Protestų Maidane karta keliasi į Ukrainos parlamentą

Rytojaus rinkimus į Ukrainos Aukščiausiąją Radą lydi nežinia – kas laimės? Kas formuos valdančiąją koaliciją? Ar jos apskritai prireiks? Aišku tik viena – parlamento sudėtis keisis iš esmės.

Vieni protestų Kijeve dalyviai rytoj balsuos, o kiti patys dalyvauja rinkimuose.<br>AP nuotr.
Vieni protestų Kijeve dalyviai rytoj balsuos, o kiti patys dalyvauja rinkimuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:07 PM

Kai žurnalistas Mustafa Najemas paragino surengti protestą Kijeve prieš tuomečio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimą atmesti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), jis įžiebė judėjimą, galiausiai nuvertusį vyriausybę ir nukreipusį šalį į istorinius pokyčius.

Per metus, kuriuos žymėjo revoliucija, Krymo aneksija ir prorusiškų separatistų sukilimas šalies rytuose, buvęs opozicijos žurnalistas iš autsaiderio tapo naujosios provakarietiškos vyriausybės kandidatu į Aukščiausiąją Radą.

33 metų M.Najemas – ne vienintelis, iš protestų dalyvio tapęs potencialiu politiku. Žurnalistas teigia apsisprendęs, kai populiarus amerikietis rašytojas Francis Fukuyama jam pareiškė, kad aktyvistas turi būti pasiruošęs „susitepti rankas“, jei nori pokyčių.

Apie 50 jaunų aktyvistų, anksčiau padėjusių organizuoti mitingus revoliucijos simboliu tapusioje Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, dabar tikisi tapti išrinktais įstatymų leidėjais.

Į Ukrainos dabartinio prezidento Petro Porošenkos partijos kandidatų sąrašą taip pat įtrauktas M.Najemo kolega Serhijus Leščenka, dirbęs internetiniame leidinyje „Ukrainska pravda“.

Jo straipsniai apie korumpuotą V.Janukovyčiaus režimą domino visą Ukrainą.

Dabar šis buvęs žurnalistas nori tapti naujosios politinės sistemos dalimi ir mėginti pakeisti ją iš vidaus.

„Nežinau, ar mums pasiseks. Tačiau turime stengtis, kad nesigailėtume praleidę šią progą, – sakė augalotas 34 metų S.Leščenka. – Yra galimybė pakeisti sistemą tapus jos dalimi.“

Rytojaus pirmalaikiai rinkimai Ukrainoje laikomi svarbiu žingsniu, užbaigiančiu istorinį atotrūkį nuo sovietinės praeities, prasidėjusį nuo barikadų ir kraujo liejimo per protestus Kijeve.

Apklausos rodo, kad provakarietiški ir nacionalistinių pažiūrų kandidatai triuškinamai laimės šaliai įtvirtinant savo atsigręžimą į Europą ir nutolimą nuo Rusijos, kuri kursto kruviną separatistų sukilimą pramoniniame Donbaso regione.

Tiesa, aktyvistams ir buvusiems žurnalistams nebuvo lengva ryžtis žengti į minų lauku tapusią Ukrainos politiką, jau seniai laikomą nevaržomos korupcijos ir turtų vaikymosi arena.

M.Najemas, S.Leščenka ir jų kampanijos partnerė Svitlana Zalyščuk – 32 metų aktyvistė ir S.Leščenkos gyvenimo draugė – teigė kalbėjęsi su keliomis partijomis, tačiau galiausiai pasirinkę prezidento bloką.

Toks trijulės sprendimas Ukrainoje sukėlė kritikos bangą – esą aktyvistai parsidavė atėjusiems į valdžią.

Bet jie aiškina pasirinkę vieną pagrindinių partijų, nes pastaruoju metu įvykiai Ukrainoje rutuliojosi taip sparčiai, kad jiems reikia pasistengti neatsilikti.

„Mums būtų idealu įkurti savą politinę partiją, – patikino S.Zalyščuk. – Tačiau tam neturėjome laiko, be to, pradėti kampaniją nuo nulio kainuotų mažiausiai 10 mln. dolerių.“ (AFP, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.