E.Lucasas: „Princas Charlesas buvo teisus dėl V.Putino“

Princas Charlesas yra teisus kalbėdamas apie panašumus tarp Vladimiro Putino Rusijos ir Adolfo Hitlerio Vokietijos, vakarykštį princo pasisakymą komentuoja britų apžvalgininkas Edwardas Lucasas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-22 18:00, atnaujinta 2018-02-13 15:24

„Daily Mail“ paskelbtame komentare autorius vertina daug diskusijų sukėlusį karališkosios šeimos nario pasisakymą apie A.Hitlerio ir V.Putino panašumus. Vieni šį princo pasisakymą vertina kaip drąsų ir teisingą, kiti - kaip neatsargų žingsnį balansuojant ant tarptautinio skandalo ribos.

E.Lucasas primena Winstono Churchilio drąsą ketvirtajame XX amžiaus dešimtmetyje, kai jis pirmasis prabilo apie nacių keliamą pavojų Europai, ir lygina ją su princo Charleso pareiškimu.

„Šiandien, kai V.Putino režimas Rusijoje nukreiptas į kaimyninių šalių suskaldymą, atėjo princo Charleso eilė pasakyti tiesą apie šio modernaus diktatoriaus keliamą grėsmę,“- rašo E.Lucasas.

Britų apžvalgininko teigimu, princo Charleso pasisakymo nereikėtų vertinti it kokios viešos kalbos apie užsienio politiką. Jo pasisakymas buvo sužinotas iš privataus pokalbio su Antrojo pasaulinio karo laikų pabėgėle iš Lenkijos Marienne Ferguson. E.Lucaso teigimu, princas elgėsi draugiškai, jautriai ir tinkamai, iš jo pasimokyti galėtų tiek jaunesni karališkosios šeimos atstovai, tiek kiti pasaulio lyderiai.

Komentaro autoriaus teigimu, šiuolaikiniai lyderiai arba nenori, arba yra per daug išsigandę viešai prabilti apie Kremliaus režimo ir Trečiojo Reicho panašumus. Valstybių vadovai vengia konfrontacijos su Rusija, nes žino, kokia nestabili dabartinė situacija.

„Mes tikimės, kad dialogas pavyks ir nereikės konfrontacijos norint sulaikyti Rusiją nuo Rytų Ukrainos ir kitų sričių aneksijos, kokią jau patyrė Krymas,- rašo E.Lucasas. - Tai nepavyko ketvirtajame dešimtmetyje, nepavyks ir dabar.“

Tiesa, autorius pabrėžia, kad negalima dėti lygybės ženklo tarp A.Hitlerio ir V.Putino. Pastarasis nepersekioja žydų ir masiškai nežudo savo oponentų dujų kambariuose. Jo režimas kėsinasi į oponentus vykdant atranką.

E.Lucaso teigimu, šios dvi asmenybės panašios keliais aspektais. Abu turi istorinių nuoskaudų: A.Hitleris norėjo atkeršyti už Versalio taikos bausmes Vokietijai, o V. Putinas mano, kad Vakarai išnaudojo Rusijos silpnumą po sovietų Sąjungos žlugimo.

Abiems lyderiams bendras ir paranojos kurstymas. A.Hitleris kaltino žydus už vokiečių nesėkmes, V.Putinas – Vakarus.

Kaip ir Hitlerio Vokietija, Rusija – ekspansionistinė valstybė. Prieš prasidedant antrajam Pasauliniam karui, A.Hitleris prisijungė vokiškai kalbančią Čekoslovakijos dalį – Sudetus. Paralelę E.Lucasas veda su Rusijos įvykdyta Krymo aneksija.

Šie ir kiti dviejų valstybių panašumai, britų apžvalgininko akimis nėra džiuginantys. „Etninių nuoskaudų pašalinimas keičiant sienų ribas ir skaldant valstybes lėmė katastrofą ketvirtajame dešimtmetyje. Tai darant ir dabar rizikuojama sukelti trečiąjį Pasaulinį karą“, - komentavo E.Lucasas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.