Paslaptis iš priešų išpešdavo lovoje

Moteriškas apsukrumas padeda įsivilioti į lovą ir ištraukti didžiausias paslaptis. Net ir žinodami tokią šnipų naudojamą klastą pagundoms neatsispyrė Pietų Korėjos kariškiai. Tačiau ir šnipei nepasisekė.

Won teigia, kad teismo posėdyje ji negalėjo atsilaikyti prokurorų, kurie ją girdė alkoholiu ir liepė prisipažinti, spaudimui.
Won teigia, kad teismo posėdyje ji negalėjo atsilaikyti prokurorų, kurie ją girdė alkoholiu ir liepė prisipažinti, spaudimui.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-22 16:59, atnaujinta 2018-02-11 19:33

Won Jeong-hwa Pietų Korėjoje ne vienus metus dirbo buvusio komunistinės Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-ilo šnipe.

Ji mėgindavo iš meilės guolyje apsvaigusių Pietų Korėjos karininkų išpešti slaptą informaciją.

Dabar moters gyvenimas romantiškų šnipų istorijų nebeprimena. Ji gyvena Pietų Korėjoje ir vos suduria galą su galu. Čia jos šnipinėjimo įgūdžiai nevertinami, o darbdaviai, vos tik sužino apie jos praeitį, išspiria moterį lauk.

Kol kiti buvę šnipai Pietų Korėjoje mėgaujasi populiarumu televizijos laidose ir rašo memuarus apie Šiaurės Korėją, Won Jeong-hwa dirba padavėja ir valo apjauktus butus.

Moters visi vengia

Prieš metus Won Jeong-hwa išėjo iš kalėjimo, kuriame praleido penkerius metus dėl šnipinėjimo ir Pietų Korėjos žvalgybos pareigūnų žmogžudysčių.

Dabar Won 40 metų. Ji – vieniša motina, mėginanti išsilaikyti iš kas mėnesį valstybės mokamų 820,5 tūkst. vonų (apie 2 tūkst. litų).

Darbdaviai moteriai prieš nosį užtrenkia duris. Won guodžiasi, kad jau buvo atleista iš kelių padavėjos ir valytojos darbo vietų po to, kai buvo sužinota apie jos praeitį.

Kartą Won buvo greitai išmesta iš makaronų restorano, nes kolega darbdaviui pasiskundė bijantis, kad moteris gali užnuodyti maistą. Jos nusikaltimai turi ryškų lytinį atspalvį, o tai konservatyvioje šalyje labai neigiamai vertinama.

„Jau daug kartų ketinau nusižudyti“, – prisipažino Won.

Šnipė ar įrankis?

Won buvo įkalinta 2008 m., kai teismas paskelbė ją šalies išdavike, kuri naudodavosi seksu, kad ištrauktų didžiausias paslaptis iš Pietų Korėjos armijos vadų.

Žiniasklaida ilgainiui ją praminė Šiaurės Korėjos Mata Hari. Pastaroji šokėja Pirmojo pasaulinio karo metais buvo apkaltinta lovoje iš vyrų išviliojusi karines paslaptis ir pardavinėjusi jas vokiečiams. Už tai ši olandė Prancūzijoje buvo sušaudyta.

Tiesa, Šiaurės Korėjos teigimu, Won buvo tik žemo lygio informatorė, kuria Pietų Korėjos valdžia pasinaudojo norėdama sukurti kuo blogesnį Pchenjano įvaizdį, kurį pasauliui ištransliuotų žiniasklaida.

Šiaurės Korėja šią moterį vadina nusikaltėle, su kuria neva neturėjo ir nenori turėti jokių reikalų.

Suspindo ir nukrito

Kai Won buvo paleista iš kalėjimo, ją graibstė visos televizijos laidos. Jose moteris pasakodavo apie sunkų pasirengimą būti elitine šnipe.

Ji prisipažino apie Pchenjano pavedimą nunuodyti du Pietų Korėjos žvalgybos pareigūnus, su kuriuo ji nesutiko.

Won pasakojo ir romantiškas istorijas apie tai, kaip darbuodamasi ji sutiko „savo gyvenimo vyrą“ – įsimylėjo karininką. Vėliau šis vyras buvo įkalintas, nes žinodamas, kad meilužė yra šnipė, jai perduodavo daugybę paslapčių, pavyzdžiui, iš Šiaurės Korėjos armijos dezertyravusių karių sąrašą.

Tuo metu kilęs susidomėjimas iš kalėjimo paleista moterimi žiniasklaidą privertė peržiūrėti Won bylą darkart. Kai kuriems žurnalistams romantiškomis istorijomis apipintas moters darbas pasirodė įtartinas.

Atsirado priešinga istorija

2008 m. teismo sprendime buvo teigiama, kad Won darbui buvo paruošta specialiųjų operacijų dalinyje Šiaurės Korėjoje, o jos tėvas buvo agentas, nužudytas Pietų Korėjoje šnipinėjimo operacijos metu.

Tačiau Won patėvis viename interviu prasitarė, kad buvusios šnipės tėvas buvo eilinis darbininkas, miręs nuo širdies smūgio, o vidurinės mokyklos nebaigusi Won neturėjo nieko bendra su specialiųjų pajėgų operacijomis. Pati Won patėvio žodžius neigia.

Tačiau žmonės greitai ėmė abejoti Won istorijos tikrumu. Kai kurie dezertyrai iš Šiaurės Korėjos teigė, jog moteris visuomet elgėsi nenuosekliai, kalbėdavo nerišliai ir negalėjo dirbti profesionaliai, todėl neįtikėtina, kad ji galėjo būti elitinė šnipė.

„Manau, kad ji buvo išnaudojama kaip informatorė. Ji nebuvo verta šnipės vardo“, – kalbėjo su Won bendravęs dezertyras.

Demaskavo pati save

Galiausiai ir pati Won ėmė tikinti, kad jos liudijimai teisme buvo melagingi.

Nuosprendyje buvo rašoma, kad seksas buvo pagrindinė Won Jeong-hwa veikla – ji permiegojo su daugybe armijos pareigūnų. Pati moteris dabar tikina, kad permiegojusi „darbo tikslais“ ji yra tik sykį – kai norėjo pavogti informaciją iš armijos majoro namų kompiuterio.

Won teigia, kad teismo posėdyje ji negalėjo atsilaikyti prokurorų, kurie ją girdė alkoholiu ir liepė prisipažinti, spaudimui.

„Jie suklastojo mano istoriją apie santykius su vyrais, – kalbėjo Won Jeong-hwa. – Aš nesu Mata Hari.“

Žadėjo svaiginamą karjerą

Pietų Korėjos istorijoje buvęs ne vienas atvejis, kai šnipams ir žmogžudžiams buvo atleista. Tiesa, jie vis tiek būdavo atstumiami visuomenės.

Buvusių šnipų sėkmė žiniasklaidoje priklauso nuo to, kokios svarbos bylose jie dirbo ir ar laikėsi Seulo skleidžiamos propagandos prieš šiaurę planų.

Won pasakoja, kad vienas apklausą vykdęs prokuroras jai sakė, jog ji Pietų Korėjoje galės viską pradėti iš pradžių, jei seks buvusios Šiaurės Korėjos agentės Kim Hyon-hui pėdomis.

Pastaroji buvo nuteista mirties bausme po to, kai susprogdino Pietų Korėjos lėktuvą – tuomet žuvo visi 115 keleivių. Vėliau Kim buvo atleista nuo bausmės ir parašė bestseleriu tapusią autobiografiją, dažnai televizijos laidose kalba apie Šiaurės Korėją.

Kitas Šiaurės Korėjos pasiuntinys, turėjęs nužudyti Pietų Korėjos prezidentą, dabar yra krikščionių bažnyčios pastorius ir skaito paskaitas apie šiaurinę kaimynę.

Šnipė liko aklavietėje

Won jaučiasi įkliuvusi į spąstus. Jokia Pietų Korėjos televizija nenori jos kviesti į savo laidas kaip ekspertės dėl sklandančių gandų apie suklastotą karjeros istoriją.

Kita vertus, susirasti darbą, kuris nebūtų susijęs su jos buvusia karjera, irgi nesiseka. Tam trukdo praeitis.

Won Jeong-hwa teigia, kad valstybės paramos, kurią ji gauna kas mėnesį, neužtenka net susimokėti už dukters mokyklinę uniformą. Ją moteris gavo iš labdaros organizacijos.

Won kasdien susiduria su žmonių priešiškumu: kaimynai jai liepia išsikelti, o dukters draugėms tėvai nurodo nesiartinti prie Won ir jos mergaitės.

„Norėčiau persikraustyti į tokią šalį, kur manęs niekas nepažįsta,“ – sakė buvusi šnipė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.