Virėjas išaiškino Šiaurės Korėjos lyderio dingimo priežastis

Buvęs Kim Jong-uno virėjas ir geras jo draugas prieš dvejus metus buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos diktatoriumi ir mano galįs paaiškinti, kodėl jis taip ilgai nesirodė viešumoje.

Kim Jong-uno valdžia ėmė braškėti – jis turi kovoti su vidaus varžovais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong-uno valdžia ėmė braškėti – jis turi kovoti su vidaus varžovais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:38 PM

Japonas Kenji Fujimoto dėl savo draugo nerimavo net 40 dienų. Bet ir kamuojamas nerimo netikėjo gandais, pasklidusiais po to, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas ilgam tiesiog dingo, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Būta netgi kalbų apie pučą – juk Šiaurės Korėjoje viskas įmanoma.

K.Fujimoto su palengvėjimu atsiduso, kai valstybinė uždaros ir vienos skurdžiausių pasaulio valstybių žiniasklaida pradėjo skelbti naujas Kim Jong-uno nuotraukas.

Susidraugavo jau seniai

Dabar jau 67-erių K.Fujimoto ilgą laiką ruošė sušius Kimų dinastijai ir vienas pirmųjų įspėjo, kad būtent Kim Jong-unas perims valstybės valdymo vairą iš savo tėvo Kim Jong-ilo, mirusio 2011 metais.

Su vokiečių žurnalistu buvęs Šiaurės Korėjos lyderio virėjas susitiko nedidelėje kalnų vietovėje netoli Tokijo ir sutiko papasakoti apie savo liūdnai pagarsėjusį draugą.

Dar nė vienas užsienietis nebuvo taip arti atsidūręs šalia jaunojo diktatoriaus.

Virėjas K.Fujimoto diktatoriaus Kim Jong-ilo atžalą pažino dar tada, kai jam buvo vos septyneri metai.

Jis matė, kaip vaikas paslapčiomis rūkė savo pirmąsias cigaretes ir gėrė degtinę, dažnai ištuštindamas pusę butelio.

Taip pamažu K.Fujimoto tapo geriausiu šiaip jau vienišo „sosto įpėdinio“ draugu.

Tiesa, dabar buvusiam Šiaurės Korėjos vadovo virėjui žinios iš Pchenjano kelia nerimą. Liepą valstybinė televizija parodė, kaip Kim Jong-unas sunkiai velka dešinę koją.

Japonas nenusiramino net tada, kai neseniai partijos laikraštyje buvo išspausdinta Mao Zedong’o stiliaus kostiumą vilkinčio ir gerai nusiteikusio uždaros valstybės lyderio nuotrauka.

Kim Jong-uno galvą puošė tradicinė išskirtinė šukuosena, jis taip pat rėmėsi į lazdą.

„Nedelsdamas parašiau draugui generolui laišką ir palinkėjau jam greitai pasveikti. Kimas turi rūpintis savo sveikata, nuo to priklauso jo tautos gerovė“, – tvirtino K.Fujimoto.

Batai aukštesniais kulnais

Pasaulyje sklandė gandai, kad Kim Jong-unui buvo operuotos kojos. Ir buvęs jo virėjas mano, kad tokia prielaida tikėtina, – iš jo pasakojimo aiškėja, jog tai gali būti tiesa.

K.Fujimoto rodo vieną iš aštuonių nuotraukų, kurias jis galėjo pasiimti su savimi po pastarojo prieš dvejus metus vykusio susitikimo su Kim Jong-unu.

Vienoje jų po jaunojo diktatoriaus stalu galima matyti elektrinį masažuoklį. Šiaurės Korėjos vadovo tėvas Kim Jong-ilas irgi masažuodavo skaudančią kulkšnį. Kaip ir tėvas, jaunasis diktatorius nuolat jaudinasi dėl mažo ūgio ir šį trūkumą bando išlyginti avėdamas batus aukštesniais kulnais.

„Jis avi batus ne tokiais aukštais kulnais kaip jo tėvas, bet tai vienodai skausminga kojoms“, – sakė K.Fujimoto.

Pakvietė į susitaikymo pietus

Prieš 13 metų virėjas paliko Kimų dinastijos rūmus, nes ten nebesijautė saugus.

K.Fujimoto buvo pasiųstas į Japoniją, kad nupirktų 15 tūkst. JAV dolerių kainuojantį jūrų ežį, ir čia liko.

Bet prieš dvejus metus Kim Jong-ilo sūnus prisiminė artimą jaunystės laikų draugą ir pakvietė susitikti Pchenjane.

Tai buvo susitaikymo šventė – Kimas Jong-unas pasitiko svečią žodžiais: „Tavo išdavystę pamiršau.“ Tada jie apsikabino.

K.Fujimoto buvo pakviestas į bendrus pietus, kurie truko tris valandas.

Šiaurės Korėjos vadovas gėrė Bordo vyną, o japonas – degtinę. Baigiantis pietums svečias buvo toks girtas, kad jį dviem tarnams teko nunešti į kambarį.

Pietuose dalyvavo ir Kim Jong-uno patikėtiniai, taip pat jo žmona Ri Sol Ju ir jo jaunesnioji sesuo Kim Yo-jong.

Kairėje šalia K.Fujimoto sėdėjo Jang Song-thaekas, dėdė, kuris vėliau Kim Jong-uno nurodymu buvo nužudytas kaip išdavikas.

Japonas mano, kad net žiaurūs diktatoriai ilgisi draugystės. Per susitikimą jaunasis Šiaurės Korėjos vadovas kalbėjo apie tai, kaip jis jaunystėje su virėju važinėjo riedučiais ir žaidė tenisą.

K.Fujimoto buvo ne tiktai jo virėjas – jis rūpinosi ir Šiaurės Korėjos vadovų šeimos laisvalaikiu, be to, vaikams iš moderniosios Japonijos atvežė kompiuterinį žaidimą „Nintendo“.

„Vyriausiasis kariuomenės vadas jūsų ilgai laukė. Jis nuolatos apie jus kalba“, – K.Fujimoto pasakė Kim Jong-uno žmona.

Dvi savaites japonu buvo rūpinamasi kaip valstybinio rango svečiu. Jis galėjo pasimatyti ir su savo žmona Šiaurės Korėjos gyventoja, kuri kadaise buvo rūmų dainininkė, ir su dukterimi. Buvęs virėjas stebėjosi, kaip prabangiai atrodo Pchenjanas.

Nuolat šnairavo saugumiečiai

„Jis nori reformuoti savo šalį“, – įsitikinęs K.Fujimoto.

Gal japonas tikrai taip mano, o gal taip sako tik dėl to, kad turi nuolat galvoti apie savo šeimą, – po K.Fujimoto pabėgimo jo žmona ir duktė kuriam laikui buvo ištremtos į anglių kasyklą.

Japonas mielai ruoštų maistą jaunajam Šiaurės Korėjos diktatoriui, nes jis nuolat tunka.

Tačiau „vyriausiasis kariuomenės vadas“ jam pažadėjo, kad kitą kartą jie valgys japoniškus patiekalus.

Bet šis sumanymas veikiausiai bus įgyvendintas negreitai – K.Fujimoto šiuo metu nebegali įvažiuoti į Šiaurės Korėją. Diktatorius savo draugui atleido, tačiau akivaizdu, kad išdavystės virėjui neatleidžia kietosios linijos šalininkai.

Per susitikimą su Kim Jong-unu, kaip pasakojo K.Fujimoto, staiga į jųdviejų pokalbį įsikišo jam nepažįstamas asmuo, greičiausiai iš valstybės saugumo tarnybos, jis sėdėjo į kairę nuo Šiaurės Korėjos lyderio.

Funkcionierius iškoneveikė virėją: „Tu – beširdis!“

Kim Jong-unui teko du kartus raminti ramybės drumstėją ir paprašyti jo laikytis tvarkos: „Gerai jau, gerai. Sėskis!“

Priešgyniauti Šiaurės Korėjos vadovo akivaizdoje anksčiau niekas nebūtų išdrįsęs. Neįprastas K.Fujimoto pasirodė ir Kim Jong-uno perspėjimas, kad Pchenjane naktį virėjui būsią nesaugu.

Diktatoriaus paliepimu K.Fujimoto su žmona ir dukterimi turėjo nakvoti griežtai saugomuose partijos svečių namuose. Tai galėtų būti ženklas, kad Kim Jong-uno valdžia nėra stipri, kad jis kovoja su vidaus varžovais.

Vis dėlto virėjas tikisi, jog Kim Jong-unas ir ateityje liks įtakingas, kad vieną dieną galėtų įgyvendinti jo svajonę – atidaryti japonų restoraną Pchenjane.

Čia K.Fujimoto norėtų pavaišinti ir savo draugą. („Der Spiegel“, „Stern“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.