Kylanti žurnalistikos žvaigždė pateko į apsimetėlio spąstus

Vienintelė klaida, vienas nepatikrintas faktas – ir ilgus metus siekta stulbinama karjera eina šuniui ant uodegos. Savo ir kolegų gyvybe rizikavusią, areštų ir išprievartavimo neįbaugintą žurnalistę parklupdė apsimetėlis, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „New York Magazine“ ir „The Daily Mail“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2014, 9:47 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:02 PM

Nuosekliai lipantys karjeros laiptais žino, kad rizikuoti verta. Bet riziką apsimoka ir apskaičiuoti – antraip galima kristi netikėtai ir skaudžiai.

Tuo neseniai įsitikino daugybę apdovanojimų jau spėjusi pelnyti garsi Pietų Afrikos Respublikos (PAR) žurnalistė Lara Logan.

Galimybė išgarsėti jai atsirado 2003-iaisiais. Būtent tada, prieš vienuolika metų, amerikiečių televizijos CBS laidos „60 Minutes“ korespondentė L.Logan sėdėjo Jordanijos sostinės Amano viešbutyje „InterContinental“.

Moteris laukė savo žvaigždžių valandos. O ji buvo jau čia pat.

Talentas sužibo Irake

31 metų „CBS News“ naujokei buvo patikėta nušviesti svarbiausią tuo metu įvykį pasaulyje – amerikiečių įsiveržimą į Iraką.

Tačiau L.Logan nesisekė: niekas nevyko taip, kaip ji buvo suplanavusi. Likus vos keletui dienų iki įsiveržimo žurnalistė buvo priversta išvykti iš Bagdado ir po to beviltiškai bandė ten grįžti, kol karas dar neprasidėjo.

Vis dėlto tuomet ji išgirdo apie prancūzų žurnalistų planuojamą žygį į Irako sostinę.

„Ji skambino man kelis kartus, maldavo leisti vykti kartu“, – dabar prisimena Prancūzijos televizijos žurnalistė Laura Haim.

Prancūzai tąkart nusprendė, kad pernelyg pavojinga vykti į Bagdadą kartu su JAV televizijai dirbančia žurnaliste – net jeigu ji yra iš PAR. Net jeigu trimis užsienio kalbomis laisvai kalbanti L.Logan ėmė prancūziškai maldauti ją pasiimti.

L.Logan nė už ką nenorėjo praleisti progos, dėl kurios nenuilstamai dirbo jau daug laiko. Ji kelis 2001-ųjų mėnesius praleido Kabule per įsiveržimą į Afganistaną, beatodairiškai puldama į pavojus, kad galėtų siųsti reportažus televizijai.

Žurnalistės drąsa ir darbas padarė įspūdį pačiam CBS generaliniam direktoriui Leslie Moonvesui. Žvelgdamas į jos plieno spalvos akis ir klausydamasis egzotiško L.Logan akcento, suprato: ji – būsimoji televizijos žvaigždė.

Ir iš tiesų L.Logan sugebėjo iškovoti teisę nušviesti įsiveržimo į Iraką startą. Ji pakartojo Christiane Amanpour žygdarbį, iškėlusį ją į CNN televizijos žvaigždes per pirmąjį Persijos įlankos karą 1991 metais.

Po kelių dienų, kai amerikiečių bombos pradėjo kristi ant Irako, prancūzė žurnalistė labai nustebo pamačiusi L.Logan Bagdade, stovinčią viešbučio „Palestine“ vestibiulyje.

„Matai, aš tai padariau!“ – sušuko triumfuodama žurnalistė.

Paaiškėjo, kad du Irako kontrabandininkai pervežė ją per sieną – taip L.Logan tapo vienintele etatine didžiųjų JAV televizijų žurnaliste pačią pirmąją karo Irake akimirką. Prancūzei žurnalistei padarė didelį įspūdį tokia beprotiška drąsa.

Staigus ir skaudus nuopuolis

L.Logan neliko neįvertinta.

Praėjus vos trejiems metams ji tapo vyriausiąja CBS užsienio korespondente, o dar po dvejų – pagrindine garsios laidos „60 Minutes“ korespondente.

Tačiau taip įspūdingai sužibėjusi žvaigždė pernai rudenį skausmingai krito po itin nevykusio reportažo apie ataką Libijos Bengazio mieste 2012 metais, kai buvo apšaudytas JAV konsulatas.

Tuomet žuvo JAV ambasadorius Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

L.Logan su „60 Minutes“ komanda ieškojo naujų įdomybių vadinamojoje Bengazio istorijoje. Galiausiai lyg ir pavyko užsikabinti.

Istoriją, sudominusią žurnalistę, papasakojo dramblotas, ožio barzdele pasipuošęs buvęs kariškis, prisistatęs Morganu Jonesu. Tikroji jo pavardė – Dylanas Daviesas.

Jis papasakojo L.Logan emocingą istoriją iš pirmų lūpų apie tai, kaip, prasidėjus kruvinai islamistų atakai prieš JAV ambasadą Bengazyje, jis perlipo beveik 4 metrų aukščio ambasados tvorą, kad padėtų kovos draugams.

Istorija sukėlė didelį šurmulį, tačiau netrukus paaiškėjo, kad pašnekovas melavo.

Laidai „60 Minutes“, garsėjančiai informacijos patikimumu ir itin kruopščiu šaltinių tikrinimu, tokia klaida buvo nedovanotina. L.Logan buvo priversta atsiprašyti. Ji neribotam laikui turėjo išeiti atostogų.

Vadino mergina su kiaušiais

Prieš keliolika metų L.Logan turėjo labai pasistengti, kad įtikintų tuometį darbdavį – rytines laidas rengiančią britų televiziją GMTV – po rugsėjo 11-osios išpuolių išsiųsti ją į Afganistaną.

Žurnalistė puikiai suvokė, kad įvykiai Artimuosiuose Rytuose gali tapti tikru postūmiu jos karjerai.

Drąsus žingsnis pasitvirtino – 2001 metų lapkritį televizija CBS, kuri neturėjo savo korespondentų Afganistane, paprašė L.Logan nušviesti įvykius Kabule vakaro žinioms.

Žurnalistė surado palydovinio ryšio siųstuvą ir išsiuntė prašomą reportažą. Jis ne tik buvo paskelbtas kaip svarbiausia CBS žinių naujiena – reportažą parodė net konkuruojantys kanalai.

Netrukus L.Logan pavyko susitarti su CBS dėl nuolatinės sutarties už 1 mln. dolerių atlyginimą laidoje „60 Minutes“.

Kolegos ją vadino „mergina su kiaušiais“. Žurnalistė važiuodavo į karo zonas – iš ten rengdavo drąsius reportažus.

Tačiau L.Logan požiūris į darbą ir nesuvaldoma aistra rizikuoti žavėjo ne visus.

Kai kurie prodiuseriai ją laikė sudėtinga asmenybe, o daugelis kolegų – žmogumi, su kuriuo sunku dirbti.

Antai per kelionę į Pakistaną iš arti pažvelgti į „Al Qaeda“ kovotojų treniruočių stovyklą buvo nušautas vienas jos apsaugininkų. Po šio tragiško incidento CBS Londono biure prieš žurnalistę sukilo operatoriai, išsigandę dėl savo saugumo.

L.Logan, važinėdama po musulmoniškas šalis, nepaisydavo ir tradicinio islamiško aprangos kodo, taip dar labiau rizikuodama savo ir savo komandos saugumu. Tačiau CBS vadovas L.Moonvesas ją mėgo, o ji tai žinojo.

„Aš galiu palaidoti tavo karjerą vieninteliu telefono skambučiu“, – gąsdindavo žurnalistė nenorinčius jos klausyti bendradarbius.

Dėl meilužio krito apsauga

Ir tai tiesa. Kartu dirbantys būdavo įtraukiami ir į L.Logan asmeninio gyvenimo audras.

Kai jos dabar jau buvęs draugas užtiko žurnalistę su kitu – dabartiniu jos vyru Joe Burkettu – kompromituojančioje pozoje, iš darbo buvo atleista visa CBS apsaugininkų komanda.

L.Logan saugojo bendrovės „Piligrims Group“ pasamdyti buvę Jungtinės Karalystės specialiųjų pajėgų kariai. Ši kompanija saugojo CBS biurą Bagdade ir veždavo L.Logan į įvairias pavojingas vietas, kur ji filmuodavo savo istorijas.

2007 metų pabaigoje L.Logan susitikinėjo su garsiu australų korespondentu Michaelu Ware’u, kuris dirbo „Time“ ir CNN. Tiesa, ji taip pat „nueidavo į kairę“ su J.Burkettu.

Jo vadovaujama bendrovė Bagdade tvarkė JAV armijos viešuosius ryšius bandydama išstumti į žiniasklaidą pozityvias istorijas iš karo lauko.

J.Burkettas pradėjo reguliariai lankytis CBS biure, o per vieną tokių aistringų vizitų porelę užtiko M.Ware’as, nes apsaugininkai leido jam įeiti į L.Logan kambarį antrajame aukšte. Tarp M.Ware’o ir L.Logan kilo kivirčas.

Žurnalistė apkaltino „Piligrims Group“ atstovus, kad šie įleido M.Ware’ą, nors žinojo, kad tuo metu ji yra su J.Burkettu, ir nutraukė su apsaugos kompanija sutartį.

L.Logan netgi pasirinko „Piligrims Group“ konkurentę – bendrovę „Blue Hackle“, taip dar kartą parodydama, kokią turi įtaką.

Dėl to įniršo ne tik netekę darbo apsaugininkai, bet ir daug kitų žmonių. Nemažai CBS darbuotojų buvo susibičiuliavę su „Piligrims Group“ apsaugininkais.

Bet „CBS News“ boso Jeffo Fagerio šis įvykis visai nesuglumino. Iš tiesų jis net šiek tiek didžiavosi, kai naujienose pasirodė informacija apie L.Logan meilės nuotykius.

Egipte buvo išprievartauta

Netrukus L.Logan grįžo į Vašingtoną – jau kartu su J.Burkettu. Pora susilaukė pirmojo vaiko. Ji buvo paaukštinta iki vyresniosios užsienio korespondentės, tačiau vis tiek skrisdavo į karo zonas rengti įvairių reportažų.

Fronto pozicijose L.Logan buvo ir Egipte ten 2011-aisiais pradedant skleistis Arabų pavasariui. Nepaisydama namie laukiančios šeimos, ji stačia galva puldavo į riziką.

„Jai 15 skirtingų būdų būdavo sakoma: „Po komendanto valandos iš viešbučio neik.“ Bet Lara vis tiek išeidavo“, – pasakojo su ja Egipte buvę žmonės.

2011 metų vasario 3 dieną L.Logan sulaikė Egipto saugumo pajėgos. Jos vairuotojas buvo žiauriai sumuštas.

Kitą dieną ji ištrūko, bet po savaitės sugrįžo. Žurnalistė negalėjo ištverti savo kailyje Kaire vykstant tokiam chaosui.

Tačiau šįkart viskas jai baigėsi dar prasčiau. Kairo Išsivadavimo aikštėje L.Logan ir jos komandą pradėjo žodžiais įžeidinėti vis labiau įsisiautėjanti minia.

Žurnalistė pasakojo, kad buvo atskirta nuo savo apsaugininkų komandos, o tada vyrų minia nuplėšė L.Logan drabužius ir ją išprievartavo.

Grįžusi į JAV L.Logan sulaukė didelės kolegų paramos, tačiau troško vėl grįžti į kovos lauką.

Žurnalistei buvo skiriamos užduotys parengti lengvo turinio istorijas, bet ji greitai vėl ėmė nenustygti vietoje. Prezidentui Barackui Obamai nusprendus atsitraukti iš Artimųjų Rytų, žiniasklaidai įdomių karo istorijų apskritai labai sumažėjo.

Bet tada, 2012-aisiais, buvo surengtas išpuolis prieš JAV konsulatą Libijoje, Bengazyje.

Godžiai griebė naują galimybę

L.Logan tai buvo galimybė grįžti į savo pamėgtą naujienų sritį – ji nedelsė pulti prie darbo.

Jai vienintelei buvo patikėta pranešti apie tai, kas vyksta. Jokiam kitam „60 Minutes“ korespondentui nebuvo leidžiama filmuoti istorijų apie Bengazį.

„Tai buvo jos istorija, niekas kitas negalėjo į ją įsikišti“, – šiandien aiškina „60 Minutes“ darbuotojai.

L.Logan be galo džiaugėsi, kai po kelių mėnesių, be išskirtinių medžiagų, prodiuseriui Maxui McClellanui pasiūlė išskirtinę galimybę – pirmiesiems leisti CBS žiūrovams iš arčiau pažvelgti į knygą vyro, kuris teigia esantis išpuolio liudininkas.

Knyga „Ambasados pastatas“ („The Embassy House“) buvo pasirašyta Morgano Joneso slapyvardžiu, po kuriuo slėpėsi buvęs JAV kariškis D.Daviesas. Jis teigė, kad matė viską – netgi negyvo ambasadoriaus Ch.Stevenso kūną ant ligoninės lovos.

Dėl įvairių priežasčių, taip pat ir dėl to, kad knygą išleido su CBS susijusi leidykla, laidos „60 Minutes“ kūrėjai nesiėmė įprastos faktų tikrinimo procedūros.

Nei L.Logan, nei kas nors kitas iš redakcijos nepaprašė nei JAV valstybės departamento, nei Federalinio tyrimų biuro patikrinti D.Davieso teiginių prieš paleidžiant juos į eterį.

Tad turbūt nenuostabu, kad po laidos Valstybės departamento pareigūnai sukėlė šurmulį.

Jie įtarė, kad D.Daviesas paprasčiausiai meluoja.

„Kodėl prabėgus 14 mėnesių po tragiško išpuolio mes pirmą kartą išgirdome apie šį vaikiną?“ – stebėjosi JAV diplomatinio korpuso atstovai.

O netrukus faktus kruopščiai – gerokai atidžiau negu „60 Minutes“ – patikrinęs dienraštis „The Washington Post“ atskleidė, kad D.Daviesas savo paties bendrovei „Blue Mountain“ pasakojo visai kitokią istoriją.

Apsišaukėlio knyga dingo iš knygynų, o L.Logan buvo išleista ilgų atostogų už tai, kad sugriovė ilgus metus kurtą laidos, skelbiančios vien teisingas ir patikimas žinias, reputaciją.

Tiesa, teigiama, kad tiesioginis L.Logan vadovas J.Fageris atsisakė ją atleisti be galimybės pasiprašyti atgal. Kad kada nors šiais metais žurnalistė grįš į darbą televizijoje.

Tačiau bent kol kas atmosfera tebėra įtempta. Mėnesiai bėga, o diena, kai L.Logan bus pagaliau leista grįžti, dar neaiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.