Kokiomis kalbomis kalba Europos šalių lyderiai?

Strasbūre įsikūrusios Europos Tarybos iniciatyva nuo 2001 metų kasmet rugsėjo 26 dieną švenčiama Europos kalbų diena. Ta proga britų dienraštis „The Guardian“ nutarė pasidomėti, kaip kalba politikai – tiek savo šalyse, tiek užsienyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2014, 12:19 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:32 AM

Tyrimo objektu pasirinkti aukštus postus užimantys Didžiosios Britanijos politikai, o taip pat Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai. Žurnalistė Lucy Ward vertino juos pagal dvi kategorijas: „gimtoji kalba“ ir „diplomatijos kalba“.

Apie Rusijos lyderį Vladimirą Putiną laikraštis rašo: „Garsus savo nešvankoka leksika, žodžių „nukandimu“ sakomose kalbose ir nuolatiniais „lyriniais nukrypimais“. Pasak žurnalistės, Putinas didžiuojasi, kad gali laisvai kalbėti vokiškai, o pastaruoju metu, kaip kalbama, dėl draugystės su buvusiu Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroederiu jo vokiečių kalba tapo dar geresnė.

V.Putinas gali be vargo šia kalba bendrauti pašnekiuose politikos klausimais akis į akį su pašnekovu, tačiau jeigu jie ne vieni, o su padėjėjais, V.Putinas šneka rusiškai, nes to reikalauja diplomatinis protokolas.

Prezidentaudamas V.Putinas mokosi ir anglų kalbos, tačiau kalbama, kad šis juodąjį diržą turintis dziudo meistras dar neišmoko teisingai tarti anglų kalbos balsių: jis retai kalba angliškai viešumoje, o diplomatiniuose renginiuose šia kalba apskritai nekalba. Tiesa, jis sužavėjo TOK, kada pristatė Sočį kaip pretendentą rengti žiemos olimpines žaidynes. Jis taip pat sudainavo populiarią dainą „Bluberry Hill“ labdaros renginyje.Laikraštis parašė V.Putinui „aštuonetuką“ dešimties balų vertinimo sistemoje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, anot laikraščio, vokiškai kalba „santūriu, tolimu nuo efektyvaus, tonu, šiek tiek tęsdama balses“. Mokykloje A.Merkel puikiai sekėsi rusų kalba. Laikraštis teigia, kad ji mielai plepa su V.Putinu rusiškai, tačiau kalbėdamiesi oficialiai šalių vadovai naudojasi vertėjų paslaugomis, „kad būtų išvengta smulkių nesusipratimų, nuo kurių šiaip ar taip prasideda karai“. A.Merkel retai kalba angliškai viešumoje, tačiau šią kalbą moka gana neblogai. Laikraštis A.Merkel įvertino 7 balais. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as kalba gražia išsilavinusių prancūzų kalba. „Jo sudėtingas asmeninis gyvenimas leidžia įtarti, kad jis natūraliai gali vartoti ir suvedžiotojų leksiką, kaip ir negailestingai pratrūkti viešumoje“, - priduria laikraštis.

Angliškai F.Holland`as moka neblogai, darbui pakanka, tačiau kalba su ryškiu akcentu. Laikraštis rašo F.Hollande`ui „ketvertuką“.

Britų premjeras Davidas Cameronas angliškai kalba su aristokratiška tartimi, leiboristų lyderis Edas Milibandas pasistengė „paskaninti“ savo viduriniosios klasės stilių dar ir „Temzės deltos“ tartimi, siekdamas patraukti į savo pusę daugiau rinkėjų. Vicepremjeras Nickas Cleggas – užsienio aristokratas, tačiau angliškai kalba viduriniosios klasės žmonių kalba be kokių nors regioninių ypatybių.

N.Cleggas, olandės sūnus ir ispanės vyras, moka keturias užsienio kalbas. D.Cameronas mokėsi prancūzų kalbos mokykloje, bet niekada ja nekalba. E.Milibandas tvirtina, kad visi Britanijos gyventojai privalo kalbėti angliškai. „Geras planas, kadangi, sprendžiant iš visko, Milibandas nekalba jokiomis kitomis kalbomis“, - ironizuoja laikraštis. N.Cleggas įvertintas 10 balų, D.Cameronas ir E.Milibandas gavo po balą.

Gaila, kad apsiribota tik šių šalių politikais, nes tiek mūsų prezidentė Dalia Grybauskaitė, tiek Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas šioje kategorijoje kai kuriems politikams tikrai būtų nušluostę nosis: mūsų šalies vadovė be gimtosios kalbos laisvai kalba angliškai, rusiškai ir lenkiškai, o Estijos prezidentui gimtosios kalbos yra tiek estų, tiek anglų, be to, jis gerai moka vokiečių, ispanų ir latvių kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.