Sugriautas Donecko oro uostas – Ukrainos tragedijos simbolis

Nuo pat balandžio, kai po Krymo aneksijos prorusiškos jėgos neramumus ėmė plieksti ir Rytų Ukrainoje, vienas pagrindinių mūšių laukų iki šiol yra Donecko tarptautinis oro uostas. Jis prieš 2012 metų Europos futbolo čempionatą buvo modernizuotas, bet dabar greitai virsta didžiule griuvėsių krūva.

Prieš dvejus metus modernizuotas Donecko tarptautinis oro uostas dabar smarkiai nuniokotas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Prieš dvejus metus modernizuotas Donecko tarptautinis oro uostas dabar smarkiai nuniokotas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2014, 2:35 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:40 AM

Paliaubos tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų buvo paskelbtos rugsėjo pradžioje, tačiau susirėmimai tęsiasi ir net intensyvėja. Susitarimas dabar vadinamas tik popieriniu ir jau negaliojančiu.

O svarbiausi mūšiai liepsnoja Donecko tarptautiniame Sergejaus Prokofjevo oro uoste. Čia vis dar įsitvirtinę Ukrainos kariai, tačiau jų gretos, separatistams nemažinant puolimo apsukų, sparčiai tirpsta.

Ukrainiečiams oro uostas jau tapo jų kariškių drąsos ir ryžto simboliu. Jo praradimas neabejotinai virstų į visuomenės pyktį ant prezidento Petro Porošenkos, ir taip kritikuojamo dėl to, kad neva nusileido Rusijai ir sutiko su paliaubomis.

Pasitraukimas iš oro uosto, kuris yra svarbus strateginis taškas, leidžiantis ukrainiečiams taikytis į separatistų pozicijas Donecko mieste, neabejotinai pakenktų prezidentui ir jo partijai prieš spalio 26-osios rinkimus į Aukščiausiąją Radą.

Pačių sukilėlių lyderis Andrejus Purginas tvirtina, jog vyriausybės pajėgos iš oro uosto turi atsitraukti mažiausiai 15 kilometrų – esą tik tada Donecke bus saugu.

Donecko oro uostas 2012-ųjų pradžioje buvo modernizuotas, bet dabar naujasis pagrindinis terminalas iš stiklo ir plieno jau yra didžiulė griuvėsių krūva. Tiesa, 4,4 km ilgio kilimo ir leidimosi takas vis dar gali priimti didelius krovininius lėktuvus – o tai Rytų Ukrainoje labai svarbu.

Separatistai jau kelis kartus bandė užimti oro uostą. Gegužę jų planai skausmingai žlugo, kai Ukrainos pajėgos sukilėlių pozicijas subombardavo naikintuvų, kovinių sraigtasparnių ir artilerijos ugnimi.

Dabar separatistai atsargesni. Jie periodiškai apšaudo ukrainiečių pozicijas artilerijos ugnimi, atsivežė ir tankus, bet masiniam šturmui nesiryžta – apie tokią ataką trimituoja tik propagandiniai pranešimai.

Sukilėlių vadeivos tvirtina, kad šturmas sunkiai įmanomas, nes Ukrainos pajėgos aplink oro uostą yra įsitvirtinusios dar sovietų laikais iškastuose tuneliuose ir bunkeriuose.

Ar mūšiai kada nors baigsis? Galbūt. Vis pasigirsta pranešimų, kad abi pusės išeitį iš vis daugiau aukų pasiglemžiančios situacijos rastų apsikeitusios teritorija.

Donecko srities gubernatorius Serhijus Taruta praėjusią savaitę pareiškė, kad radus kompromisą ukrainiečiai oro uostą sukilėliams perleistų mainais į kai kurias teritorijas, dabar kontroliuojamas separatistų.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.