Lietuvos ekspertas apie laivą Švedijoje: rusai peržengė ribas

Jau dvi paras prie Švedijos krantų vyksta speciali operacija, kurios metu ieškoma Rusijos povandeninio laivo, kuris galimai patyrė avariją.

Pasak eksperto, V.Putinas peržengė ribas.<br>AFP nuotr.
Pasak eksperto, V.Putinas peržengė ribas.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Oct 19, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 5:01 PM

Pastaruoju metu incidentai tarp Rusijos karinių pajėgų ir Šiaurės šalių vis dažnesni: praėjusią savaitę du Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė Švedijos oro erdvę, kiek anksčiau dėl trukdžių aplinkos mokslinių tyrimų laivams tarptautiniuose vandenyse skundėsi Suomija.

Šokiravo rusų pratybos su bombonešiais

„Tam tikros tendencijos stebimos jau daugiau nei metus. Štai praėjusiais metais per Velykas Rusija surengė karinio antskrydžio prieš Stokholmą pratybas. Bombonešiai imitavo veiksmus, kuriuos turėtų atlikti karinio antskrydžio metu.

Tiesa, tuomet nebuvo pažeista Švedijos oro erdvė, bet švedai buvo labai nemaloniai nustebinti dėl tokių pratybų“, – sakė gynybos ekspertas Aleksandras Matonis ir pridūrė, kad pastarieji įvykiai rodo, jog Rusijos karinis aktyvumas Baltijos regione auga ir tai visai nepadeda įgyvendinti taikios kaimynystės idėjos ar mažinti bet kokių incidentų galimybę.

Istorija kartojasi

A.Matonis teigė, kad šių dienų incidentas primena vieną 33 metų senumo įvykį. „Incidentas su kariniu laivu man labai primena situaciją 1981 metų spalį, kuomet rusų karinis laivas U137 pasiklydo Švedijos fiorduose prie vienos didžiausių karinių bazių.

Laivas užplaukė ant seklumos. Po dešimties dienų švedai laivą ir įgulą grąžino Sovietų sąjungai, bet dėl šio incidento buvo kilusi tokia didelė įtampa, kad net baimintasi naujo karinio konflikto“.

Anot apžvalgininko, Rusijos karo laivynas peržengia veikimo taikos sąlygomis ribas. „Taikos metu šalių laivynai vis tiek rengia pratybas ir atlieka tam tikrus veiksmus stebėdami kitų karinių pajėgų budrumą, stengiasi likti nepastebėti, bet tam tikra prasme bando kaimynų kantrybę.

Neseniai buvo paviešintos nuotraukos, padarytos iš Rusijos povandeninio laivo, kuriose įamžinta Laisvės statula Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tuomet ši žinia papiktino amerikiečius, mat tai buvo tiesioginis įrodymas, kaip arti Atlanto vandenyne prie jų priartėjo rusų karinis laivas“, – sakė A.Matonis.

Rusijos tylėjimas ir „Kursk“ tragedija

Anot apžvalgininko, kol kas anksti daryti kokias nors esmines išvadas apie įvykį, juolab nėra aišku, ar laivas tikrai patyrė avariją ir kokios to įvykio aplinkybės.

„Svarbiausia, kad jei situacija tikrai rimta, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas nekartotų laivo „Kursk“ tragedijos scenarijaus, kai buvo delsiama ne tik pranešti tarptautinei bendruomenei, kas nutiko iš tiesų. Tuomet pagalbos buvo atsisakoma beveik mėnesį ir tai pareikalavo daugiau nei 100 žmonių gyvybės.“

A. Matonio teigimu, jei tikrai įvyko nelaimė, tai pagal tarptautinę jūrų teisę įgulai turės būti suteikta pagalba. Tiesa, kol kas nėra aišku, kur šiuo metu yra laivas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada pareigūnai teisėtai gali panaudoti ginklą?