Spaudimo Barackui Obamai įrankiu tapo Rusijos elgesys

Respublikonai JAV prezidentui Barackui Obamai meta naują iššūkį. Kongresas nori, kad Rusijai būtų pareikšti kaltinimai dėl svarbios branduolinių ginklų sutarties nesilaikymo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 9:33 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:18 AM

Kongresmenai siekia, kad Baltieji rūmai pareikštų įtarimus Rusijai dėl Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties pažeidimų. O tai būtų žingsnis, galintis dar labiau padidinti įtampą Vašingtono ir Maskvos santykiuose, remdamasis užsienio spauda rašo „Lietuvos rytas“.

Priešprieša su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl 26 metų senumo sutarties, kuria siekta sunaikinti visą kategoriją branduolinių ginklų, visiškai nedera su B.Obamos santykių su Rusija „perkrovimo“ darbotvarke, nors ji stringa ir dėl Kremliaus nuotykių Ukrainoje.

Bet galimų sutarties pažeidimų klausimas kelia rūpesčių jau kelerius metus. Tad respublikonai nori, kad B.Obama ilgai nedelstų.

Vengia pareikšti kaltinimus

Nėra aišku, kodėl B.Obamos administracija nelinkusi eskaluoti sutarties pažeidimų problemos. Tačiau tikėtina, kad JAV nenori išprovokuoti Rusijos pasitraukimo iš sutarties. Tai būtų didelis pažeminimas Amerikos prezidentui, kuris, vos tik pradėjęs eiti pareigas 2009-aisiais, ėmė aktyviai piešti pasaulio be branduolinių ginklų viziją.

Juk B.Obamai pavyko gauti Senato pritarimą naujai Strateginės ginkluotės mažinimo sutarčiai (START), kuri yra svarbiausias ginklų kontrolės dokumentas per pastaruosius du dešimtmečius.

Šia sutartimi, kuri įsigaliojo 2011 metų vasarį, JAV ir Rusija įsipareigojo iki 2018 metų sumažinti strateginių branduolinių ginklų skaičių iki 1550.

Be to, laikas pareikšti kaltinimus Rusijai dėl branduolinių ginklų yra nepalankus.

Nors Rusija suteikė prieglobstį JAV paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui ir aneksavo Krymą, Vašingtonui Maskvos partnerystė labai reikalinga. Esą Rusija galėtų padėti baigti pilietinį karą Sirijoje ir derybas su Iranu dėl branduolinės programos nutraukimo.

Delsimas veda iš kantrybės

Toks delsimas respublikonus JAV Kongrese jau baigia išvesti iš kantrybės.

„Nesugebėdamas pripažinti, kad Rusija mus apgaudinėjo nuo pat santykių „perkrovimo“ politikos pradžios ir per derybas dėl strateginės ginkluotės mažinimo, prezidentas įrodė nesugebantis valdyti“, – pareiškė respublikonas iš Alabamos valstijos Mike’as Rogersas.

Atstovo teigimu, Kongresas nebenori ilgiau laukti ir vertina Rusijos elgesį kaip sutarties įsipareigojimų nevykdymą.

„Kad ir kaip būtų, mes turime tik vieną vadovą ir jam atėjo laikas sudėlioti mūsų gynybą ir kitus atsakymus į vietą“, – teigė M.Rogersas.

Respublikonams itin įdomu išsiaiškinti, ar B.Obamos administracija žinojo apie tariamus Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties pažeidimus, kai prašė Kongreso ratifikuoti naująją START sutartį, kurią pristatė kaip „santykių su Rusija kertinį akmenį“.

Tyrimas vykdomas tyliai

Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas 2013 metų liepą pareiškė, kad 1987 m. sutarties negali būti laikomasi amžinai. Anot jo, JAV niekada ir nereikėjo vidutinio nuotolio raketų, nebent amerikiečiai būtų sumanę pradėti karą su Kanada ar Meksika.

S.Ivanovas viešai guodėsi, kad valstybės netoli Rusijos pasienio – Šiaurės Korėja, Kinija, Pakistanas ar Indija – nuo sutarties pasirašymo dienos spėjo įsigyti tokio tipo ginklų.

„Kodėl visos valstybės gali turėti šios kategorijos ginklų, o mes ir JAV negalime?“ – klausė V.Putino bendražygis.

Tuo metu JAV kelia klausimą dėl Rusijos sukčiavimo, tačiau bijo apie tai prabilti garsiai, greičiausiai dėl vilčių išsaugoti sutartį nepaliestą.

Rose Gottemoeller, valstybės vicesekretorė ginklų kontrolei ir tarptautiniam saugumui, pripažino, kad JAV yra susirūpinusios dėl Rusijos galimai įvykdytų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties pažeidimų, bet plačiau situacijos nekomentuoja.

Ji teigia, kad Rusija turi pasiaiškinti dėl sutarties įsipareigojimų nevykdymo. Tai bus daroma, kol situacija galutinai paaiškės.

Šiuo metu laukiama Valstybės departamento išvadų, ar Rusijos veiksmai atitiko sutartyje numatytus įsipareigojimus.

Anot R.Gottemoeller, valstybės sekretorius Johnas Kerry jau yra kreipęsis į Rusiją.

Be to, ir ji pati išdėsčiusi JAV abejones Rusijos pareigūnams, o administracija reguliariai suteikia Kongresui informacijos apie situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.