Rinkimų laukiantis Maidanas reikalauja naujos vyriausybės

Prezidento rinkimų laukiantis Kijevo Maidanas dar pats neapsisprendęs už ką balsuos. Nuomonės skiriasi, tačiau jau dabar aišku, kad ir kas iš 17 kandidatų bus išrinktas, pažadai išsikraustyti iš palapinių miesteliu tapusio miesto centro yra tušti – čia žmonės budės iki nebus išrinkta nauja Aukščiausioji Rada ir suformuota naujoji vyriausybė.

Kijevo Maidanas dar pats neapsisprendęs, už ką balsuos.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Kijevo Maidanas dar pats neapsisprendęs, už ką balsuos.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, specialiai lrytas.lt, Kijevas

May 22, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:56 PM

„Mes dabar čia esame jėga. Kad ir kas būtų išrinktas prezidentu, priversime paleisti dabartinį parlamentą, skelbti išankstinius rinkimus, nes kitaip visas šis stovėjimas bus beprasmis“, – portalui lrytas.lt teigė Maidane beveik nuo pirmųjų dienų būnantis Vitalijus.

Kelia daugybę reikalavimų

Vitalijus yra per neramumus susibūrusios visuomeninės organizacijos „Tautos teisė“ koordinatorius ir vienas gyvena didelėje palapinėje, ant kurios parašyta „Informacinis centras“.

„Tautos teisės“ reikalavimai paprasti ir kartu sunkiai įgyvendinami: tauta turi dalyvauti valstybės valdyme renkant ne tik prezidentą, vyriausybę, miesto savivaldos atstovus, bet ir prokurorus bei teisėjus, įvesti valstybės tarnautojų pajamų ir išlaidų griežtą kontrolę, apriboti politinių partijų finansavimą, sumažinti jų reklamą žiniasklaidos priemonėse, uždrausti Aukščiausiosios Rados deputatams keisti partijas ir, jei paaiškės, kad politikai papirkinėja žmones, pradėti jų atžvilgiu ikiteisminius tyrimus.

Už ką balsuos sekmadienį, Vitalijus kol kas nežino. Sako, kad savo balsą atiduos bet kuriam, išskyrus dabar visuomenės apklausose pirmaujančiam Piotrui Porošenkai.

„Jei išrinksime jį, vėl bus tas pat, juk jis Regionų partijos įkūrėjas. Vėl jie visi susivienys, toliau vogs, o žmonės gyvens kaip gyvenę“, – sakė Vitalijus.

Jo nuomone, tautai geriausiai atstovautų Julija Tymošenko arba radikalas Olegas Liaško. „Julija nekenčia Vladimiro Putino, ji kovotoja, ji tikrai neleistų, kad rytiniuose regionuose būtų tokia netvarka, kokia yra dabar“, – kalbėjo vyras.

Kodėl O.Liaško? Pasak Vitalijaus, nes jis – kovotojas, bene vienintelis žmogus tarp kandidatų į prezidentus, kuris ne tik kalba, bet ir veikia: pats su ginklu gynė Slavjanską nuo separatistų, o prieš porą dienų šalia Kijevo nugriovė nelegaliai pastatytą tvorą, kuri žmonėms trukdė prieiti prie Dnepro upės.

Nuomonės labai skiriasi

Kaip Vitalijus Maidane galvoja ne visi. Donecko palapinėje gyvenantys Margarita ir Olegas teigia, kad būsimą prezidentą jie jau mato. Tai P.Porošenka.

„Bet jis oligarchas, daugelis nori, kad šaliai vadovautų paprastas žmogus“, – sakau. „Joks jis ne oligarchas, taip tik žmonės kalba, apkalba kitus, kad tik nuo savęs mėšlą nuplautų“, – nesutinka Margarita.

Jos nuomone, P.Porošenka, pats tinkamiausias kandidatas į prezidentus, nes esą jis sąžiningas, tvarkingas, veltui nedalijantis pažadų.

Paprieštarauju jai. P.Porošenka viešai, Maidano scenoje, pažadėjo savo lėšomis sutvarkyti per neramumus nukentėjusius pastatus, tačiau iki šiol nė vienas jų nepradėtas remontuoti. Net „Dinamo“ stadiono kolonadą savo lėšomis sutvarkė ir perdažė patys stadiono savininkai.

Kai Kijevo žurnalistai P.Porošenkos paklausė, kodėl jis pamiršo savo pažadus, jis išsigynė iš viso tokius davęs.

„Nesąmonė. Nieko jis nežadėjo, o jei pažadėjo, tai ir padarys“, – su mano priekaištais nesutinka Margarita.

„Balsuosiu už bet ką, bet tik ne už J.Tymošenko. Pakankamai jau prisivogė, dabar tegul geriau į pensiją eina“, – savo nuomonę pareiškia Olegas.

Prie pat Donecko palapinės ant šaligatvio kreida parašytas užrašas „Tymošenko – mūsų prezidentė“ vis dėl to skelbia ką kitą, balsuojančių už ją atsiras ir Maidane. Rytų viltis – R.Achmetovo veiksmai

Olegas ir Margarita iš Donecko regiono, bet ne iš paties Donecko. Abu teigia, kad Maidane yra nuo pat įvykių pradžios – pernai metų lapkričio 21-osios.

Kol kas namo grįžti neketina, esą tam dar ne laikas. Ar grįš namo po rinkimų? „Ne, Maidanas ne dėl to stovėjo, žmonės ne dėl to žuvo“, – atsakė abu.

Kas laukia rytinių Ukrainos regionų, nei Olegas, nei Margarita atsakyti negali. Jų nuomone, viskas bus gerai, ypač dabar, kai turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas pareiškė, jog jis nesiruošia taikstytis su separatistais ir regiono gyventojus paragino prieš juos sukilti.

„Jei jau Rinatas taip pasakė, vadinasi, viskas bus gerai. Anksčiau žmonės bijojo išeiti į gatves, nes bijojo likti be darbo, mat R.Achmetovas valdo pagrindines Donecko įmones. Po šio jo pareiškimo, padėtis turėtų pasikeisti“, – mano Olegas.

Visuomeninės organizacijos „Tautos teisė“ koordinatorius Vitalijus su tokia nuomone nesutinka. Pats ilgą laiką gyvenęs Kramatorske, jis gerai žino Rytų Ukrainos žmonių nuomonę: „Jie bailiai. Jie geriau sėdės namie ir apsimes, kad niekas nevyksta, nei ką nors darys. Ateina pas mus, tariasi, kalba, bet netikiu, kad jie imsis rimtų žingsnių. Reikėjo iškart sukilti, kai tik Maidanas prasidėjo, o ne laukti.“

Reikalauja liustracijos

Panašu, kad prezidento rinkimai tikrai neišspręs Ukrainos problemų, nes žmonėms nepatinka dabartinė vyriausybė, nors ji ir laikina.

Vos ne kasdien prie vienos ar kitos ministerijos vyksta piketai, kuriuose reikalaujama pakeisti ministrus ar jų pavaduotojus.

Ypač žmonės nepatenkinti Ukrainos energetikos ministro pavaduotoju anksčiau du kartus teistu Igoriu Didenka ir pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus giminių statytiniu „Ukrainos naftos“ vadovu Igoriu Kiriušinu.

Jie reikalauja, kad šie du žmonės būtų atleisti iš savo pareigų. „Arsenijau Jaceniukai, kur tavo žadėta liustracija“, – susirinkę prie Energetikos ministerijos reikalavo žmonės.

Jei reikės, kovos su ginklu

Maidano gyventojai mielai kalbasi su žurnalistais, tačiau bijo fotografuotis dėl tariamai aplink knibždančių Rusijos šnipų.

„Kodėl jūs tai darote?“ – iškart prisistatė maskuojamąją uniformą vilkintis jaunas vyras, kai fotografavau prie Ukrainos rūmų išvykti susiruošusius Maidano savisaugos būrių atstovus.

Žurnalisto pažymėjimas vyrą nuramino. „Jūs nepykite, čia labai daug Rusijos šnipų sukinėjasi“, – pasiaiškino jis ir pasakė, jog pastarąjį mėnesį Maidaną paliko labai daug savisaugos būrių atstovų.

Jie stoja į Ukrainos armiją ir po trumpų apmokymų vyksta į rytinius regionus dalyvauti jau ne vieną mėnesį vykdomoje antiteroristinėje operacijoje arba dalyvauja naujai suformuotų batalijonų, tokių kaip „Donbas“, veikloje.

„Tai mūsų armija, iš mūsų žmonių jau suformuotas ne vienas batalijonas ir, kiek žinau, vienas turtingas žmogus formuoja dar vieną. Mes dabar esame ginkluoti, mūsų jau negalės lengvai iššaudyti, todėl naujai išrinktas prezidentas privalės taikstytis su mūsų galia“, – įsitikinęs Vitalijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.