Komunizmą šlovinti susirinkę kinų senoliai kartais ir susimuša

Senos uniformos, vėliavos ir daug energijos – taip pasiruošę į miestų aikštes ir prekybos centrus traukia vis daugiau kinų pensininkų. Susirenka būriais ir užtraukia komunistinius laikus šlovinančias dainas, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Senukus suburiančios šokių ir dainų grupės Kinijoje darosi vis populiaresnės.<br>AFP nuotr.
Senukus suburiančios šokių ir dainų grupės Kinijoje darosi vis populiaresnės.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-22 19:06, atnaujinta 2018-01-30 02:25

Galbūt tai pradžiugintų jau seniai mirusį Kinijos komunistų lyderį Mao Zedong’ą, bet tokie senukų pasirodymai žavi ne visus. Nors pasirodymai išties įsimintini.

Štai du pražilę vyrai vaidina japonų karius, kuriuos suima „ginkluotos“ atlikėjos, dainuodamos „Nukirsk velniui galvą didžiuoju peiliu“. Istoriją primenančios uniformos ir ginklai įkvepia publiką, o senolių miuzikluose atgimsta komunistinės Kinijos istorija.

Patriotiška veikla pensininkams ne tik primena jaunystę, suveda juos su bendraminčiais, bet ir paskatina daugiau judėti.

Žinomi visame pasaulyje

„Pasirodymai su grupe man yra sporto forma ir primena jaunystę, kai vyko kultūrinė revoliucija ir tokios dainos buvo dainuojamos visur“, – įspūdžiais dalijasi Liu Jilu, 66-erių grupės būgnininkas, dirbęs vairuotoju.

Šią vasarą ne tik Kinijoje, bet ir Maskvoje, Paryžiuje bei Niujorke pasirodę šokėjai ir dainininkai sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio.

53-ejų Zeng Xiaoyanas, Nanguano menų grupės vadovas ir buvęs restorano vadybininkas, „raudonąsias dainas“ vakarais atlieka su daugiau nei dvi dešimtis senolių subūrusia grupe.

Per šešerius veiklos metus dainininkai sukaupė 1966–1976 metais vykusios kultūrinės revoliucijos dainų repertuarą.

Jame puikuojasi jų jaunystės dainų pavadinimai – „Be Komunistų partijos nebūtų naujos Kinijos“, „Prisimenant Mao žodžius savo širdyje“ ir „Liaudies išsilaisvinimo armijos maršas“.

Vargas pareigūnams

Senukus suburiančios šokių ir dainų grupės Kinijoje darosi vis populiaresnės, bet kinų pareigūnams tai sukelia papildomų rūpesčių. Policijai vis dažniau tenka raminti barnius ir net muštynes dėl pasirodymams skirtų vietų.

Kinijos pietuose teismas neseniai įsakė vienai senjorų šokių grupei sumokėti 4 tūkst. juanių išmoką kitai šokėjų grupei po to, kai konflikto metu jos nariai neteko kantrybės ir į darbą paleido kumščius.

Miestų valdžia ieško priemonių, kurios leistų kontroliuoti pensininkų grupių veiklą. Keliuose miestuose jau numatyta įteisinti statutus, kurie kontroliuos pasirodymų laiką, svarstoma padidinti darbingumo amžių.

Policijai atsisakius sudrausminti Vendžou miestelyje triukšmaujančius šokėjus, vietos bendruomenė pati nupirko garso aparatūrą, per kurią aidėjo perspėjimas laikytis įstatymų ir netriukšmauti.

Valstybių nesutarimų aidas

Sociologai senjorų polinkį rengti viešus pasirodymus sieja su Mao laikais populiaria kolektyvine veikla ir komunistine propaganda. Ji senoliams daug mielesnė už šiuolaikinį kapitalizmą. Bet tokiuose pasirodymuose netrūksta ir šiandieninių tarpvalstybinės įtampos motyvų.

Fudano universiteto sociologas Yu Hai teigia, kad kai kurių grupių pasirodymuose rodomas priešiškumas Japonijai atspindi šių dienų politiką.

„Ryšiai tarp Tokijo ir Pekino vis labiau prastėja, o Kinijos politikai jau pradėjo kampaniją, kuri žmonėms primena Kinijos karo su Japonija žiaurumus“, – sakė jis.

Vis dėlto nedaugelis senjorų savo pasirodymus sieja su politika. Jų pagrindinis tikslas – aktyviai praleisti laisvalaikį, pabūti su bendraminčiais, užsiimti įdomia veikla ir nesijausti vienišiems.

Be to, grupių pasirodymuose galima pamatyti ir jaunų žmonių. 20-ies Tian Yuze, universitete studijuojantis pianino specialybę, prie senjorų prisidėjo norėdamas įgyti patirties grojant netradicinio žanro dainas.

Sociologas Yu Hai tvirtino, kad senjorų pasirodymų bumas šiek tiek nurims, ir palygino jį su paauglystės laikotarpiu.

„Kiekviena karta turi skirtingas vertybes. Daugelis apie „raudonąsias dainas“ nežino nieko. O ir viešosiomis erdvėmis skirtingos žmonių grupės pasinaudoja savaip“, – teigė jis. („Los Angeles Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.