Vėl panoro išgydyti gėjus – šįkart Kinijoje

Dar prieš kelis dešimtmečius homoseksualus bandyta gydyti kaip ligonius. Ir nors tokios priemonės šiais laikais laikomos absurdiškomis, vis atsiranda naujų gydytojų. Ne tik Lietuvoje.

Kinijos gėjai kovoja už savo teises, nors kai kurie medikai, pavyzdžiui, Zhou Zhengyou, homoseksualus iki šiol linkę gydyti elektrošoku.
Kinijos gėjai kovoja už savo teises, nors kai kurie medikai, pavyzdžiui, Zhou Zhengyou, homoseksualus iki šiol linkę gydyti elektrošoku.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-04 10:00, atnaujinta 2018-02-11 13:38

Gydyti homoseksualus ne sykį siūlęs vienas homofobiška isterija garsėjantis Lietuvos Seimo narys tikriausiai sulauktų didelio palaikymo viename Kinijos mieste.

Savo ruožtu Kinijos gėjų teisių aktyvistai ruošiasi svarbiam įvykiui, kuris, jų teigimu, gali tapti esminiu žingsniu kovojant su požiūriu, kad homoseksualumas yra liga.

Kinijos teisme bus nagrinėjama pirmoji tokio pobūdžio byla, iškelta klinikai, kuri siūlo gėjų atvertimo terapiją.

Klinikų aukso gysla

Ilgai trukusi kampanija Europoje ir Amerikoje buvo sėkminga – medikų požiūris į tokį „gydymą“ pasikeitė.

Dabar aktyvistai nori, kad jų pavyzdžiu pasektų ir Kinijos gydytojai.

Tačiau ne visus žavi mokslo ir kitokia pažanga.

Nankino mieste, biurų pastato niūraus koridoriaus gale įsikūręs Nankino psichiatrijos konsultacinis centras.

Tai nedidelis biuras su menkai apstatytu procedūrų kambariu viršuje, iš kurio paskubomis pasišalina jaunas vyriškosios lyties pacientas. Kinija nebelaiko homoseksualumo psichikos liga jau daugiau nei dešimtmetį, bet tokių klinikų iki šiol nesunku rasti.

Daktaras Zhou Zhengyou didžiuodamasis rodo šia tema per savo karjerą parašytas knygas.

Viena jų – vadovas tėvams, kurie įtaria, kad jų sūnus ar duktė gali būti homoseksualūs.

Pagrindinė daktaro išvada – dėl to kalti tik jų pačių auklėjimo metodai.

Zhou Zhengyou tvirtina, kad nuo homoseksualumo yra išgydęs 70 proc. savo pacientų, bet sako, kad tai ilgas ir sudėtingas procesas.

Turint galvoje, kad 120 dolerių (daugiau kaip 300 litų) už seansą vidutiniškai uždirbančiam kinui yra nemaži pinigai, ilgas ir sudėtingas procesas reiškia pelningą procesą.

Gydytojas sako, kad šiuo metu tik konsultuoja ir netaiko savo pacientams „atvertimo“ terapijos, kuri siūloma kitose Kinijos klinikose.

Tačiau jis mielai papasakoja, kokia tai terapija.

„Vienas pagrindinių metodų yra elektrošokas. Kai pacientas turi homoseksualių minčių, mes jam sukeliame elektrošoką arba suleidžiame vaistų, nuo kurių jis jaučiasi blogai“, – pasakoja medikas.

Metė teisinį iššūkį

Kinijos homoseksualų bendruomenė pradėjo su tuo kovoti.

Jie Kinijoje surengė ne vieną nors ir negausų, bet drąsų protestą. Viename vaizdo įraše matyti, kaip aktyvistai laiko iškėlę plakatą per Pekino medicinos konferenciją.

„Būti gėjumi nėra liga“, – parašyta plakate. Konferencijos delegatai tuo neįsitikinę. „Mes negalime palaikyti homoseksualumo“, – sako vienas gydytojas. „Bet mes stengiamės jį suprasti“, – priduria jo kolega.

Be tokių tiesioginių akcijų, aktyvistai nuo šiol gali imtis ir kitokių veiksmų. Pirmąkart jiems suteikta galimybė apskųsti gėjų atvertimo terapiją teismuose.

„Elektrošoko terapiją patyriau tiktai kartą, – sako bylą iškėlęs Xiao Zhen. – Tačiau įsivaizduokite tuos, kurie ją turėjo patirti daugiau kartų.“

Jis ėjo gydytis siekdamas surinkti įrodymų ir dabar tikisi, kad jam palankus teismo sprendimas padės uždrausti tokią terapiją.

Kalta demografinė politika

Ilgus dešimtmečius atvertimo terapija buvo Amerikos ir Europos aktyvistų taikinys, tačiau homoseksualų atvertimo idėja iki šiol nėra iki galo išgyvendinta.

Bet šiuolaikiniai Vakarų gydytojai sutaria, jog nėra patikimų įrodymų, kad lytinė orientacija gali būti keičiama.

Manoma, kad Kinijoje šis atvertimo terapijos atsisakymo procesas buvo daug lėtesnis dėl vieno vaiko politikos ir dėl itin stipraus konfucianizmo spaudimo jauniems žmonėms susituokti ir susilaukti įpėdinio.

Tačiau dabar viskas vyksta sparčiau. To įrodymas – kasmet Šanchajuje vykstantis homoseksualų renginys, kuriame vyksta filmų peržiūros, diskusijose dalyvauja įvairios grupės, rengiamos draugiškos lenktynės.

Žodžiu, pramogaujama. Tiesa, dalyviams neleidžiama žygiuoti homoseksualų paraduose.

Tikimasi, kad teismo procesas taps dar vienu žingsniu, skelbiančiu žinią, kad laikas išrauti įsišaknijusius medicininius prietarus.

Ir gydo, ir baudžia

Lytinę orientaciją pradėta gydyti XX a. pradžioje, atsiradus psichoanalizei. Net tokie psichoanalizės klasikai kaip S.Freudas rekomendavo gydyti gėjus vimdančiais vaistais, kastracija, elektrošoku, lobotomija ir pieno liaukų amputacija.

Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi, kad „lytinė orientacija pati savaime nėra laikoma sutrikimu“. Dauguma medikų ir psichiatrų organizacijų smerkia homoseksualų atvertimo terapiją.

Penkiose pasaulio valstybėse ir dar dviejų valstybių dalyse už santykius su tos pačios lyties asmenimis gresia mirties bausmė. Tai Iranas, Mauritanija, Saudo Arabija, Sudanas ir Jemenas, taip pat dalis Nigerijos ir Somalio.

Dar 70-yje šalių už homoseksualumą gresia kalėjimas. Tarp jų – ir dviejuose buvusiuose Sovietų Sąjungos „satelituose“ Turkmėnistane ir Uzbekistane. Kinijoje homoseksualumas formaliai laikomas teisėtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.