Vieta Barselonoje, kur negalia nelaikoma jokia kliūtimi

Matyti dirbantį žmogų, turintį negalią, ypač psichikos, daug kur vis dar retenybė. Vieni pasijunta nejaukiai, kiti linkę šalintis jų. O nakvynės namuose Barselonos pakraštyje negalia – ne kliūtis. Čia dirba ypatingi žmonės.

Nuo Barselonos nutolusiuose nakvynės namuose „InOut“ dirbantys žmonės, turintys negalią, vertinami kaip tikri profesionalai. Juos palaiko ir vienas garsiausių pasaulio virėjų F.Adria (nuotr.).
Nuo Barselonos nutolusiuose nakvynės namuose „InOut“ dirbantys žmonės, turintys negalią, vertinami kaip tikri profesionalai. Juos palaiko ir vienas garsiausių pasaulio virėjų F.Adria (nuotr.).
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nstopkaitė, Specialiai lrytas.lt, Ispanija

2014-10-25 06:00, atnaujinta 2018-01-24 18:07

Downo sindromą turinti Teresa dirba Barselonos nakvynės namų „InOut“ priimamajame. Negalia moteriai netrukdo aptarnauti šio viešbučio klientų, o svečiai itin patenkinti „InOut“ paslaugomis.

Teresa – ne vienintelė negalią turinti nakvynės namų darbuotoja. Jų čia dauguma. Iš 45 „InOut“ darbuotojų 44 turi fizinę ar psichikos negalią.

„Mums šis darbas – džiaugsmas. Čia mes jaučiamės mylimi ir reikalingi, mūsų kolektyvas – tai mūsų šeima“, – taip kalba „InOut“ darbuotojai: Williamso sindromą turinti nakvynės namų valytoja Mireia, nuo gimimo tik du dešinės rankos pirštus turintis padavėjas Alexas, avarijoje kairės rankos netekęs padavėjas Abderrahimas, Downo sindromą turinti padavėja Bea ir kiti.

Pirmieji visoje Europoje

Barselonos pakraštyje 5 hektarų miško plote įkurti nakvynės namai – vieninteliai tokie Europoje.

„Tai negalią turinčių žmonių sugebėjimų pavyzdys“, – sako Maria Jose Pujol, nevyriausybinės žmonių, turinčių negalią, organizacijos „Icaria Iniciatives Socials“ vadovė.

M.J.Pujol atsirado mintis įkurti viešbutį „InOut“. Moteris prisimena, jog iš pradžių jos idėja sulaukė nemažai skeptikų. Ji buvo įspėta tiesmukai – atostogų metu žmonės nenori patirti jokių nemalonių jausmų ar matyti problemų.

„Mes jau seniai dirbome su vaikinais ir merginomis, turinčiais negalią. Ir vieną dieną mums atėjo į galvą mintis įsteigti viešbutį, kuriame jie galėtų dirbti.

Pamanėme: juk šie žmonės per kelias sekundes pelno visų simpatijas – jie nuoširdūs ir atsidavę. Kodėl gi nepabandyti? Dabar galiu tvirtinti, kad ši mintis, beje, pirmoji Europoje, pasitvirtino. Nemažai viešbučių ir kitų įmonių jau pasekė mūsų pavyzdžiu ir įdarbino neįgalius žmones“, – pasakoja nakvynės namų įkūrėja M.J.Pujol.

Negalios nė nepastebi

„Mes net nepastebėjome, kad čia dirbantys žmonės turi negalią. Dabar jau žinome, bet tai tikrai nėra problema. Anaiptol, šis projektas tikrai didingas. „InOut“ jaučiamės puikiai, čia labai švaru ir kolektyvas draugiškas“, – tikina Raphaelis ir Emmanuele – turistai iš Prancūzijos.

„Apkeliavau daugelį Europos sostinių, esu pavargęs nuo triukšmo, o čia radau ramybę“, – antrina Agustinas, „InOut“ apsistojęs keliautojas iš Argentinos.

Dažnai nakvynės namai sulaukia ir negalią turinčių svečių grupių.

Iš kur gauti pinigų?

Bet tokia lygybė kartu reiškia, kad šie išskirtiniai nakvynės namai turi tokių pat nesklandumų, kokių ir įprasti. Pavyzdžiui, dėl pinigų.

„InOut“ šiuo metu turi išspręsti didelę finansinę problemą: kaip išmokėti atlyginimus darbuotojams praradus visas valstybės pašalpas ir privačių įmonių paramą. 2004 metais įsteigus viešbutį, „InOut“ turėjo 3 įplaukų šaltinius – subsidijas, privačių asmenų paramą ir nakvynės namų pelną.

Prasidėjus krizei pirmieji du pranyko. Dabar, viešbučiui norint išsilaikyti iki metų pabaigos, trūksta 130 tūkst. eurų. Tiesa, vilties yra. Kadangi klientų daug, o nakvynės namai tampa vis populiaresni, nuo kitų metų jie jau galėtų išsilaikyti vien iš savo pelno.

Birželio mėnesį „InOut“ paskelbė minios finansavimo projektą, prašydami žmonių pagalbos. Geradarių, nepaisant Ispaniją kankinančios krizės, atsirado nemažai – jau surinkta 80 tūkstančių eurų.

Kitur įsidarbinti sunku

Vis dėlto „InOut“ darbuotojai yra sunerimę dėl savo ateities – jiems darbas viešbutyje yra viena iš nedaugelio galimybių dabartinėje Ispanijos darbo rinkoje, kur nedarbas didesnis nei 25 proc.

Fizinę negalią turintys darbuotojai labiausiai jaudinasi dėl psichikos negalią turinčių „InOut“ bendražygių – kur kitur, jei ne čia, jie ras galimybę įsidarbinti?

Monica, rytais dirbanti viešbučio restorane, nežino, ką darytų be darbo. 18 metų ji tapo kurčia, bet gali susikalbėti gestais. Monica studijavo meno kritiką, o vėliau dirbo viename Taragonos muziejuje, tačiau šis darbas merginai buvo nemielas ir ji išvyko į Barseloną.

Barselonos neįgaliųjų darbo biržoje ji gavo vietą „InOut“ nakvynės namuose. Iš pradžių mergina buvo nusiteikusi skeptiškai, nes darbas nebuvo tiesiogiai susijęs su jos studijomis. Susipažinusi su bendradarbiais suprato, kad tai puiki vieta.

„Dabar kolektyvas – mano šeima. Būtų gaila, jei tektų uždaryti nakvynės namus, nes psichikos negalią turintiems bendradarbiams tai yra vienintelė galimybė dirbti. Kas įdarbins 30 ar 40 metų moterį, turinčią Downo sindromą? Čia su jais dirbama puikiai. Jie sugeba gerai dirbti ir yra labai veiklūs“, – sako Monica.

Marokiečių kilmės Busianas – keturių vaikų tėvas, jau šešerius metus dirbantis viešbutyje naktimis valytoju, prižiūrėtoju, padavėju. Jam neįgalumas nustatytas dėl alerginės astmos, išsivysčiusios dirbant cheminių produktų gamykloje.

„Čia dirbti fantastiška. Tiesa, dirbant su Downo sindromą turinčiais kolegomis reikia labai daug kantrybės, jiems reikia ilgai ir kantriai viską aiškinti. Tačiau aš džiaugiuosi, kad jiems duota tokia galimybė“, – sako Busianas ir neslepia apmaudo dėl galimo „InOut“ veiklos nutraukimo.

„Ypač gaila psichikos negalią turinčių bendradarbių. Namuose jiems dangus ant galvos užgriūtų. Juk jiems darbas čia kaip stovyklavietė, jie turi draugų ir jaučiasi visaverčiai“, – mano Busianas.

Orientuojasi pagal spalvas

„InOut“ viešbutis – toli nuo Barselonos triukšmo, jis pasislėpęs vienoje Barselonos miestą supančių kalvų, miškuose. Erdvios terasos ir valgomasis su romantišku vaizdu į gamtą, baseinas, vaikų žaidimų aikštelė, belaidis internetas – visa tai vos tik 15 minučių traukiniu nuo Barselonos.

„InOut“ kambariai yra keturviečiai, šešiaviečiai ir aštuonviečiai. Kaina, nelygu sezonas, svyruoja tarp 12 ir 30 eurų žmogui.

Restorano interjeras – ryškių spalvų, ant sienų prikabinėta įvairiausių daiktų – muzikos instrumentų, dviračių, svarstyklių ir t.t.

Pasak M.J. Pujol, ryškios spalvos viešbutyje neatsitiktinės – jos padeda personalui orientuotis.

„InOut“ svečiams siūlo ir praleisti laisvalaikį – organizuoja ekskursijas po Barseloną, moko, kaip ruošti tradicinę paeliją, rengia teminius vakarėlius. Apie savo darbuotojus „InOut“ vadovai atsiliepia puikiai.

„Jie – profesionalai. Žmonės grįžta čia tikrai ne iš gailesčio“, – sako Danielis, „InOut“ techninis direktorius. Iš tiesų viešbutis gavo nemažai svarbių tarptautinių įvertinimų už aptarnavimą ir socialinius nuopelnus.

Šiais metais jam buvo suteiktas vienas prestižiškiausių apdovanojimų – „Hoscar Award 2014“.

Apdovanojimas „InOut“ skirtas už tai, kad jie natūraliu ir teigiamu būdu paryškina neįgaliųjų sugebėjimus. Be to, šie nakvynės namai sulaukia gerų atsiliepimų populiariuose keliautojų tinklalapiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.