Britų paplūdimyje – lego detalių medžioklė

Jei kada Jungtinėje Karalystėje, Kornvalio paplūdimiuose, išvysite kažko ieškančius žmones, neapsigaukite – jiems reikia ne gražių kriauklelių. Lobių ieškotojus domina bangų išspjautos lego detalės.

Į Kornvalio paplūdimių krantą kone kasdien išmetamas lego detales kaip kolekciją kaupianti T.Williams ragina žmones dalintis radiniais.
Į Kornvalio paplūdimių krantą kone kasdien išmetamas lego detales kaip kolekciją kaupianti T.Williams ragina žmones dalintis radiniais.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:26 PM

Kasdien Kornvalio gyventojai leidžiasi ieškoti neįprastų radinių. Paplūdimį talžančios jūros bangos į krantą išmeta spalvotų lego konstruktoriaus detalių. Tai primena apie laivo sudužimą.

Prieš 17 metų į jūros gelmes nugrimzdo konteineris, kuriame buvo gabenama milijonai įvairiausių lego detalių. Viskas įvyko labai greitai – į krovininį laivą „Tokyo Express“ rėžėsi galinga banga, laivas prarado pusiausvyrą ir nuskendo.

Taip jūros dugne, maždaug 30 km nuo Lands Endo, esančio Vakarų Kornvalyje, atsidūrė iš viso 62 laivo gabenti konteineriai. Viename jų buvo konstruktoriaus detalės.

Tačiau jos dugne nepasiliko – nešamos srovių ėmė keliauti po plačiuosius vandenis.

Užvirė tikra išplaukusių į Kornvalio krantus „lobių“ paieška.

Apėmė didelis azartas

Likimo ironija – dauguma į vandenį išmestų lego detalių buvo skirtos jūros temos konstruktoriams.

Taigi vietos gyventojai ir turistai dabar krante randa mažyčių plastikinių piratų kardų, plaukmenų, gelbėjimosi liemenių, jūržolių ir aštuonkojų su spalvotais drakonais ir gėlytėmis.

Tracey Williams, gyvenanti Niu Ki ir turinti visą jūros bangų išmestų lego detalių kolekciją, pasakoja, kad anksčiau jų būdavo dar daugiau, vaikai paplūdimiuose nešiodavosi pilnus kibirėlius plastikinių drakonų ir juos pardavinėdavo.

„Šiomis dienomis mums aštuonkojis arba drakonas yra lyg šventasis Gralis, – apie tai, kokios detalės yra geidžiamiausios, pasakojo Tracey. – Žinau, kad iš viso surasti tik trys aštuonkojai, vieną jų radau aš. Konkurencija didelė – jei išgirstum, kad kaimynas rado žalią drakoną, užsimanytum ir pats tokį surasti.“

Tracey yra sukūrusi ir „Facebook“ paskyrą, kurioje lego detalių ieškotojus kviečia dalintis savo radiniais.

Neseniai ji gavo elektroninį laišką iš Melburno, kuriame rašoma, kad žmonės rado ant kranto išmestą lego plaukmenį, kuris gali būti iš to paties prieš 17 metų nuskendusio konteinerio.

Galėjo nukeliauti bet kur

Okeonografas Curtis Ebbesmeyeris sekė lego istoriją nuo tada, kai detalės pasipylė į jūros gelmes.

„Didžiausia paslaptis – kur jos nukeliavo, – kalbėjo okeonografas. – Po 17 metų vienintelė jų pasirodymo vieta vis dar yra prie Kornvalio krantų.“

Apskaičiuota, kad praeina maždaug 3 metai, kol nuolaužos nukeliauja per Atlanto vandenyną nuo Lands Endo pakrantės iki Floridos. Neabejotinai kelios detalės šį atstumą įveikė ir galbūt netgi išplaukė į kitus pasaulio vandenis.

Vis dėlto kol kas jokių įrodymų nėra.

C.Ebbesmeyeris teigia ne kartą lankęsis paplūdimio atradėjų susitikimuose, žmonės jam rodė rastas konstruktoriaus dalis, tačiau jos tikrai nebuvo iš nugrimzdusio krovinio.

Jas greičiausiai smėlyje buvo palikę vaikai.

Per 17 metų detalės galėjo nukeliauti keliasdešimt tūkstančių kilometrų ir atsidurti bet kuriame pasaulio kampelyje. Teoriškai jos gali keliauti aplink pasaulį ir neišplaukti į krantą dar dešimtmečius.

Ši istorija rodo, kad nuskendę daiktai dažniausiai nelieka gulėti dugne, net jei jie uždaryti plieniniame konteineryje. Jie gali keliauti aplink pasaulį nešami srovių ir bangų.

„Sekti vandens tėkmę – lyg sekti vaiduoklius. Jų matyti negali. Gali tik žinoti, kur krovinio likučiai buvo išmesti ir kur jie baigė savo kelią“, – kalbėjo C.Ebbesmeyeris.

Tamsioji istorijos pusė

Tačiau šioje istorijoje yra ir kita, ne tokia linksma pusė. Jei lego atsiduria sausumoje, viskas gerai, jei detales surenka radėjai.

Vandenyje jos gali būti mirtinos paukščiams. Jei kur nors jūroje pradingsta konteineris su 5 milijonais plastikinių konstruktoriaus dalių, tai nemenkas pavojus gyvūnijai.

Prariję plastikinę lego detalę paukščiai gali žūti.

Vis dėlto „Lego“ įmonės atstovė Emma Owen teigia, kad už laivo „Tokyo Express“ nelaimę ir jūros taršą jie nėra atsakingi.

„Mes iš tiesų rūpinamės gamtos saugojimu ir dedame didžiules pastangas savo gamybos vietose siekdami pašalinti atliekas, galinčias sukelti jūros užterštumą“, – kalbėjo E.Owen.

Kornvalio gyventojas Martinas Dorey puikiai suvokia plastikinių detalių keliamą grėsmę aplinkai. Jis pradėjo gražią iniciatyvą, kuria nori paskatinti žmones skirti bent dvi minutes šiukšlėms paplūdimiuose rinkti.

M.Dorey taip pat susisiekia su įmonėmis, kurių šiukšlės galiausiai atsiduria vandens pakrantėse, kaip kad prieš keliolika metų atsitiko su lego detalėmis.

„Aš žinau, kad čia ne jų kaltė, nelaimių atsitinka dėl to, jog laivai būna labai prikrauti, – sakė jis. – Tačiau kol už į jūrą iškritusius konteinerius įmonėms kompensuojama draudimo išmokomis, nesiimama nieko, kad būtų apsaugota pati jūra.“

Vyro sukurtos iniciatyvos dalyviai socialiniuose tinkluose gali dalintis nuotraukomis ir vaizdo įrašais apie tai, kaip tvarkomi prišiukšlinti paplūdimiai. M.Dorey teigimu, tai leidžia žmonėms pamatyti, kaip jie savo darbais padeda vieni kitiems.

Atsikratyti labai sunku

Šiukšlių tvarkymo akcijas Pietryčių Kornvalio krantuose rengia ir Claire Wallerstein. Jai padedanti grupė žmonių nuo praėjusių metų kovo per rengiamas talkas iš paplūdimių surinko beveik tūkstantį maišų šiukšlių.

Tvarkant vieną užutėkį rasta daugiau kaip 576 tūkst. plastikinių daiktų, 42 iš jų buvo konstruktoriaus detalės.

Lego detalių atsiradimas paplūdimiuose nėra vienkartinis dalykas. Kornvalio pakrantėse dažnai pasirodo ir vienos rūšies žiebtuvėlių, kurie į jūrą su gabentu konteineriu įkrito prieš 20 metų“, – pasakoja C.Wallerstein. Moteris teigia, kad į krantą išplaunamos lego detalės atrodo taip, lyg ką tik išimtos iš konstruktoriaus dėžutės – jūroje plastikas nesuyra ir niekur nedingsta.

Minėta konstruktoriaus detalių kolekcininkė T.Williams pasakoja, kad ant kranto išmesto plastiko ji randa kasdien, per kiekvieną pasivaikščiojimą pajūriu.

„Tai nesibaigiantis darbas, – apie paplūdimio šiukšlių rinkimą sako Tracey. – Įvairios nuolaužos ir plastikas nesunyksta. Jis kaupiasi jūroje ir paplūdimiuose.“

Moteris džiaugiasi, kad tvarkymąsi praskaidrina kartkartėmis randamos lego detalės. Tai lyg mažas apdovanojimas už gamtai naudingus darbus.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.