Pažemintas, bet nenugalėtas S.Berlusconi žada dar grįžti

Iš premjero posto į nuteistųjų suolą. Iš minkšto senatoriaus krėslo į ligonių slaugymo vietą. Tokio scenarijaus 77 m. Silvio Berlusconi neįsivaizdavo net slogiausiuose košmaruose. Būtent tokie bus ateinantys metai milijardieriui. O vėliau – kas žino?

Už sukčiavimą nuteistas S.Berlusconi nepraranda optimizmo ir erzina kritikus pareiškimais, kad su juo, visiškai nekaltu, esą susidorojo politiniai priešininkai.<br>„Reuters“ nuotr.
Už sukčiavimą nuteistas S.Berlusconi nepraranda optimizmo ir erzina kritikus pareiškimais, kad su juo, visiškai nekaltu, esą susidorojo politiniai priešininkai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė

May 17, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:26 PM

Keturis kartus vyriausybei vadovavęs ir du dešimtmečius Italijos politinėje arenoje dominavęs S.Berlusconi slaugys Alzheimerio liga sergančius pagyvenusius žmones, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tokį sprendimą priėmė Milano teisėjai, milijardierių nubaudę vienų metų laisvės atėmimo bausme už sukčiavimą.

Jaučiasi lyg nukryžiuotasis

Tiktai dėl garbingo amžiaus S.Berlusconi išvengė antrankių ir kalėjimo grotų.

Mat vyresni negu 70 metų nuteistieji Italijoje vietoj kalėjimo gali pasirinkti namų arešto arba dar švelnesnę – visuomenei naudingų darbų alternatyvą.

Pastarąją ir pasirinko buvęs Italijos premjeras S.Berlusconi, dėl teisinio persekiojimo lyginantis save su ant kryžiaus prikaltu Jėzumi.

„Žmonijos istorijoje tik Jėzus Kristus sulaukė didesnio persekiojimo nei aš“, – yra pareiškęs S.Berlusconi, kuriam per dvidešimt metų buvo iškeltos 34 teismo bylos.

Beveik visose jis buvo išteisintas arba bylos buvo nutrauktos dėl senaties termino.

Tačiau už tai, kad vienas turtingiausių italų, kurio turtą praėjusiais metais „Forbes“ įvertino 6,2 mlrd. eurų (21,41 mlrd. litų), sukurpė mokesčių vengimo ir pinigų plovimo sistemą, Milano teisėjai nusprendė, kad ateinančius 10 mėnesių milijardierius turės atlyginti visuomenei padarytą žalą. Kaip?

Vieną kartą per savaitę ne mažiau nei po keturias valandas dirbdamas Milano pašonėje esančiame Šventosios Šeimos fondo centre.

Šis Katalikų bažnyčios kuruojamas centras slaugo senatvinėmis ligomis sergančius senelius ir neįgaliuosius.

Nuteistas Italijos ekspremjeras turės dirbti su maždaug dvidešimt Alzheimerio liga sergančių žmonių.

Politikos ir anekdotų nebus

Kaip prie patogumų pratęs ekscentriškasis milijardierius rūpinsis neurodegeneracine liga sergančiais senukais?

„S.Berlusconi čia nesilinksmins, nepoilsiaus ir nesėdės kabinete. Jis bus kartu su ligoniais ir pasisems patirties, kuri jį tikrai praturtins“, – tikino centro generalinis direktorius Paolo Pigni.

Vienas centro vadovų Massimo Restelli dienraščiui „La Repubblica“ pasakojo, kad S.Berlusconi su sunkiai pasaulyje besiorientuojančiais, atminties sutrikimų turinčiais ligoniais bus supažindinamas pamažu.

„Tai bus maži žingsneliai, kad nepadarytume klaidų. O tada jis galės daryti viską.

Galės padėti maitinti, o tai keblu, nes kartais tenka priminti pacientams, kad jie valgo.

Jis padės vykdyti ryto programą, į kurią įeina fizinis aktyvumas, skaitymas, rašymas ir žaidimai, bet vargu ar galės prausti ligonius“, – prognozavo M.Restelli.

Jis pridūrė, kad S.Berlusconi, kurį lydės patyręs medikas, buvo paaiškinta, jog svarbiausia yra stebėti, klausyti ir nepasiduoti panikai.

Centro vadovai taip pat akcentavo, kad neleis S.Berlusconi panaudoti bausmės politinei reklamai pasaulio žiniasklaidoje.

„Nebus leidžiama jokia politinė veikla, pareiškimai, mitingai, banketai ar demonstracijos.

Mūsų centre nėra vietos laisvoms, nenumatytoms improvizacijoms. Todėl tikrai niekas čia anekdotų nepasakos.

Pabandykite pasakoti anekdotus Alzheimerio liga sergantiems ligoniams ir pažiūrėsime, kaip jums seksis“, – sakė ligoninės direktorius P.Pigni.

Sunkaus darbo nebijo

Teisėjams nusprendus „socialiai pavojingą“ S.Berlusconi perauklėti slaugant Alzheimerio liga sergančius ligonius italų žiniasklaidoje pasipylė komentarai apie pažeminimą ir pasityčiojimą iš ekscentriškojo politiko. Tačiau S.Berlusconi artimieji pareiškė, kad darbas jam seksis kuo puikiausiai.

„Slaugyti senelius Silvio negąsdina. Jis visus šiuos metus padėjo visiems, kam tiktai reikėjo pagalbos.

Tačiau, kaip ir pridera, nesireklamavo, nes tikroji labdara yra tyli. Tačiau dabar teismo pageidavimu apie tai sužinos visas pasaulis“, – S.Berlusconi priklausančio televizijos kanalo laidoje sakė jo sužadėtinė 28 m. Francesca Pascale.

Artimas S.Berlusconi bičiulis buvęs vieno jo televizijos kanalo laidų vedėjas 82 m. Emilio Fede teigė, kad jo draugo netrikdo visuomenei naudingas darbas.

„S.Berlusconi atidžiai rengiasi ir viską studijuoja apie Alzheimerio ligą. Jis darys tai gerai ir žmoniškai“, – sakė E.Fede.

Dėl prostitučių Italijos ekspremjerui parūpinimo nuteistas E.Fede pridūrė, kad šis darbas bus pagarbos pareiškimas S.Berlusconi velionei motinai Rosai, „kuri yra labai svarbi jo gyvenime ir visuomet rūpindavosi pagyvenusiais žmonėmis“.

Teisėjams prašymą namų areštą pakeisti visuomenei naudingais darbais pateikę milijardieriaus advokatai tvirtino, kad S.Berlusconi galės „suteikti vilties“ neįgaliesiems.

Pats S.Berlusconi įvairiuose interviu yra sakęs, jog turi parengęs didelį netikėtumą, ir užsiminė, kad tai gali būti susiję su didesniais jo įsipareigojimais dėl Alzheimerio liga sergančių žmonių.

„Manau, kad galiausiai liksiu daug ilgiau nei privalau. Turiu parengęs didelį netikėtumą.

Man prireikė vos 10 dienų, kad išmokčiau skirtingų gydymo metodų, kuriuos galima panaudoti“, – vienai radijo laidai pareiškė S.Berlusconi.

„Iš tikrųjų esu patenkintas skirtu darbu, nes visą gyvenimą aš padėdavau žmonėms“, – tvirtino jis.

Neslepia ir pykčio

Tačiau daugiau kaip du dešimtmečius S.Berlusconi pažįstantys italai žino, kad šis žodžio kišenėje neieškantis politikas tiesiog dievina būti pirmajame plane, pasakoti anekdotus ir kiekvieną progą paverčia politinių pareiškimų arena.

Todėl teisėjų paskirtas darbas bus anaiptol ne toks jau lengvas, kaip jis teigia.

„Kvaila manyti, kad kelios valandos su ligoniais ir pokalbis su socialiniu darbuotoju mane pakeis. Toks teisėjų sprendimas atsigręš bumerangu prieš juos pačius“, – vienos savo televizijų eteryje nesusilaikė S.Berlusconi, kurio prašymas bausmės atlikimo vietoje naudotis privačiu tualetu buvo atmestas.

Kitame interviu jis negailėjo kritikos teisėsaugai ir prokurorams, o jį nuteisusio Italijos aukščiausiojo teismo verdiktą pavadino pasibaisėtinu.

„Šis teismo sprendimas yra valstybinis perversmas, politinis susidorojimas“, – piktinosi S.Berlusconi, kuriam teisėjai uždraudė ateinančius šešerius metus dalyvauti rinkimuose.

Buvęs premjeras negailėjo pagiežos ir malonės jam nesuteikusiam Italijos prezidentui Giorgio Napolitano.

Prezidentūra atsakė, kad malonė suteikiama tik gavus oficialų prašymą, o iš S.Berlusconi tokio prašymo prezidentas nesulaukė.

„Prezidentas turėjo moralinę pareigą suteikti malonę ilgiausiai vyriausybei vadovavusiam žmogui, vieninteliam pasaulio piliečiui, kuris puikiai vadovavo trims Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimams. Juo labiau kad teismo procesas ir nuosprendis yra politiniai ir išgalvoti“, – pagiežos neslėpė S.Berlusconi.

Ragina nusiraminti

Tokie S.Berlusconi komentarai papiktino viešųjų darbų bausmę skyrusius teisėjus. Jie perspėjo, kad malonės įstatymu pasinaudojęs ir vietoj ketverių metų kalėjimo švelnią dešimties mėnesių bausmę gavęs nuteistasis liautųsi žarstęs kaltinimus teisėsaugai ir įžeidimus teisėjams bei prokurorams. Priešingu atveju jam gresia namų areštas.

Tai reikštų, kad ekspremjeras būtų kontroliuojamas policijos ir namus galėtų palikti tik dvi valandas per dieną gyvybiškai svarbiais reikalais, pavyzdžiui, vizitams pas gydytojus.

Dabar S.Berlusconi, kaip ir visi visuomenei naudingiems darbams paskirti nuteistieji, turi laikytis komendanto valandos, jam draudžiama susitikti su kitais teistais žmonėmis, tarp kurių yra keli artimiausi jo sąjungininkai.

Taip pat ateinančius dešimt mėnesių milijardierius negali išvykti už Lombardijos regiono ribų, negali važiuoti į užsienį ir bet kokiai kelionei turi gauti specialų teisėjų leidimą.

Tiesa, atsižvelgęs į S.Berlusconi politinį statusą, teismas leido jam nuo antradienio iki ketvirtadienio darbo reikalais nuvykti į Romą.

Namų areštas tokios galimybės nesuteiktų ir užkirstų galimybę S.Berlusconi su savo partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) dalyvauti Europos Parlamento rinkimų kampanijoje.

Jei S.Berlusconi elgsis gerai ir nepažeis viešųjų darbų taisyklių, bausmė gali būti sutrumpinta iki devynių mėnesių.

„Mes visada nuolankiai gerbiame teismo sprendimus. Tačiau negaliu slėpti, kad jaučiame apmaudą, nes Silvio nenusipelnė tokios bausmės.

Tačiau kaip visada viską atlaikysime“, – patikino prieš metus oficialiai milijardieriaus sužadėtine tapusi F.Pascale.

Palankumą pelnys laikrodžiais?

Kad ir kaip būtų, patenkintas ar sukandęs dantis S.Berlusconi pakluso teisėjams ir jau atidirbo pirmąsias dvi bausmės dienas.

Apsaugos atlydėtas politikas nekreipdamas dėmesio į susirinkusius žurnalistus rimtu veidu dingo už katalikiškos ligoninės durų.

„Tai buvo labai įtemptos valandos. Likau sužavėtas ligoniais besirūpinančių atsidavimo.

Aš turbūt sukėliau daugiau nepatogumų nei naudos, – baigęs pirmąją darbo ligoninėje dieną žurnalistams pasakojo S.Berlusconi. – Juokavau su personalu, kalbėjome apie „Milan“ (S.Berlusconi priklausantį futbolo klubą), kitą kartą atnešiu jiems klubo laikrodžių.

Tikiuosi kitąkart atsigriebti, nors dar nežinau, ką turėsiu daryti, ar jie norės pasinaudoti mano, kaip verslininko, patirtimi.“ S.Berlusconi pridūrė, kad jo buvo prašoma nedaryti jokių pareiškimų žurnalistams.

„Silvio sugrįžo kupinas idėjų ir švelnių jausmų sergantiems bei juos slaugantiems.

Tai nebuvo malonus pasivaikščiojimas sode, sunku būti su kenčiančiais, tačiau kartu tai ir praturtina.

Vienintelis jam nepatikęs dalykas buvo žurnalistų antplūdis“, – pasakojo F.Pascale.

Nepaprastas slaugas sulaukė ne tik žurnalistų, bet ir ligoninės personalo, pacientų bei jų artimųjų dėmesio, kurių tądien susirinko neįprastai gausiai. Kai kurie jų apgailestavo negalėję filmuoti ir fotografuoti. Tačiau S.Berlusconi buvimu buvo patenkinti ne visi.

Centro profesinės sąjungos narys Pippo Fiorito ekspremjerą pasitiko pasipuošęs klouno kepure ir šūkiais „Mes, Italijos darbuotojai, savo širdyse puoselėjame tik vieną svajonę – Berlusconi į San Vitorę (Milano kalėjimas)!“

„Šventosios Šeimos fondo centro darbuotojai nenori S.Berlusconi. Jis neturi čia atvykti kaip kokia žvaigždė, bet turi eiti į kalėjimą. Mes nenuleisime rankų, kol jis iš čia neišsinešdins“, – žadėjo P.Fiorito.

Rinkimų kampanijai netrukdo

Tačiau S.Berlusconi į kalėjimą nė neketina pasukti. Atvirkščiai, nepaisydamas teisėjų apribojimų, jis dalyvauja Europos Parlamento rinkimų kampanijoje ir ketina sugrįžti į politinę areną greičiau, nei tikimasi.

„Jei šiuose rinkimuose pelnysime 20–25 procentus rinkėjų balsų, jau bus puikus rezultatas, nes negaliu dalyvauti rinkimų kampanijoje, kaip norėčiau.

Tačiau grįšiu į Parlamentą kur kas greičiau nei po šešerių metų. Iš piršto laužtas teismo procesas prieš mane bus pripažintas neteisėtu ir nuosprendis bus panaikintas“, – pareiškė S.Berlusconi.

Progos priminti, kad S.Berlusconi yra Europos taip liaupsinamų žmogaus teisių ir orumo pažeidimų auka, nepraleidžia ir „Forza Italia“ kandidatai.

„Bausmė S.Berlusconi yra baisi žaizda demokratijai“, – pareiškė „Forza Italia“ kandidatas į Europos Parlamentą pietiniame „’Ndrangheta“ mafijos apraizgytame Kalabrijos regione Raffaele Fitto.

„Tai, kad partijos lyderis negali dalyvauti rinkimuose ir rinkimų kampanijoje, yra žiauru, tačiau mums tai yra stimulas dar aktyviau dirbti“, – žadėjo R.Fitto.

„Jo rinkimų kampanija, nepaisant visų apribojimų, yra nuostabi kaip visada. Žinoma, yra dalykų, kurių dabartinėje situacijoje negali sakyti, bet akivaizdu, kad „Forza Italia“ be jo neegzistuoja“, – kalbėjo S.Berlusconi sužadėtinė, pati buvusi energinga partijos aktyvistė.

Veteraną Italijos politikos arenoje pakeis duktė?

Artėjant Europos Parlamento rinkimams žiniasklaidoje vėl pradėtas linksniuoti vyriausios S.Berlusconi dukters 47 m. Marinos Berlusconi (nuotr.) vardas.

„Marina būtų tobulas lyderis, bet tikrai viliuosi, kad to nebus“, – interviu valstybinei televizijai „Rai“ pareiškė S.Berlusconi.

Geriausiu sijonuotu vadovu savo pirmagimę vadinantis politikas pabrėžė, kad sprendimą turi priimti ne jis, bet Marina ir rinkėjai, nes jie renka lyderį.

„Esu įsitikinusi, kad Marina būtų ta lyderė, kurios reikia partijai. Jos politiniai gabumai, nuovoka ir proto skvarbumas prilygsta Silvio“, – pritarė F.Pascale.

Neaukšto ūgio, liekna Maria Elvira, vadinama Marina, tik iš išvaizdos gali pasirodyti gležna.

Griežtų mitybos taisyklių besilaikanti ir aktyviai sportuojanti moteris jau daugiau kaip dešimt metų vadovauja šeimos holdingo kompanijai „Fininvest“ ir didžiausiai šalies leidybos kompanijai „Mondadori“.

Taip pat ji yra bankų „Mediolanum“ ir „Mediobanca“, kino filmų platintojos „Medusa Film“ bei televizijos kompanijos „Mediaset“ tarybos narė.

Geležine ledi ir Moterimi su kiaušiais vadinama Marina, kurios balso italai nėra girdėję, mat ji nėra davusi nė vieno interviu radijui ar televizijai, iki šiol bet kokias spekuliacijas apie politinę karjerą nutraukdavo sausais pranešimais spaudai, kad į politiką žengti neketina.

Tačiau balandžio pabaigoje įtakingam Milano dienraščiui „Corriere della Sera“ duotame interviu ji pakartojo, kad susidarius ypatingai, ekstremaliai situacijai paliktų valdomas kompanijas ir pasiaukotų lyg avinėlis ant aukuro šeimos ir tėvynės labui.

„Gerbiu politiką ir ją atidžiai stebiu, bet mano vieta yra kompanijose. Žinau, kad gyvenime niekada negalima nieko atmesti. Taigi šiandien yra taip, o ateityje – kas žino“, – sakė Berlusconi su aukštakulniais vadinama moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.