Lietuviškai mokantis amerikietis gelbės JAV ir Rusijos santykius

Didžiausioms pasaulio galybėms Rusijoje nuo šiol atstovaus diplomatai, kurie moka lietuviškai. Tai Europos Sąjungos diplomatinės misijos vadovas Vygaudas Ušackas ir naujasis Amerikos ambasadorius Maskvoje Johnas F. Tefftas. Lietuvos diplomatinės tarnybos Kijeve vadovas Petras Vaitiekūnas pabrėžė - šis įtakingas amerikietis yra smarkiai susijęs su mūsų šalimi.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Jorūnė Kazlauskaitė

May 19, 2014, 7:39 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:25 PM

Ant Vilniaus rotušės sienos kabo lentelė, kurioje iškalta garsioji Amerikos prezidento George'o Walkerio Busho frazė, pasakyta 2002 metais mūsų sostinėje: „Kiekvienas, pasirinkęs Lietuvą savo priešu, taps Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“. Ištaręs šiuos žodžius, galingiausios pasaulio valstybės lyderis lyg pakeitė Lietuvos saugumo situaciją.

Teigiama, kad tikrasis šios frazės autorius ir istorinio vizito organizatorius tuo metu stovėjo visai šalia prezidento, Vilniaus rotušės aikštėje. Jis - patyręs diplomatas J.F.Tefftas, trejus metus vadovavęs Amerikos ambasadai Vilniuje. Šią savaitę paaiškėjo, kad jis taps naujuoju ambasadoriumi Maskvoje.

Diplomatas J.F.Tefftas daug prisidėjo prie to, kad mūsų šalis taptų NATO nare ir užsitikrintų Amerikos paramą.

„Lietuva, NATO ir ponas Tefftas yra trys neatsiejami dalykai“, - portalui lrytas.lt pasakojo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje P.Vaitiekūnas. Lietuvis gerai pažįsta amerikietį, nes kartu dirbo Ukrainoje ir Gruzijoje, kai šią siaubė Rusijos kariuomenė.

Diplomatas P.Vaitiekūnas sakė, kad J.F.Teffto paskyrimas ambasadoriumi Maskvoje rodo, kad Amerikos pozicija bus tvirtesnė ir aiškesnė, o Rusijos pralaimėjimas – neišvengiamas.

Grybavo Varėnoje

Lietuvių pagarbą ir pasitikėjimą J.F.Tefftas pelnė jau per pirmąjį viešą pasirodymą Vilniuje. Tada, 2000 metų rugpjūčio 30 dieną, vos įžengęs į salę, kurioje vyko spaudos konferencija, į žurnalistus diplomatas kreipėsi lietuviškai.

Jis tapo pirmuoju Amerikos ambasadoriumi, kuris mokėjo mūsų kalbą. Tada šitą faktą pabrėžė beveik visų pagrindinių Lietuvos laikraščių antraštės.

„Devynis mėnesius mokiausi lietuvių kalbos Tarptautinių santykių institute Vašingtone. Ten yra dėstytojų, mokančių jūsų kalbą“, - tąkart paaiškino diplomatas J.F.Tefftas. Dar jis moka hebrajų, italų ir rusų kalbas.

Jau nuo pirmųjų akimirkų buvo aišku, kad J.F.Tefftas – kitoks diplomatas. Į Vilnių atvyko žinodamas ne tik apie politinę situaciją, bet ir apie lietuvių kultūrą ir istoriją. Apie paskyrimą į mūsų šalį jis sužinojo prieš metus, todėl turėjo laiko pasiruošti.

„Aš ir anksčiau domėjausi lietuviška tematika, jūsų kultūra, menu ir istorija. Nemažai žinau apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį. Tai didis menininkas“, - tada sakė amerikietis diplomatas.

Tuometinis ambasadorius išsiskyrė ne tik tuo, kad nuolat pabrėždavo būtinybę Lietuvai tapti NATO ir Europos Sąjungos nare, bet ir tuo, kaip bendravo su visuomene.

Pavyzdžiui, 2001 metų spalį, kai Amerika dar tik bandė atsigauti po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, diplomatas su žmona Marriela dalyvavo Varėnos grybų šventėje. Tai buvo pirmasis jo pasivaikščiojimas miške su pintine, tačiau tąkart pririnko net 6,7 kilogramo grybų. „Leiskime šiandieną man pailsėti, negalvoti apie karą ir mėgautis grybavimu“, - tada sakė diplomatas.

Dirbo su lietuviu

Dar gyvendamas Vilniuje, Amerikos ambasadai priklausančiuose apartamentuose, vyno rūsyje J.F.Tefftas laikė savo kolekciją – rinko nacionalines kepures iš tų šalių, kuriose dirbo diplomatinį darbą. Didžiąją kolekcijos dalį sudarė kepurės iš buvusių sovietinių respublikų.

Diplomato karjerą J.F.Tefftas pradėjo 1972 metais. Jo darbo kryptis – Šiaurės ir Rytų Europa, buvusios Sovietų Sąjungos valstybės. Subyrėjus geležinei uždangai, jis buvo siunčiamas į posovietines respublikas tam, kad padėtų sukurti Amerikos diplomatinių tarnybų tinklą.

Darbas Rusijoje nebus visiškai naujas, nes 1996-1999 metais toje šalyje J.F.Tefftas vykdė Amerikos diplomatinę misiją.

Tąkart jam teko patirti ir neįprastų nuotykių. Pavyzdžiui, 1997 metų kovą į Amerikos ambasados Maskvoje teritoriją įsilaužė vyras, vilkėjęs Rusijos kariuomenės uniformą. Kažkokiu būdu jis sugebėjo prasmukti į J.F.Teffto apartamentus. Įsilaužėlis buvo pastebėtas tik kitą rytą, kai apsinuoginęs užmigo diplomato dušo kabinoje.

J.F.Tefftas dirbo Amerikos ambasadoriumi Tbilisyje, kai šalį siaubė Rusijos tankai ir bombonešiai. Taip pat Ukrainoje. Šiose šalyse amerikietis susipažino su lietuviu diplomatu P.Vaitiekūnu.

„Mes nebuvo labai artimi draugai, tačiau dalyvavome daug neformalių susitikimų. Tiek Gruzijoje, tiek Ukrainoje“, - pasakojo Lietuvos ambasadorius Kijeve.

Rusija jau pralaimėjo

Diplomatas P.Vaitiekūnas pabrėžė, kad pagrindinė J.F.Teffto charakterio savybė – nepaprastas įžvalgumas ir labai tvirta laikysena per krizines situacijas. Jis - aukščiausios klasės diplomatas. Puikiai išmanano diplomatinę kalbą, nėra kategoriškas, tačiau turi labai tvirtą ir aiškią poziciją.

„Tai, kad Ameriką į Maskvą siunčia būtent poną Tefftą, yra labai geras ženklas. Tai rodo, kad Amerikos ir Rusijos santykiuose artėja permainos“, - portalui lrytas.lt sakė diplomatas P.Vaitiekūnas.

Kokios permainos įvyks, kai J.F.Tefftas taps Amerikos ambasadoriumi Maskvoje?

„Visų pirma, Amerikos pozicija taps aiškesnė ir tvirtesnė. Rusija jau pralaimėjo. Galbūt to dar nesupranta, galbūt tai dar nėra jaučiama, tačiau vienaip ar kitaip Kremliaus nomenklatūra jau patyrė pralaimėjimą.

Amerikos ir Europos Sąjungos sankcijos yra labai rimtos, nors pasekmės bus jaučiamos tik po kokių 3-4 metų. Ir tai nėra vien tik politinis pralaimėjimas. Ką reiškia vien tai, kad Rusija nebegaus aukštųjų technologijų iš Vakarų.

Tik kyla klausimas, kas įvyks pirmiau – Rusijos subyrėjimas ar konflikto išplėtimas į kitas Europos teritorijas. Manau, kad ponas Tefftas yra labai puikus diplomatas, kuris sugebės pakeisti situaciją“, - apie pasikeitusius Vakarų ir Rusijos santykius kalbėjo diplomatas P.Vaitiekūnas.

Šalčiausi santykiai nuo Šaltojo karo Kai J.Tefftas įsikels į prabangų Amerikos ambasados pastatą Spaso namuose Maskvoje, jis pradės dirbti esant šalčiausiems santykiams tarp Kremliaus ir Vašingtono nuo juodžiausių Geležinės uždangos dienų. Diplomatas gyvens tokioje posovietinėje šalyje, kurioje tvarka labiau primena karštąją netvarką nei Šaltąjį karą.

Jau tris mėnesius šis konfliktas vyko Amerikos ambasadoriaus Maskvoje kėdei esant tuščiai. Michaelis McFaulas, paskutinis ambasadorius, pasitraukė vasario pradžioje, Krymo invazijos išvakarėse. Tuo tarpu šias pareigas turėjusi eiti Sheila Gwaltney perdavė Amerikos interesų reprezentavimo Maskvoje vaidmenį valstybės sekretoriui Johnui Kerry.

J.F.Tefftas paskiriamas po laikotarpio, kai Amerika nebelaikė Rusijos jėga, su kuria gali tekti konfrontuoti.

Amerikiečių portalas newsweek.com pabrėžia, kad situacija, į kurią siunčiamas iš pensijos atšauktas diplomatas J.F.Tefftas, yra labai sudėtinga. Pavyzdžiui, buvęs Amerikos ambasadorius NATO Nicholas Burnsas teigia, kad J.F.Tefftas yra vienas geriausių Rusijos ir posovietinių šalių ekspertų jau tris dešimtmečius. Tačiau Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas jau yra apsisprendęs dėl Ukrainos, todėl neverta tikėtis, kad J.F.Teffto pagalba išstums Rusiją iš Krymo. Problemų kyla ir pačioje Amerikoje. Prezidento Baracko Obamos administracija paskelbė „juodojo sąrašo“ sankcijas V.Putino artimiausios aplinkos žmonėms. Tačiau amerikiečių užsienio politikos formuotojai susiduria su vis didėjančiu pasipriešinimu, kuris kyla iš Amerikos naftos ir vartojimo prekių kompanijų, turinčių ne vieną milijardą dolerių siekiančius interesus regione. Iškuops nesklandumus Įdomu tai, kad per Ukrainos krizę visi svarbūs diplomatijos su Rusija reikalai tvarkomi ne ambasadorių, bet ministrų ir valstybės pareigūnų lygmenyje. Tačiau Harvardo profesorius Grahamas Allisonas teigia, kad J.F.Tefftas vis dar turi galimybę „įvesti ryžtingesnę diplomatiją“. „Putinas yra emocingai nusiteikęs dėl Ukrainos ir, tikriausiai, nedaro racionalios kaštų ir naudos analizės,- teigia konsultavimo amerikiečių įmonės „Eurasia Group“ vadovas Cliffas Kupchanas. - Tačiau jis negali nereaguoti į informaciją, kad pas jį gali atvykti patyręs ambasadorius.“ Abiems pusėms aršiai kritikuojant vienai kitą, J.F.Teffto diplomatinė užduotis yra iškuopti susidariusius nesklandumus. Paskutinis Amerikos ambasadorius Sovietų Sąjungoje Jackas Matlockas teigia, kad Vašingtonas nesugebėjo suvokti, kad Putinas mano, jog Amerika elgiasi veidmainiškai, kai kritikuoja Krymo aneksiją, nes pati prieš dešimtmetį taip pat pasielgė Irake. Dirba senais metodais

J.F.Tefftas nėra naujokas Maskvoje. Nuo 1996 iki 1999 metų Amerikos ambasadoje Maskvoje dirbo misijos vadovo pavaduotoju, o nuo 1996 metų lapkričio iki 1997 metų rugsėjo jis ėjo ambasadoriaus pareigas. Jis laikomas tradiciniu diplomatu, dirbančiu senais metodais su santūriu profesionalumu. Maskvos centro „Carnegie“ direktorius Dimitrijus Treninas mano, kad J.F.Tefftas - didelis turtas Maskvoje ir turbūt vienintelis, galintis duoti naudos susidariusioje situacijoje. Juk amerikietis diplomatas išmano, kaip paspausti reikiamus emocinius mygtukus. Pavyzdžiui, 2013 metais palikdamas ambasadoriaus postą Ukrainoje teigė, kad jeigu būtų ukrainietis, tai skaitantis Taraso Ševčenkos poeziją, jis verktų kaskart, nes joje užčiuopiama esmė to, ką reiškia būti ukrainiečiu. Rusijos specialistas Niujorko universitete Markas Galeotti teigė, kad V.Putinui vis dar rūpi demokratija, tačiau jis turi kitokį požiūrį į Vakarus ir negerbia daugelio subtilybių. Tai reiškia, kad naujojo Amerikos ambasadoriaus charakteris, kompetencija ir požiūris bus labai svarbūs ateičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.