Karjerą JAV kariui sugriovė jausmai

Jimas Gantas buvo vienas geriausių, labiausiai patyrusių elitinių JAV karių. Bet jo karjerai tašką padėjo meilė moteriai, kuriai jis sutiko duoti interviu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:02 AM

JAV „žaliosioms beretėms“ – taip vadinami specialiųjų pajėgų kariai – priklausęs majoras J.Gantas buvo priverstas atsistatydinti iš Jungtinių Valstijų armijos, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Pagrindinė to priežastis buvo beveik metus trukęs romanas su „Washington Post“ žurnaliste Anna Scott Tyson, kuri slaptai gyveno kartu su majoru pavojingiausiuose Afganistano postuose.

Po 22 mėnesių tarnybos, 2012 metų kovą, majoras J.Gantas buvo pažemintas iki kapitono ir priverstas grįžti atgal į JAV.

Jo asmeninėje byloje taip pat įrašyta, kad jis įsitraukė į savo fantazijų pasaulį, kupiną alkoholio ir vaistų. Tačiau J.Gantas tikina, kad vienintelis dalykas, jį vertęs svaigti, yra meilė – žurnalistę A.S.Tyson jis vedė ir gyvena su ja iki šiol.

Lygina su istoriniu herojumi

„Mes įsimylėjome greičiau nei per savaitę“, – pasakojo pati žurnalistė. Ji pridūrė, kad po kelių susitikimų 2010 metais J.Gantas pasipiršo.

Iš pradžių tokį pasiūlymą ji priėmė juokais, bet galų gale jis užkariavo jos širdį. Žavėti žmones savo originalumu J.Gantas išties mokėjo.

Per visą dvejų metų tarnybos laikotarpį Afganistane J.Gantas į savo pusę palenkė daugiau nei tris puštūnų gentis, kurios tradiciškai priešinasi amerikiečiams.

Elitinio kario diplomatijos įtaka visoje Kunaro provincijoje, kuri yra netoli Afganistano ir Pakistano sienos, taip pat vertinama iki šiol.

Dėl asmeninių susitarimų su genčių vyresniaisiais amerikiečiams pavyko išvengti papildomų aukų.

Būtent dėl vietos gyventojų paramos jis turėjo pranašumą Afganistano kare ir netgi lyginamas su panašią taktiką 1916–1918 metais taikiusiu T.E.Lawrence’u, labiau žinomu kaip Lawrence’as iš Arabijos.

Pastarasis britų karininkas savo elgesiu pelnė kelių besipešusių arabų genčių palankumą, jas suvienijo kovai prieš turkus. Kaip arabai iki šiol didžiuodamiesi sako, kad jų proseneliai pažinojo T.E.Lawrence’ą, taip kai kurių puštūnų vyresnieji savo vaikams pasakoja apie musulmonus Afganistane gerbusį neįprastą amerikietį.

Padėjo taisyklių laužymas

Ir nors J.Gantas buvo nušalintas iš Specialiųjų operacijų pajėgų, pažemintas iki kapitono laipsnio ir priverstas atsistatydinti, jo manymu, viskas, ką jis pasiekė kovose su Talibanu, buvo verta tos bausmės.

„Mes žinojome, kad taip darydami labai rizikuojame. Bet aš padaryčiau tai dar kartą“, – nė nemirktelėjęs sakė J.Gantas.

Net būdamas nekonvenciniais metodais kariaujančių pajėgų narys, jis peržengė pernelyg daug ribų.

Pripažindamas savo klaidas sakė, kad taisyklių laužymas vis dėlto davė teigiamų rezultatų: „Mes niekada nepralaimėjome mūšio, niekada nepraradome karių. Gavome daugiau negu 20 apdovanojimų už karių drąsą.

Be to, visus savo vyrus aš grąžinau namo.“

Kenčia nuo karo žaizdų

J.Gantas Irake ir Afganistane iš viso praleido 50 mėnesių.

Už drąsą tarnybos metu Irake jis buvo apdovanotas Sidabrine žvaigžde – tai svarbus apdovanojimas, jį nuo 2001 m. yra gavę tik 703 kariai.

Tada, kai J.Gantas ir A.S.Tyson susipažino, abu buvo susituokę ir turėjo po keturis vaikus.

Tačiau A.S.Tyson greitai paliko darbą ir šeimą JAV ir atkeliavo gyventi į Afganistaną.

Dabar jie kartu mėgaujasi ramiu gyvenimu Siatle. J.Gantas vis dar kenčia nuo potrauminio streso sindromo, fizinių traumų, kurias patyrė per 20 tarnavimo Specialiosiose pajėgose metų – pavyzdžiui, smegenų pažeidimo nuo sprogusios bombos Afganistane. Visi šie išgyvenimai vis dar verčia J.Gantą krūpčioti nuo bet kokio garsesnio trinktelėjimo.

Apsauga nuo kulkų – drabužiai

Tačiau kalbėdamas apie karą jis lieka ramus, susikaupęs. 2009 m. J.Gantas nedidelėje knygoje „Viena tauta po kitos“ išdėstė, kad „JAV karą Afganistane pralaimi“, o laimėti galėtų pelnę puštūnų, kurie gyvena Pietryčių Afganistane, pasitikėjimą.

Bet tokia misija itin sudėtinga, mat norint pelnyti puštūnų pagarbą, reikia, kad JAV kariai supanašėtų ir neišsiskirtų iš vietos gyventojų.

Rengiantis operacijai J.Gantas pasirinko ne specialistus, o pėstininkus iš Kanzaso, kurie buvo netreniruoti ir dalis netgi nemokėjo naudotis kai kuriais ginklais.

„Mane šokiravo jų nepasirengimas misijai, bet jie buvo nuoširdūs“, – pripažino J.Gantas.

Jis greitai parengė karius, visi užsiaugino barzdas ir rengėsi tradiciniais vietos gyventojų drabužiais.

J.Ganto manymu, tradicinių Afganistano apdarų „maskuotė“ buvo geresnė apsauga nuo šūvių, nei neperšaunamosios liemenės. Kai talibas mato JAV karį su išsiskiriančia uniforma, nėra abejonių, ar šaus.

O nuo galvos iki kojų vietos apdarais apsirengęs barzdotas vyras gali kelti dvejonių.

„Nebuvo svarbūs nei ginklai, nei apsaugos liemenės, svarbiausias buvo tarpusavio supratimas. Toks požiūris davė teigiamų rezultatų“, – sakė J.Gantas.

Nuslėpė meilės romaną

Vis dėlto po kurio laiko J.Gantas tapo per daug panašus į puštūnus tiek išvaizda, tiek gyvenimo būdu.

Kiti amerikiečių karo vadai praminė J.Gantą pulkininku Kurtzu – Marlono Brando įkūnytu personažu filme „Šių dienų Apokalipsė“. JAV pulkininkas Kurztas Vietnamo karo metu apsigyveno su vietiniais, sukūrė savo asmenybės kultą ir galiausiai išprotėjo.

O kaipgi J.Gantas? Jį nuo išprotėjimo galbūt išgelbėjo meilė. Afganistane A.S.Tyson slapta gyveno kartu su J.Gantu.

Savo romaną, trukusį beveik metus, jie stengėsi laikyti paslaptyje. Vis dėlto dalis vietos gyventojų ir karių žinojo jų paslaptį, o nuo vadų J.Gantui pavyko kurį laiką tokį taisyklių pažeidimą nuslėpti.

„Nė vienas J.Ganto viršininkas nežinojo, kad A.S.Tyson gyveno kartu. Jis nesilaikė jokių taisyklų, o jo elgesys buvo nestabilus“, – sakė leitenantas Thomas Robertsas.

Įklampino alkoholis

Galiausiai 2012 metų kovą J.Gantas buvo apkaltintas neteisėta, amoralia veikla, taip pat alkoholio ir vaistų vartojimu.

Teigta, kad nuo J.Ganto dažnai dvelkė alkoholio kvapas.

J.Gantas pripažįsta, jog jis savarankiškai gydėsi senas karo metu patirtas traumas.

Jį taip pat kamavo potrauminio streso sindromas ir miego sutrikimai.

Dažnai negalėdamas užmigti jis vartojo vaistus ir alkoholį, nors tai Afganistane JAV kariams draudžiama.

„Gėriau alkoholį ir vaistus nuo nemigos ir skausmo“, – aiškino J.Gantas.

Gavę pranešimą Specialiųjų pajėgų kariai atvyko į J.Ganto buveinę ir rado daug tuščių alkoholinių gėrimų butelių.

Jis buvo priverstas nusiskusti barzdą, vilkėti savo uniformą, o tuomet kuo greičiau buvo atgabentas į JAV. Ten jis buvo perkeltas į žemesnes pareigas – kapitono.

„Jūs tarnavote narsiai ir kilniai, tačiau pastarasis jūsų elgesys padarė gėdą visoms Specialiųjų operacijų pajėgoms“, – papeikimo laiške rašė generolas leitenantas Johnas Mulhollandas.

Daugelis Specialiųjų operacijų pajėgų karių mano, kad J.Gantas suklupo, padarė daug klaidų, tačiau bausmė yra per didelė. Tarnybos metu jis pasiekė labai daug ir tai buvo neįvertinta.

A.S.Tyson ir J.Gantas susituokė 2013 metais.

O šiemet jie apsilankė kaimelyje, iš kurio buvo išgabenti prieš dvejus metus. Gyventojai juos pasitiko džiaugsmingais šūviais į orą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.