Tarp Kremliaus naudingų idiotų - ir išgalvotas profesorius

„Vakarų lyderiai turėtų pamiršti antirusišką retoriką, atsisakyti Rusijai taikomų sankcijų ir pasistengti suprasti jos motyvus. O Ukraina turi likti neutralia, buferine šalimi“, - taip Rusijos naujienų agentūrai ITAR-TASS neseniai esą pareiškė „garsus vokiečių analitikas, profesorius Lorenzas Haagas. Problema ta, kad vokiečiai apie tokį nė negirdėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2014, 5:18 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:39 PM

Rusijos žiniasklaidą L.Haagą dažnai cituoja, kaip autoritetingą analitiką, ginantį Kremliaus poziciją ir kritikuojantį Vakarus. ITAR-TASS, kuri simboliškai susigrąžino sovietinės propagandos laikais naudotą originalųjį pavadinimą – TASS, „profesorių“ surado prieš kelis metus, skelbia "Laisvosios Europos radijas".

Nuo to laiko „profesorius“ iš Vokietijos „Globalių ryšių agentūros“ dešimtis kartų pasisakė įvairiais klausimais pradedant liaupsėmis Pietų Osetijos nepriklausomybe, Sovietų Sąjungos vaidmens aukštinimu Antrojo pasaulinio karo metu, baigiant sovietmečiu dvelkiančia kritika JAV.

Neseniai paskelbtame interviu „profesorius“ tikino, kad daugelis vokiečių esą supranta Rusijos jausmus dėl Krymo ir šio regiono gyventojų norą prisiglausti po Rusijos sparnu. „Jiems valdžia Kijeve nekelia jokių gerų emocijų, jie genetiškai paveldėjo rusų kalbą ir jaučiasi rusais. Rusijos žemės yra ten, kur gyvena rusai“, -- rėžė „profesorius“.

Tačiau pamažu yla ėmė lįsti iš maišo, mat paaiškėjo, kad Vokietijoje niekas nežino apie jokį „profesorių“ L.Haagą ar juo labiau Globalių ryšių agentūrą“.

“Šis profesorius ir jo agentūra egzistuoja tik ITAR-TASS korespondentų vaizduotėje“, - pareiškė Berlyne gyvenantis rusų istorikas Dmitrijus Chmelnickis. Jo teigimu, Rusijos žiniasklaida visada turėjo problemų su Vakarų šalių piliečiais, liaupsinančias Kremliaus režimą.

Iš tikrųjų L.Haagas tėra menkai girdėto Ekonomikos inovacijų instituto patarėjas. Jam yra suteiktas tik garbės profesoriaus laipsnis. Lyg tyčia šis institutas palaiko glaudžius ryšius su Rusijos kosmonautikos federacija, o L.Haagas dar 2009 metais atstovavo šios federacijos interesus Vokietijoje.

Be to, L.Haagas yra dirbęs su Vokietijoje veikusia „Saugumo akademija“ - organizacija, kuri palaikė glaudžius ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis. 2008 metais „akademija“ buvo uždaryta, mat atskleista, kad Vokietijoje ši organizacija tiesiog verbavo agentus Rusijos Federalinei Saugumo tarnybai (FST).

Pats L.Haagas gynėsi, jog jo nuomonę Vokietijoje išties palaiko daugelis, o Rusijso kritikai esą siekia jį apšmeižti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.