Kinija barsto druską ant istorinių Japonijos žaizdų

Japonijos vyriausybė nusprendė imtis veiksmų po to, kai regioninis Kinijos dienraštis išspausdino žemėlapį, kuriame virš Hirošimos ir Nagasakio miestų vaizduojami atominio sprogimo debesys. Žemėlapio kampe matomas užrašas „Japonija vėl nori karo“, skelbia "The Independent".

Kinijos spaudoje platinamas žemėlapis su atominiais debesimis virš Japonijos miestų.<br>Twitter nuotr.
Kinijos spaudoje platinamas žemėlapis su atominiais debesimis virš Japonijos miestų.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:40 AM

Reaguodamas į publikaciją Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida pareiškė griežtą protestą ir teigė, kad tokie išsišokimai toleruojami nebus.

„Chongqing“ naujienų laikraštis aprašė aštrėjančius Kinijos ir Japonijos santykius teigdamas, kad „kraujas nuo Japonijos rankų vis dar nenudžiuvo“. Žemėlapyje matomi Hirosimos ir Nagasakio miestai, kurie Antrojo pasaulinio karo metu buvo bombarduojami atominėmis bombomis.

Žemėlapis buvo nukopijuotas Kinijos Komunistų partijos remiamo internetinio portalo „The Global Times“ ir išplatintas milijoninei auditorijai.

„Kaip užsienio reikalų ministras valstybės, kuri nukentėjo nuo atominės atakos ir politikas iš Hirošimos miesto, aš negaliu to toleruoti“, - komentuodamas žemėlapio platinimą Kinijos viešojoje erdvėje teigė F.Kishida.

„Ministras pirmininkas Shinzo Abė aiškiai pasakė, kad Japonija jokiu būdu negali sukelti karo, tai neįmanoma pacifizmo kelią pasirinkusiai valstybei“, - sakė F.Kishida. Žemėlapio istorija dar labiau įkaitino ir šiaip istoriškai komplikuotus Kinijos ir Japonijos tarpvalstybinius santykius.

Japonija jau ne kartą atsiprašė Kinijos už nusikaltimus žmogiškumui, kuriuos atliko Japonijos kariai užkariautose teritorijose. Dar 1995 metais tuometinis Japonijos ministras pirmininkas Tomiichi Murayama atsiprašė visos japonų tautos vardu ir pabandė užbaigti ilgą istorinę nesantaiką.

Tiesa, Kinijos politikai vis dar mano, kad Japonija išsaugo istorinę nostalgiją kariniams laimėjimams. Kaip vieną pavyzdžių Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pateikė tai, kad Japonijos aukščiausi vadovai vis dar sveikina buvusius karo veteranus, prisidėjusius prie civilių kinų žudynių.

„Deja, net praėjus 70-čiai metų po Kinijos išsilaisvinimo nuo Japonijos agresijos karo, antifašistinio karo, vis dar yra tam tikra grupė žmonių, kurie neigia istorinius faktus, kurie neigia dešimtis tūkstančių aukų, jie romantizuoja karo istorijas, agresiją ir kenkia tarpvalstybiniam pasitikėjimui bei padėčiai visame regione“, - karo aukų pagerbime Kinijoje sakė X.Jinpingas.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.