Už grotų atsidūrusiam O.Pistoriui - kalėjimo gaujų grasinimai

Teisėjos plaktuko dūžis paskelbė 6 mėnesius trukusio bylos nagrinėjimo pabaigą. Paraolimpiniam bėgikui Oscarui Pistoriui skirti 5 metai nelaisvės. Net jei reali bausmė bus trumpesnė, žudikui ji tikrai nebus maloni, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Teisme graudžias ašaras liejęs O.Pistorius dėl savo draugės nužudymo sulaukė sąlygiškai švelnios bausmės, tačiau Pretorijos kalėjimas (nuotr.), kuriame jis atliks bausmę, švelnumu nepasižymi.
Teisme graudžias ašaras liejęs O.Pistorius dėl savo draugės nužudymo sulaukė sąlygiškai švelnios bausmės, tačiau Pretorijos kalėjimas (nuotr.), kuriame jis atliks bausmę, švelnumu nepasižymi.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2014, 11:48 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:38 PM

Vieni galutinį teismo nuosprendį vadino teisingu, kiti peikė teisėją dėl perdėto atlaidumo, tačiau kas iš tikrųjų laukia viską praradusio ir už kalėjimo grotų atsidūrusio O.Pistoriaus?

Bėgiko Ašmenimis pravardę turinčio neįgalaus sportininko likimas lyginamas su tragiškuoju herojumi Hamletu – šlovę ir populiarumą pasiekusį čempioną į bedugnę nutempė jo paties klaida.

Keturi šūviai į vonios duris 2013-ųjų Valentino dieną iš O.Pistoriaus atėmė jo merginą, reputaciją, o teismai atskleidė jo gyvenimo ir asmenybės pusę, kurios pasaulis neturėjo sužinoti. Olimpiniam komitetui uždarius sportininkui kelią į 2016-ųjų olimpines žaidynes, ant plauko pakibo ir jo sportinė karjera.

Nuteistas už netyčinį draugės Reevos Steenkamp nužudymą sportininkas buvo nusiųstas į Pretorijos centrinį kalėjimą, oficialiai žinomą Kgosi Mampuru vardu. Šioje niūroje ir prastą reputaciją pelniusioje įstaigoje bausmę šiuo metu atlieka apie 7 tūkst. nusikaltėlių.

Kalėjime – mirties dvelksmas

Smurtas ir prievarta, negailestingi ir į kalbas nesileidžiantys kalėjimo prižiūrėtojai bei siautėjančios kalinių gaujos – Kgosi Mampuru kalinių kasdienybė.

Pretorijos centrinis kalėjimas apartheido laikotarpiu buvo pagrindinė mirties bausmės pakariant vieta. Bausmės laukiantys kaliniai buvo laikomi kalėjimo zonoje, vadinamoje puodu, o kartuvėse vienu kartu galėjo būti pakarti 7 žmonės.

Sakoma, jog kaliniai savo kamerose praleidžia iki 23 valandų per parą. Daugelis jų skundžiasi smurtu ir išprievartavimu, kuriuo jiems grasina kalinių gaujos.

Neseniai paaiškėjo, kad kalėjimuose veikiančių gaujų slaptasis ginklas – ŽIV infekcija. AIDS sergantiems gaujų nariams įsakoma išprievartauti nepaklusnius kalinius.

„Šiame kalėjime bet kada gali iškilti saugumo pavojus. Iš kalinių turime atimti net dantų šepetėlius, nes įkalintieji juos nusmailina ir naudoja kaip ginklus“, – pasakojo kalėjimų reformos iniciatorius Lukas Muntinghas.

Visiškai sutrikęs

Dar nepasibaigus O.Pistoriaus teismui, pasklido gandai, jog jam kalėjime jau rengiama speciali kamera, tačiau juos oficialūs asmenys paneigė.

Vėliau buvo paviešintas šio kalėjimo gaujos lyderio pranešimas, kuriame įspėjama apie atleto kalėjime laukiančią bausmę. Bet pirmiausia kalėjime O.Pistoriaus laukė pokalbis su kapelionu ir psichologu.

Kgosi Mumpuru kalėjimo įgaliotinis Zebilonas Monama antradienio vakarą pasakojo, jog į kalėjimą atvežtas nuteistasis jautėsi pavargęs ir įsitempęs.

„Jis yra sutrikęs. Po pokalbio su kapelionu mūsų psichologas nuėjo su juo pasimatyti ir pabandyti tiesiog pasikalbėti“, – pasakojo jis.

Laukia visi patogumai

Kaip ir buvo numatyta, O.Pistoriui dėl jo negalios ir pažeidžiamumo suteikta vienvietė kamera ligoninės sektoriuje. Z.Monama patvirtino, kad antradienį vakare nuteistasis buvo apieškotas, paimti jo pirštų atspaudai, suteiktas kalinio numeris, o asmens duomenys perkelti į kompiuterį. Jis taip pat susitiko su slaugytoja, kuri pradėjo pildyti paciento kortelę.

O.Pistoriui buvo duota oranžinė uniforma, kurią privaloma vilkėti visiems Kgosi Mampuru kaliniams. Kalėjimo vadyba patvirtino, kad juo bus tinkamai pasirūpinta.

Ligoninės sekcijoje, kur atletas atlieka bausmę, yra 22 kameros, septynios iš jų užimtos. Kiekvienoje kameroje yra po kriauklę, lovą su užvalkalais, čiužiniu, apklotu ir pagalve bei spintelę. Ligoninės sektorius taip pat turi neįgaliesiems pritaikytus dušus bei vonias.

Visus septynis tūkstančius kalinių aptarnauja vienas gydytojas ir penki psichologai.

Kaliniams, kurių sveikata ar savijauta bloga, maistas į pristatomas į kameras, o kiti jį turi pasiimti patys.

Kaliniams taip pat siūloma psichoterapijos, sergančiųjų priklausomybės ligomis kursai, konsultavimas šeimos ir santuokos temomis, aukštasis mokslas.

Specialiose pamokose kaliniai gali išmokti piešti purškiamaisiais dažais, dirbti su mechaniniais prietaisais, praplėsti savo žinias inžinerijos srityje.

Kalėjime yra ir laisvų darbo vietų sodininkystės, tekstilės ir baldų gamybos srityse. O jeigu O.Pistorius norės ir toliau palaikyti sportinę formą, galės lankytis vienoje iš dviejų ligoninės sektoriaus sporto salių.

Jis taip pat galės užsiimti atletika, amerikietiškuoju futbolu, regbiu ir boksu.

Penkerių metų neišbus?

Bet elitiniam atletui, pripratusiam prie griežto treniruočių grafiko ir specialios dietos, Kgosi Mampuru kalėjime teks tenkintis vos viena aktyvaus laisvalaikio valanda per dieną ir paprastu kalinių maistu. Kartais jis galės už pinigus, gautus iš svečių, įsigyti įvairesnio maisto kalėjimo parduotuvėje.

Artimieji nuteistąjį galės aplankyti du kartus per savaitę – šeštadieniais, sekmadieniais bei švenčių dienomis. Pagal kalėjimo įstatymus, nelygu, kokiai grupei kalinys priklauso, jo susitikimai su svečiais gali trukti nuo pusės iki vienos valandos.

Sklandant gandams apie smurtą ir prievartą, kasdien matomus už storų kalėjimo sienų, Nacionalinio kalinimo įstaigų tinklo įgaliotinis Moleko Zacas Modise piktinosi tokiu visuomenės požiūriu ir patikino, kad su O.Pistoriumi „tikrai bus elgiamasi žmoniškai ir bus gerbiamos jo teisės“.

Be to, teismo nurodymu O.Pistorius už kalėjimo grotų turi praleisti bent šeštadalį nustatytos penkerių metų bausmės.

Tai reiškia, jog atletas likusius daugiau nei ketverius metus galės praleisti namų arešto sąlygomis.

Bausmę vertina skirtingai

Toks teismo sprendimas įžiebė aktyvią diskusiją socialiniame tinkle „Twitter“. Paskelbus nuosprendį pasipiktinę interneto vartotojai iš karto suskubo pareikšti nepasitenkinimo dėl per švelnios bausmės už padarytą nusikaltimą.

Bet ekspertai teisėjai T.Masipai negailėjo plojimų ir pagyrų už įvykdytą teisingumą.

Prieš skelbdama nuosprendį Pretorijos centrinio teismo teisėja T.Masipa pareiškė, jog šį sprendimą priėmė pati.

Anksčiau ji buvo paskelbusi, jog sprendimas neįkalinti O.Pistoriaus galėtų sudaryti klaidingą įspūdį, jog elito nariai šalyje baudžiami švelniau už kitus, o ilgi metai kalėjime atleto atveju būtų pernelyg negailestinga bausmė.

Dėl tokio teisėjos sprendimo nesiginčijo net ir nužudytosios R.Steenkamp šeima.

O.Pistoriaus artimieji taip pat teigė, kad teisėjos sprendimo neskųs.

Tai gali būti susiję ir su nenoru toliau kentėti ir taip ašarų pakalne virtusio teismo proceso tęsinio. („News.com.au“, „The Daily Mirror“, „The Independent“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.