Rusija baltarusius jau tempia atgal į Sovietų Sąjungą

Atrodo, kad Rusija rimtai nusiteikusi Baltarusijoje įkurti savo karines bazes. Jau kitais metai greta Bobruisko bus padėtas pagrindas Rusijos aviacijos bazei, praneša Baltarusijos portalas naviny.by.

Analitikai pažymi, kad A.Lukašenka (dešinėje) priverstas tartis su V.Putinu dėl karinių bazių, nes gali prarasti ekonominę Rusijos paramą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Analitikai pažymi, kad A.Lukašenka (dešinėje) priverstas tartis su V.Putinu dėl karinių bazių, nes gali prarasti ekonominę Rusijos paramą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 10:38 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 9:31 PM

„Kitais metais Babruisko aerodrome mes dislokuosime 12 kovinių orlaivių Su-27 ir du mokomuosius lėktuvus Su-27. Taip pat sraigtasparnių Mi-8 grandį, kurią sudarys keturios mašinos“, - trečiadienį Minske pareiškė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Dar prieš porą savaičių Rusijos KOP vadas Viktoras Bondarevas teigė, kad pilnai funkcionuojanti Rusijos aviacijos bazė Bobruiske atsiras 2016 m. Esą, jau pradėtos formuluoti techninės sąlygos to aerodromo rekonstrukcijai.

Tas pats generolas V.Bondarevas dar anksčiau yra sakęs, kad Rusija nusiteikusi Baltarusijos teritorijoje įkurdinti aviacijos pulką, kurį sudarytų dvi eskadrilės. Tai – net 24 naikintuvai Su-27SM3. Tad nesunku įsivaizduoti, kad bent pusė pulko – pilnavertė daugiafunkcinių naikintuvų eskadrilė – Bobruiske bus įkurdinta kitais metais.

Bent šeši Rusijos naikintuvai Su-27SM3 šį aerodromą jau išbandė pavasarį. Pagal oficialią versiją, jie čia jie lankėsi per Bendros regioninės priešlėktuvinės gynybos sistemų kovinį patikrinimą. „Keisto“ sutapimo dėka tai sutapo su Ukrainos krizės paaštrėjimu.

„Dabar gi staiga jau pradėta kalbėti apie kovinius sraigtasparnius, kurie vis dėlto iškrenta iš tradicinės sienų apsaugos nuo „NATO vanagų“ schemos“, - rašo naviny.by.

Aliaksandras Lukašenka nėra sužavėtas

Įdomu tai, kad Baltarusijos valdžia apie terminus, per kuriuos rusų aviacijos bazė būtų įkurta šalies teritorijoje, nieko nekalba. Negirdėti ir apie jokius bandymus kažkaip „įteisinti“ tokios bazės atsiradimą.

Kai praėjusiais metais S.Šoigu prakalbo apie tokias Rusijos užmačias, Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka sureagavo maždaug taip: „Ne, kalbama apie lėktuvų suteikimą mūsų (Baltarusijos – red. past.) ginkluotosioms pajėgoms. O jau kokia forma tai bus padaryta, mes dar tarsimės...“

Neseniai Minske vykusioje spaudos konferencijoje Rusijos žurnalistams, A.Lukašenka vėl praktiškai priešinosi rusų bazės steigimui: „...Pas mus yra puikiai paruošti pilotai – karo lakūnai ne prastesni, nei Rusijoje. (…) Man trūksta lėktuvų, aš jų negaminu. Duokite man bent dešimt lėktuvų ir šiame etape to užtektų“. Ir galiausiai atviru tekstu: „Kam man rusų lakūnai ir rusų lėktuvai?“

Galiausiai jis prasitarė sutinsiantis ir su kompromisiniu variantu: „Duokite mums lėktuvų, o skraidys jais baltarusiai ir rusų vaikinai“.

Tačiau Maskva, sprendžiant iš visko, aviacijos bazėje norėtų šeimininkauti savarankiškai. Baltarusijos ekspertai teigia manantys, kad Rusija visai neskuba sąjungininkų armijos aprūpinti naujausia ginkluote, o tikisi įsikurti Baltarusijoje su savo ginklais ir personalu. Tai Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų vado tikrai nedžiugina, todėl rusų stumiamas klausimas dėl jų aviacijos bazės įkūrimo šalyje vis susiduria su tyliu, tačiau atkakliu šeimininkų pasipriešinimu.

Turi daryti nuolaidų, nes gali „užsukti dujas“

Sprendžiant Rusijos bazės klausimą Baltarusijos teritorijoje ne paskutinį vaidmenį vaidina ir vadinamasis „piaras“. A.Lukašenka puikiai žino, kad tarp šalies gyventojų Rusijos aviacijos bazės įkūrimo idėja šalies teritorijoje nėra populiari. Rugsėjo mėnesio visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, jai pritaria tik 22,4 proc. baltarusių, neturi nuomonės – 27,3 proc., o nepritaria – 45,1 proc.

Dėl to Baltarusijos vadovas bent jau iki kitais metais vyksiančių prezidento rinkimų būtų linkęs bazės neįteisinti, kadangi priešingu atveju jo politiniai oponentai iš karto pradėtų svaidytis kaltinimais dėl suvereniteto praradimo.

O ir jo paties beribė valdžia, įsikūrus rusams, galėtų susvyruoti. Tokia perspektyva A.Lukašenkos tikrai nedžiugina. Tačiau antra vertus, labai spardytis jis irgi negali. Juk Baltarusijos ekonomika laikosi tik rusiškų kreditų ir subsidijų dėka. Pradėjus smarkiai šiauštis, rusai gali sumažinti paramą. Vaizdžiai šnekant – „užsuktų dujas“.

Vėl daro Šaltojo karo kareiviais

Šią savaitę į bendrą gynybos ministerijos kolegiją atskridęs Rusijos ministras S.Šoigu Minske taškėsi naftalinu prasmirdusia antvakarietiška Sovietų laikų stiliaus retorika: „Politinė situacija pasaulyje reikalauja tikslių ir koordinuotų mūsų pastangų, priešinantis plačiam iššūkių ir grėsmių spektrui“.

Rusijos gynybos ministras net pabrėžė, kad „vakarietiškos jėgos Ukrainoje stengiasi formuoti priešakinę spaudimo liniją Sąjunginei valstybei, stengiasi sutrukdyti Rusijos ir Baltarusijos vystymuisi“.

„Atkreipkite dėmesį, kaip grakščiai, per Sąjunginės valstybės formatą, Baltarusija, kuri Krymo neužgrobė, alyvos į ugnį Donbaso mėsmalei nepylė ir net neturi globalių ambicijų, stato į vieną eilę greta Rusijos, susipykusios su visu Vakarų pasauliu. Pagal seną sovietinę schemą baltarusius, jų nuomonės net nepaklausus, vėl daro Šaltojo karo kareiviais“, - rašo naviny.by.

Portalas atkreipia dėmesį į tai, kad būtent apie tokią grėsmę spalio 17 d. vykusioje spaudos konferencijoje A.Lukašenka jau užsiminė atviru tekstu: „Jei kas nors kariaus, o mes būsime įtraukti į tą karą, tai tik per Rusiją...“

Grėsmė susipykti su Ukraina

Minsko karinis analitikas Aleksandras Alesinas, bendraudamas su naviny.by, atkreipė dėmesį į aukščiau jau minėtus kovinius sraigtasparnius, kuriuos Rusija nusiteikusi dislokuoti Baltarusijoje.

„Sraigtasparniai yra priskiriami fronto aviacijai, kad tiesiogiai remtų sausumos pajėgas“, - sako ekspertas.

Jo teigimu, netikėtas sprendimas sraigtasparniais sustiprinti būsimosios aviacijos bazės Bobruiske pajėgas, gali tapti „dirgikliu Ukrainai“.

Pasatruoju metu buvo girdėti nemažai spekuliacijų, kad Rusija gali išnaudoti Baltarusijos placdarmą smogiant smūgį Ukrainai. Rusiškų sraigtasparnių atsiradimas Bobruiske šiuos įtarimus tik susprins. Tuo labiau, kad viena kovinių sraigtasparniu grandimi viskas gali neapsiriboti. Kaip mano A.Alesinas, „kur keturi, ten ir aštuoni, o tada jau ir dvylika – vietos visiems užteks“.

Bobruiskas rusams, greičiausiai, patiko dėl to, jog ten yra užtektinai vietos. Jis ištuštėjo devyniasdešimtaisiais, kai namo išsikraustė sovietų strateginių bombonešių pulkas. Dabar gi, kaip mano karinis analitikas, čia vėl atsikrausčius rusams ir „paaštrėjus strateginei situacijai“, Bobruiske vėl gali atsirasti tolimojo skrydžio viršgarsiniai Tu-22M3. O jei karu iš tikro pakviptų, „Bobrusiko aviacijos bazė galėtų būti panaudota, kaip pakilimo aikštelė strateginiams bombonešiams Tu-95MS ir Tu-160“.

Taigi, kaip su ironija rašo naviny.by, baltarusiai turi puikias galimybes sugrįžti į Sovietų Sąjungą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.