Rusai tiki, kad Vladimiras Putinas veda juos teisingu keliu

Malaizijos lėktuvo katastrofos akivaizdoje Rusijos prezidento Vladimiro Putino populiarumas šovė į rekordines aukštumas. „Gallup“ atlikta apklausa rodo, kad šalies lyderiu pasitiki daugiau nei keturi penktadaliai rusų.

Rusai tiki, kad V.Putino politika geriausia jų šaliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusai tiki, kad V.Putino politika geriausia jų šaliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Jul 19, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:52 PM

Paskutinį kartą 83 procentai rusų V.Putino vykdomą politiką palaikė tik prieš pat antrosios kadencijos pabaigą. Ekspertai mano, kad tokius aukštus pasitikėjimo rezultatus lėmė išaugęs rusų pasididžiavimas savo šalimi po sėkmingai pasibaigusių Sočio žiemos olimpinių žaidynių ir Krymo aneksijos.

29 procentais per pastaruosius metus išaugęs Rusijos prezidento populiarumas simbolizuoja sustiprėjusias jo pozicijas. Dar prieš metus rusai abejojo savo lyderio galimybėmis sėkmingai įgyvendinti pažadus, tačiau dabar socialinės problemos ir ekonomikos bėdos jau užmirštos.

Laisvės užtenka

Pirmą kartą po penkių metų dauguma rusų mano, kad jų valstybė eina teisingu keliu. 78 procentai jų pasitiki šalies kariuomene, 64 procentai – vyriausybe ir 39 procentai – rinkimų skaidrumu.

Paradoksalu, bet vis daugiau rusų tiki ir tuo, kad jų valstybėje yra pakankamai laisvės. 65 procentai rusų mano, kad valstybėje užtikrinamos pakankamos pilietinės galimybės. Tiesa, Rusija vis dar nepajautė tiesioginės ekonominių sankcijų naštos, kuri gali smarkiai pabloginti rezultatus.

Daugelis rusų vis dar klaidingai linkę sieti išaugusią vartojimo galią su laisve. Vis dėl to, tai nekeičia jų optimizmo net ir sankcijų fone – 35 procentai vis dar mano, kad net ir Vakarams griežtinant sankcijas, Rusijos ekonomika tik augs.

Visiškai nepasitiki Vakarais

Tuo pačiu metu, kai Rusijos prezidento reitingai vėl siekia seniai matytas aukštumas, Vakarų vadovų įvaizdis rusų akyse – prasčiausias. Vienaženklius skaičius siekiantis pasitikėjimas JAV ir ES lyderiais buvo tik dar labiau sumenkintas trečiadienį paskelbtų griežtesnių sankcijų.

Šiuo metu 6 procentai rusų mano, kad ES vadovauja tinkami lyderiai, kurie gali pagerinti santykius su Rusija. JAV prezidento Baracko Obamos ir jo administracijos reitingai dar mažesni. Rusijos žiniasklaidoje dažnai puolamas B.Obama sulaukė tik 4 procentų apklaustų rusų simpatijų.

Tiesa, tuo pačiu metu vis daugiau rusų palankiai pradėjo vertinti santykius su Kinija. Kiniją Rusijos partnere dabar laiko 42 procentai rusų. Tam įtakos padarė ir gegužės mėnesį pasirašyta 400 milijardų dolerių (1 trilijono litų) vertės dujų eksporto sutartis.

Rusai dega akla meile lyderiui

Net ir stiprėjančios Vakarų sankcijos ir gresianti diplomatinė izoliacija nesumažina rusų meilės V.Putinui. Panašu, kad dabartinė situacija ir aktyvi antivakarietiška Kremliaus politika ilgam sunaikins rusų pasitikėjimą tiek Vakarų lyderiais, tiek politinėmis institucijomis, tiek kultūra.

Balandžio ir gegužės mėnesį vykdyta apklausa, kurioje dalyvavo tūkstančiai vyresnių nei 15 metų rusų rodo, kad Rusija pradedama suvokti kaip pasaulinė galia, kuri, kartu su Kinija, gali sukurti naują pasaulio santvarką.

Tokios nuomonės apie Rusijos lyderį greičiausiai nepakeis ir Malaizijos lėktuvo katastrofa Ukrainoje. Pasaulio lyderiams smerkiant Rusijos ginklais, apmokymais ir politine parama apdovanojamus teroristus, rusų tikėjimas V.Putino politikos sėkme nemažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.