P. Porošenka: pasirinkite - jūs su teroristais ar prieš juos

„Kiekviena šalis, tarp jų ir Rusija, turi apsispręsti - ji išvien su teroristais ar su civilizuotu pasauliu,”-po „Malaysia Airlines” lėktuvo katastrofos nukirto Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Sakote, perkaičius apniko deja-vu jausmas? Nenuostabu.

RIA Novosti nuotr.<br>„Kiekviena šalis, tarp jų ir Rusija, turi apsispręsti - ji išvien su teroristais ar su civilizuotu pasauliu,”-kalbėjo P.Porošenka.
RIA Novosti nuotr.<br>„Kiekviena šalis, tarp jų ir Rusija, turi apsispręsti - ji išvien su teroristais ar su civilizuotu pasauliu,”-kalbėjo P.Porošenka.
Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

Jul 25, 2014, 1:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:52 PM

Prisiminkite juodąjį 2001 m. rugsėjį. Tada, po kruvinų Al-Qaedos teroristų išpuolių, tuometinis JAV prezidentas George’as W. Bushas pasakė tiesiai, be švelnių užuolankų: “Jūs arba su mumis, arba su teroristais”. Ir parodė tik dvi vėliavas – Amerikos ir juodą, teroristų. Valstybėms siūlė pasirinkti, po kuria jos nori stovėti.

Dabar panašūs žodžiai tariami žvelgiant į pavargusį ir žaizdotą Ukrainos veidą. P.Porošenka po keleivinio lėktuvo sudužimo, rodos, prabilo Vakarams suprantama kalba.

Liepia vadinti tik teroristais

„Prašau, nebevadinkite jų separatistais. Jie nėra separatistai, jie – teroristai, jie žudo nekaltus žmones,”- pirmame viešame interviu po keleivinio orlaivio katastrofos kalbėjo Ukrainos prezidentas.

P.Porošenka visus argumentus sudėliojo taip, kad jie geriausiai pasiektų Vakarų ausis. Jis prabilo jų pačių kalba ir kviečia suprasti, kad „Malaysia Airlines” katastrofa – tai ta pati rugsėjo 11-oji”.

Sudužus keleiviniui lėktuvui žuvo beveik trys šimtai žmonių iš daugybės pasaulio šalių. Nei vienas jų nebuvo susijęs su įvykiais Ukrainoje. Niekaip nesibaigiantis konfliktas pasiglemžė daug nekaltų žmonių.

P.Porošenka savo kalbose pabrėžia: vykstantis konfliktas - nėra vien tik Ukrainos reikalas. Po lėktuvo katastrofos galima sakyti, kad jis peržengia valstybių sienų ribas, tad grėsmė kyla visos tarptautinės bendruomenės saugumui.

„Neįsivaizduokime, kad kalbame apie kažkokį konfliktą Ukrainos viduje. Ukrainos tauta dabar yra vieninga. Nėra jokio vidinio tautos konflikto. Pavojus dabar kyla viso pasaulio saugumui,”- kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Stiprina pozicijas informaciniame kare

Rytų Europos studijų centro ekspertas, politologas Laurynas Kasčiūnas portalui lrytas.lt teigė, kad tai, ką šiuo metu matome, yra informacinis karas. Jame artilerija yra užtaisyta iš abiejų pusių: girdimi ir Vakarai, ir savo įvykių versijas kurianti Rusijos propagandos mašina.

Vakarų akyse ryškėjo vis daugiau įrodymų, kad konfliktas Ukrainoje - ne susiskaldžiusios tautos pilietinis karas, o kova su Rusijos palaikomais separatistais. „Malaysia Airlines” katastrofa leido pasauliui akis atmerkti dar plačiau

Dabar, kai vis tamsesnis kaltės šešėlis krenta ant Rusijos pečių, informacinėje erdvėje Ukraina gali pereiti nuo gynybos prie atakos.

„P.Porošenka supranta, kad „Malaysia airlines“ lėktuvo katastrofa yra lūžis informaciniame kare, tai yra, sąmonės kare,- sakė L.Kasčiūnas.- Tai suvokimas, kad Rusija su teroristais – visai kita civilizacija, parijai, kurie gyvena pagal savo pačių taisykles. Jie gali ne tik numušti lėktuvą, bet dar ir tyčiotis iš aukų kūnų, lavonų”.

Pats P.Porošenka teigia, kad Rusijos palaikomi teroristai vienu metu Ukrainoje įvykdė tris tarptautinio masto nusikaltimus. Pirmasis buvo pats keleivinio lėktuvo numušimas, pražudęs apie tris šimtus žmonių.

Antrasis, buvo separatistų nepagarba mirusiesiems – iš jų vagiami daiktai, su kūnais elgiamasi „barbariškai”.

Trečiasis nusikaltimas yra įrodymų naikinimas. Prezidento teigimu, teroristai nėrėsi iš kailio siekdami paslėpti savo nusikaltimo įrodymus, tačiau to padaryti jiems vis tiek nepavyks.

L.Kasčiūno manymu, dabar P.Porošenka savo kalbomis nori užsitikrinti konflikto buvimą aukščiausioje informacinės erdvės pozicijoje.

Prieš „Malaysia Airlines” katastrofą Ukrainos reikalai jau buvo atsidūrę periferijoje – jų vietą užėmė Izraelio konfliktas ir kiti klausimai. Dabar prezidentas siekia sugrįžusi dėmesį panaudoti konflikto sprendimui.

Šaukiasi delsiančių Vakarų

„Griežti ir kategoriški P.Porošenkos pasisakymai – socialinės inžinerijos siekis. Ukrainos prezidentas griaunamą valstybę nori susitvarkyti ir iš vidaus, ir iš išorės,”- sako L.Kasčiūnas.

P.Porošenka, vadindamas prorusiškus separatistus teroristais ir lygindamas orlaivio katastrofą su rugsėjo 11-osios išpuoliais, nori pritraukti Vakarų dėmesį ir paskatinti juos imtis realių veiksmų.

Politologo L.Kasčiūno teigimu, kad P.Porošenka tarsi sako: „Mes esame su jumis. Mes, Ukraina, esame Vakarai. O štai čia yra barbarai, kurie elgiasi grubiai, nepaiso jokių taisyklių. Juos reikia stabdyti, spausti ir izoliuoti, o ne kalbėtis ar leistis į derybas”.

Iki šiol ES ir JAV sankcijos Maskvai daugiau priminė švelnią kritiką, nei mėginimą padaryti realią žalą Rusijos ekonomikai. Šiuo metu, kaip teigia politologas, lūžis įvyko Vakarų retorikoje. Tiesa, kol kas dar ne veiksmuose.

L.Kasčiūnas teigia, kad viena galima Rusijos suvaldymo kryptis, kurią gali pasirinkti Vakarai, yra tolesnės sektorinės sankcijos.

„Pagrindiniai sektoriai, kurie leistų parklupdyti Rusiją ant kelių yra finansai ir energetika, - teigia Ukrainos ir Rusijos santykius analizuojantis politologas. - Šiuose sektoriuose įsitaisiusios pagrindinės Rusijos interesų grupės, susijusios su V.Putinu. Jei jos netektų savo pinigų, gali būti, kad imtų ir atsuktų jam nugarą”.

Politologas teigia, kad Rusijai uždėti apynasrį padėtų ir karinis embargas – izoliacija nuo visų karinių technologijų. Jautriųjų ir dvejopos paskirties karinių technologijų Rusija neturi ir pati pasigaminti nemoka, todėl tai galėtų būti veiksminga priemonė.

Antras galimas situacijos suvaldymo būdas – karinė ir technologinė parama Ukrainai, kuri mėgina atremti sukilusius prorusiškus separatistus. Politologas tvirtina, kad Ukrainos pajėgoms iš tiesų trūksta karinės technikos, ypatingo tikslumo ginklų, jau nekalbant apie neperšaunamas liemenes.

„Reikia padėti ukrainiečiams užsitikrinti rytinių sienų su Rusija kontrolę, per kurią ir patenka pagrindinė parama separatistams. Reikia padidinti ukrainiečių galimybes užkirsti kelią Rusijos kišimuisi,”- kalba L.Kasčiūnas.

Kol kas niekas nežino, kokį konflikto sprendimo kelią pasirinks Europos Sąjunga ir JAV. Aišku tik tiek, kad išeitį Vakarai turi atrasti kaip galima greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.