Kodėl Ukrainoje kas tris mėnesius keičiasi gynybos ministrai?

P.Porošenkos oficialiame tinklalapyje nurodoma, kad jis paskirs naują gynybos ministrą po to, kai priėmė dabartinio ministro Valerijaus Heletejaus, paskirto šių metų liepą, atsistatydinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-10-13 10:17, atnaujinta 2018-01-27 14:20

P.Porošenkos oficialiame tinklalapyje nurodoma, kad jis paskirs naują gynybos ministrą po to, kai priėmė dabartinio ministro Valerijaus Heletejaus, paskirto šių metų liepą, atsistatydinimą.

Šis nušalinimas darsyk pabrėžė Ukrainos armijos nesėkmes šešis mėnesius vykstančiame konflikte su prorusiškais separatistais, kurio pabaigos kol kas nesimato, o aukų skaičius beveik pasiekė 3400.

Jau anksčiau buvo keliama prielaidų, kad P.Porošenka nepatenkintas V.Heletejaus gebėjimais organizuoti lemiamą puolimą prieš separatistus nuo jo paskyrimo gynybos ministru liepos 3 dieną.

Autoritetingas savaitraštis "Dzerkalo tyžnia" nurodė, kad V.Heletejaus likimas buvo nuspręstas, kai jis rugpjūčio 23 dieną gavo pranešimą apie šimtų Rusijos specialiųjų pajėgų karių ir dešimčių šarvuočių įsiveržimą į konflikto krečiamą rytinį regioną, nors tuos kaltinimus Maskva neigė.

Savaitraštis citavo vieną kariškių vadą, kuris sakė, kad V.Heletejus ignoravo šiuos žvalgybos duomenis, o kitą dieną dalyvavo Nepriklausomybės dienos parade Kijevo centre.

Separatistai taip pat nušlavė vieną ukrainiečių dalinį, kuriame buvo bent 100 karių, per operaciją netoli Ilovaisko miesto. Tos skerdynės sukrėtė šalį, o P.Porošenka neilgai trukus pasirašė Rusijos palaikomą paliaubų susitarimą su separatistų vadovybe.

Pagal rugsėjo 5 dieną pasirašytą paliaubų sutartį planuota nustatyti buferinę zoną išilgai fronto linijos ir suteikti separatistams ribotą autonomiją Ukrainos sudėtyje. Tačiau nei viena pusė neatitraukė savo sunkiosios ginkluotės, o kautynės, nors ir aprimo, visiškai nesiliovė.

Vis dėlto kariuomenės veiksmai nuvylė ukrainiečius, jau šventusius pergalę per kruviną liaudies sukilimą, vasarį nuvertusį tuometį Kremliaus palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių ir atvedusį į valdžią provakarietišką vyriausybę.

Jau ketvirtojo gynybos ministro paskyrimas per metus tėra tik pavyzdys to, kuo nepatenkinti dauguma ukrainiečių: karinės vadovybės nekompetencija, kartais kone išdavikiški sprendimai, korupcija ir prastas karių aprūpinimas fronte lėmė smukusią ukrainiečių kovinę dvasią.

Šiemet Ukrainos gynybos ministerijai jau spėjo trumpai pavadovauti Volodymyras Zamana, vėliau postą iš jo perėmė Ihoris Teniukas. Tačiau pastarasis buvo kaltinamas neveiklumu ir nesugebėjimu duoti aiškių nurodymu kryme dislokuotiems ukrainiečių kariams.

Būtent dėl pastarųjų neveiklumo Rusijos specialiosios pajėgos beveik be pasipriešinimo užėmė visą pusiąsalį ir privertė ukrainiečius pasiduoti. Po šios nesėkmės I.Teniuką pakeitė Michailo Kovalis - buvęs desantininkas, kuris taip pat sulaukė daug kritikos iš karių ir politikų.

Rusija sustiprino pozicijas

V.Heletejaus pašalinimas gali dar labiau susilpninti P.Porošenkos pozicijas prieš penktadienį vyksiantį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Milane, dalyvaujant Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

Kremlius nurodė, kad A.Merkel, kuri buvo aktyvi P.Porošenkos sąjungininkė ir padėjo suorganizuoti pirmąjį abiejų lyderių susitikimą birželį Normandijoje vykusio viršūnių susitikimo kuluaruose, sekmadienį telefonu kalbėjosi su V.Putinu, siekdama "aptarti pasiruošimus" deryboms Milane.

P.Porošenka savo kreipimesi į tautą pareiškė neturintis "jokių iliuzijų", ruošdamasis savo ketvirtajam susitikimui su V.Putinu nuo atėjimo į vadžią šių metų gegužę.

"Šios derybos nebus lengvos, bet aš joms pasiruošęs", – P.Porošenka sakė sekmadienio vakarą, kreipdamasis per televiziją.

"Mano tikslas – mūsų šalies nesvyruojanti nepriklausomybė, jos teritorinis vientisumas, sienų neliečiamumas ir taikos atkūrimas", – pabrėžė jis.

V.Putinas atrodo sustiprinęs savo pozicijas, kai šeštadienį įsakė 17,6 tūkst. Rusijos karių, sutelktų netoli sienos su Ukraina, grįžti į savo bazes. Pasak analitikų, šiuo žingsniu Kremlius siekia, kad Vakarų šalys atšauktų arba bent jau sušvelnintų Rusijai paskelbtas sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras