Indams šventa upė kelia rimtą pavojų sveikatai

Daugelis yra girdėję apie šventą, tiesiog gydomąjį Gangos upės Indijoje vandenį. Bet tikrasis nušvitimas, anot mokslininkų, būtų tada, jei žmonės suprastų: ši upė yra siaubingai užteršta, o jos vanduo kenksmingas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:07 AM

Lietingasis sezonas jau greitai atkeliaus į Varanesį, senąjį Indijos miestą prie Gangos upės, ir užkirs kelią kasdienėms vaikų plaukimo pamokoms upėje.

Vaikai ilgėsis pliuškenimosi vandenyje, tačiau ekspertai sako, kad ši upė labai užteršta ir maudynes joje reikia uždrausti.

Kaipgi taip gali būti, jei indai iki šiol tiki, kad šventosios Gangos vanduo – ne tik švarutėlis, bet dar ir gydo?

Užteršta, užtat šventa

Kiekvieną vasarą nuo balandžio iki lietingojo sezono pradžios Gangos upėje šimtams mokinių rengiamos plaukimo pamokos. Tūkstančiai gyventojų šventojoje upėje prausiasi, skalbia apdarus.

Mokslininkai negailestingi: ši upė labai užteršta, mat tiesiai į ją teka ir milijoninio miesto nuotekos, gausios pramoninės atliekos, taip pat metami sudeginti mirusiųjų palaikai.

Vis dėlto mokslininkų aiškinimai religingiems žmonėms skamba kaip visiški paistalai. Indijoje Gangos upė laikoma šventa, tad toks įsitikinimas tėvams leidžia pro pirštus žiūrėti į jos keliamas problemas.

Štai pakrantėje motinos stebi savo besimaudančius vaikus ir tikina, kad upė nėra užteršta.

„Mes gyvename šventajame mieste, todėl upės vanduo mums nėra kenksmingas“, – sakė tvirtai įsitikinusi trylikamečio motina Namita Tiwari.

Vienas plaukimo trenerių, Pramodas Sahni, taip pat liaupsina upės vandenį, kurį jis geria net treniruočių metu.

„Šis vanduo yra unikalus, kartą paragavęs negali sustoti“, – sakė P.Sahni. Tokį įsitikinimą sugriauti gali nebent mirtis.

Anot tikinčiųjų, Ganga – upės pavidalo hinduizmo deivė, o vanduo apvalo ir kūną, ir sielą, kad ir ką sakytų mokslininkai.

Viršijo visas normas

Na, ir kas, kad kasdien į upę patenka daugiau nei 300 milijonų litrų miesto nuotekų. Neįdomu ir tai, kad beveik visi kanalizacijos vamzdžiai nutiesti iki upės, o kelios labiausiai užterštos zonos – vos keli kilometrai nuo populiarios maudynių vietos.

Šie faktai iš dalies gali paaiškinti fondo „Sankat Mochan“ atliktų tyrimų rezultatus: koliforminių bakterijų skaičius viršijo didžiausią leidžiamą skaičių 35 kartus ir netgi 440 kartų pagal JAV įstatymus rekomenduojamą normą.

Galiausiai prie teršimo netiesiogiai prisideda ir mirusieji. Pagal hinduizmo religiją, Varanasyje sudegintus palaikus išbarstant į upę išlaisvinama siela.

Tad tie pelenai ir barstomi tiesiog tonomis.

Nustatyta, kad kasmet mieste kremuojama apie 32 tūkstančius palaikų. Benamių ar skurstančiųjų, kurie neturi pinigų kremavimui, palaikai taip pat išmetami į upę.

Natūrali apsauga ar nuodai?

Įdomu, kad Gangos, kaip gydomosios upės, mitui paplisti padėjo ir patys mokslininkai.

Britų bakteriologas Ernestas Hanbury Hankinas, dirbęs Indijoje, 1896 m. pranešė, kad Gangos upės vanduo turi antibakterinę apsaugą, kovojančią su cholera. Vėliau buvo nustatyta, kad tai yra bakterijas naikinantis virusas bakteriofagas.

Anot Indijos mokslininko Gopalo Natho, vaikai nuo bakterijų infekcijos kenčia pirmaisiais maudymosi upėje metais, bet vėliau bakteriofagai jiems esą suteikia natūralų imunitetą. Vaikai tuo tiki. O kaipgi?

„Maudynės Gangos upėje – tai vienas geriausių dalykų vasarą“, – sakė mergaitė, su nekantrumu laukdama plaukimo pamokos.

Tiesa, keletas vaikų pripažino, kad ši upė nėra tobula. Jie sakė, kad vanduo žalias, drumzlinas ir atsiduoda žuvimis. Religingi indai paprastai nutyli, kad tokie vaikų skundai baigiasi ir vizitais ligoninėse.

Gydytojai pasakojo, kad vaikai kenčia nuo upės vandens sukeliamo karščiavimo, viduriavimo ir alergijos. Tačiau jų tėvai, kurie dažnai neturi jokio išsilavinimo, atsisako pripažinti, kad šventoji upė gali sukelti grėsmę jų vaikų sveikatai.

Išvalyti dar nesugebėjo

Indijos vyriausybė jau prieš 30 metų pareiškė ketinimus išvalyti Gangos upę, tačiau jokių matomų rezultatų nepasiekė.

Daugelis mano, kad saugiausia maudytis 15 metrų nuo kranto, tačiau visa upė užteršta taip, kad saugių zonų tiesiog nėra.

Nebent, žinoma, tikėjimo zona – tiki, kad neužteršta, ir niekas neįrodys kitaip.

Vis dėlto vienas fondo „Sankat Mochan“ atstovų Biswhambatas Mishras sakė, kad tėvus, kurie ketina savo vaikus įrašyti į plaukimo pamokas kitais metais, rimtai įspės.

Vien jau todėl, kad kasmet tik daugėja gamyklų, kurios išpila pramonines švino, kadmio ir chromo gausias atliekas į Gangos upę. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.