Detektyvą primenanti žmogžudystė sudrebino Monaką

Monakas garsėja turtais, intrigomis ir skandalais. Tačiau klasikinį detektyvą primenanti turtingos moters žmogžudystės istorija, su kuria siejamas margas būrys žmonių, atrodo, nustebino netgi visko mačiusius. Tokio realiai nutikusio detektyvo geriau neparašytų ir patys painių nužudymo istorijų asai. Nicoje, turtuolių ir šešėlinio pasaulio atstovų rojuje, žiauriai nužudoma turtinga ir su karališkąja šeima siejama moteris – iš garsios šeimos kilusi Helene Pastor, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

2014-07-07 16:22, atnaujinta 2018-02-12 04:22

Bylos kaipmat imasi patyrę detektyvai ir iš lėto jungdami vieną detalę su kita atkuria įvykių seką. Tuomet suimami įtariamieji – nuo žmogžudystės vykdytojų iki galimų užsakovų.

Ir Monaką sudrebina žinia: pagyvenusią milijardierę pašalinti iš kelio ir jos turtus paveldėti greičiausiai sumanė jos dukra, jai padėjo mafija ir net jos vyras – aukštas Lenkijos diplomatas. Skandalingiau nė nesugalvosi. Ypač kai lenkas prisiima kaltę.

Lenkijos garbės konsulas Monake Wojciechas Janowskis praėjusią savaitę prisipažino planavęs turtingos savo uošvės nužudymą.

Tačiau kodėl visų gerbiamas ir vertinamas vyras užsakė samdomus žudikus ir atsikratė moters, lieka mįslė.

Diplomatas prisipažino, ir viskas – daugiau nė žodžio, bendraukite su jo advokatu, kuris kartais atrodo tarsi nebylys.

Daug neatsakytų klausimų

Policija vis dar mėgina atrasti nusikaltimo raktą, o visa H.Pastor nužudymo istorija tik dabar po truputį aiškėja.

Monako turtuolės nužudymą tiriantiems tyrėjams visa byla iš pat pradžių pasirodė lyg painus labirintas: samdomi žudikai, viešbutyje lyg tyčia palikti pirštų atspaudai, nemylima dukra, klastingas šeimos sporto instruktorius, 20 milijardų eurų palikimas, o už viso to – visuomenėje itin gerbiamas velionės žentas.

Monako policija nuo gegužės mėnesio mėgino sujungti visas detektyvinės dėlionės detales į vieną, o nužudymo istorija vilnija per viso pasaulio žiniasklaidą.

Jai buvo greitai prilipdyta prancūziška etiketė „crime crapuleux“ – nusikaltimas dėl pinigų.

Tačiau vargu ar viskas taip banalu. Nejau W.Janowskis, Lenkijos garbės konsulas, atsidavęs filantropas ir Prancūzijos nacionalinio ordino kavalierius, tikrai ne vargšas, nužudė savo uošvę vien dėl jos turtų? Aukšto rango diplomatas galėjo turėti ir kitokių priežasčių.

Mirtis užklupo netikėtai

H.Pastor ir jos vairuotojas buvo nužudyti šių metų gegužę. 77 metų turtingos Monako šeimos įpėdinė buvo užklupta savo automobilyje prie vienos ligoninės Nicoje.

Tą vakarą H.Pastor ligoninėje lankė savo sūnų, kuris gydymo įstaigoje taisėsi po patirto infarkto. Moteris savo namus palikdavo išties retai, tarsi ko bijodama. Pasirodo, ne veltui, mat būtent ši išvyka jai buvo lemtinga.

Akivaizdu, kad viskas buvo itin kruopščiai, nors ir nelabai profesionaliai ir švariai, suplanuota.

Išeinančią iš ligoninės ir sėdančią į automobilį H.Pastor tamsoje jau sekė dvi poros akių. Samdomi žudikai buvo apsiginklavę medžiokliniu ir nupjautvamzdžiu šautuvais.

Jie šovė pro automobilio langą ir sunkiai sužalojo moterį bei jos 64 metų vairuotoją Mohamedą Darvishą.

Abu nukentėjusieji pakliuvo į čia pat esančią ligoninę.

Bet tai nepadėjo – vairuotojas nuo šautinių žaizdų mirė po penkių dienų, o H.Pastor pavyko pragyventi penkiolika.

Iki paskutinio atodūsio moteris negalėjo suprasti, kas troško jos mirties.

Žmogžudystę planavo ilgai

Iškart po nusikaltimo policija metė dideles pajėgas, bylai skyrė geriausius detektyvus. Jie pateisino savo vardą – greitai buvo suimtas vienas, vėliau dar keli įtariamieji.

Galiausiai pastarųjų skaičius išaugo iki būrio – 23.

Įdomiausia, kad tarp jų atsidūrė velionės dukra Sylvia Pastor su savo ilgamečiu partneriu, Lenkijos garbės konsulu W.Janowskiu ir šeimai dirbęs treneris Pascalis Dauriacas.

Tiesa, turtuolės dukra 53 metų S.Pastor kone iškart buvo paleista – jai nepareikšta jokių kaltinimų.

O W.Janowskis beveik po mėnesio nuolatinių apklausų galiausiai prisipažino planavęs uošvės žmogžudystę padedamas šeimos instruktoriaus.

Toliau viską neigti nebuvo prasmės, mat įtariamasis paliko ne vieną pėdsaką tyrėjams.

Įtarimai, kad W.Janowskis slėpėsi už šio nusikaltimo, tyrėjams kilo tada, kai jie patikrino vyro banko sąskaitas.

Buvo pastebėti dideli pinigų, kurių šaltinis pareigūnams pasirodė neįprastas, pavedimai.

Bylą tiriantis prokuroras Brice’as Robinas tvirtino, kad vyras žmogžudystei išleido 250 tūkst. eurų.

Jis samdomų žudikų pats neieškojo, o mėgino sumėtyti pėdas užduotį pavesdamas šeimos treneriui P.Dauriacui.

Iš aukšto rango lenkų diplomato P.Dauriacas sulaukė 200 tūkst. eurų vertės atlygio grynaisiais, jam buvo nupirktas naujas automobilis, padovanota kelionė ir dar kelios prabangios dovanos.

Sporto instruktoriui buvo pavesta atlikti visus nešvariausius darbus – surasti žmogžudžius ir suplanuoti pasikėsinimą.

Laukė tinkamos progos

H.Pastor iš namų išeidavo retai, todėl žmogžudystei įvykdyti reikėjo tinkamos progos.

Tądien, kai moteris buvo suplanavusi apsilankyti pas sergantį sūnų, iš Marselio į Nicą traukiniu atvyko du samdomi žudikai ir apsistoję viešbutyje laukė tolesnių nurodymų.

24 ir 31 metų vyrai kilę iš Komorų salų, gyveno pavojingiausiose, nusikaltėlių itin pamėgtose šiaurinio Marselio gatvėse.

Paskui abu driekiasi nemažas kriminalinis šleifas.

Policijos pareigūnai patikrino vaizdo kamerų įrašus, atsekė palydovinę informaciją iš vyrų telefonų ir nustatė, kuriame viešbutyje jie buvo apsistoję.

Po siūlelį išnarstę žudikų kambarį kriminalistai ant vonios kambaryje paliktos dušo želė atrado jų DNR pėdsakų.

Vėliau policijos pareigūnai aptiko ir nusikaltėlių numestą krepšį su žmogžudystei panaudotais ginklais ir pluoštu pinigų.

Vyrai buvo surasti ir areštuoti. Tada atėjo ir užsakovų eilė.

Garsėjo kaip dosnus žmogus

W.Janowskis nuo 2007 m. buvo Lenkijos garbės konsulas Monake. Kai jis prisipažino dėl žmogžudystės organizavimo, pakraupę lenkai šį titulą iš jo iškart atėmė.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad garbės konsulas privalo turėti gerą reputaciją ir būti pelnęs pasitikėjimą.

W.Janowskis garsėjo kaip filantropas ir dosnus žmogus.

Jis visuomet užsiėmė labdaringa veikla, aukojo vaikų, turinčių autizmo sindromą, fondui ir rėmė Lenkijos katalikų bažnyčią.

Už labdaringą veiklą 2010 metais Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy jam įteikė Prancūzijos Respublikos ordiną už nuopelnus.

Tad jei klestinčią nanotechnologijų įmonę turintis diplomatas Lenkijoje nebuvo taip gerai žinomas, dabar jo atvaizdas nuolatos mirguliuoja pirmuosiuose laikraščių puslapiuose.

Tiesa, jo aplinkos žmonės siūlo dar nedaryti išvadų ir netiki, kad jų pažįstamas „išskirtinis, visuomet besišypsantis“ žmogus galėjo susitepti rankas uošvės krauju. Ar gali būti, kad tokios abejonės pragrįstos?

Žudė dėl mylimos moters?

Su S.Pastor W.Janowskis susipažino Londone beveik prieš trisdešimt metų. Vyras visuomet pabrėžia, kad įsimylėjo ją nieko nežinodamas nei apie jos šeimą, nei apie didžiulį jos motinos palikimą. Jam rūpėjo tik pati Sylvia, su kuria jie kartu jau 28 metus ir turi paauglę dukrą.

W.Janowskis teisme prisipažino organizavęs H.Pastor nužudymą ir tvirtino, kad nusikaltimą padarė norėdamas išlaisvinti savo mylimą moterį nuo motinos įtakos. Pinigai esą jam nerūpėjo.

Dažnai buvo kalbama, kad velionės ir jos dukros niekuomet nesiejo šilti santykiai. H.Pastor turėjo du vaikus – dukrą Sylvią ir sūnų Gildo, kurį lemtingąją naktį lankė ligoninėje.

Ne kartą puse lūpų buvo kalbama, kad dukros iš pirmosios santuokos H.Pastor niekada nemylėjo taip, kaip sūnaus Gildo.

Sylvios ir valdingos motinos santykiai niekuomet nebuvo labai šilti. Be to, prokuroro B.Robino teigimu, ir patį W.Janowskį buvo atstūmusi visa Pastorų giminė, ypač uošvė H.Pastor.

Tokie santykiai galėjo lemti netikrumą dėl to, kaip bus paskirstytas H.Pastor 20 milijardų eurų vertės palikimas.

Tai taip pat galėjo pakurstyti vyrą atsikratyti uošvės.

Pati S.Pastor dabar slepiasi nuo žiniasklaidos, teigiama, kad ji išgyvena siaubo akimirkas. Tačiau yra manančių, kad būtent ji sugalvojo planą, kaip atsikratyti niekaip nemirštančios motinos, ir pasinaudojo ištikimu vyru, kuris dabar ją užstoja.

Akmentašio pradėta garsi dinastija

Pastorų šeima – viena turtingiausių Monake. Jų pavardė gerai žinoma karališkosioms Europos šeimoms ir aukštuomenės sluoksniams.

H.Pastor senelis buvo nekilmingas akmentašys, tačiau turėjo didžiulių užmojų. Vyras dirbo statybose ir savo darbštumu pelnė Grimaldi dinastijos palankumą.

Taip jis paklojo tvirtus pamatus savo įpėdiniams. Kai jam mirus verslą perėmė sūnus Gildo, nužudytosios moters tėvas, prasidėjo auksiniai Pastorų šeimos laikai.

1966 m. Monako princas Rainier III suteikė jam teisę statyti pirmuosius dangoraižius. Dėl gerų santykių su Grimaldi dinastija šeima greitai išplėtė savo verslą ir jūros pakrantėje iškilo prabangūs Pastorų šeimos valdomi pastatai.

Velionė turėjo dar du brolius Michelį ir Victorą. Kol jie toliau plėtė tėvo statybų verslą, vienintelė dukra investavo pinigus į nekilnojamąjį turtą prestižiškiausiose vietose.

Visuomet pasitempusi ir elegantiška, bet retai visuomenės renginiuose pasirodanti moteris senatvėje tapo labai įtari, baiminosi, kad kas nors gali kėsintis į ją dėl jos turtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.