Ebolos viruso košmarą išgyvenusi slaugė pasijuto įžeista

Madrido Karolio III ligoninės medicinos sesuo Teresa Romero-Ramos liko gyva. Jos organizmas laimėjo kovą su Ebolos virusu. Dabar moteris ruošiasi naujai, teisinei, kovai. Dėl patirto streso, netvarkos, šmeižto ir numarinto jos mylimo augintinio.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

2014-11-08 05:00, atnaujinta 2018-01-22 00:41

Praėjusį savaitgalį medicinos sesuo jau buvo perkelta į palatą, ji pagaliau galėjo apkabinti savo vyrą ir artimuosius. Trečiadienį T.Romero-Ramos buvo išleista iš ligoninės.

Išėjusi iš ligoninės moteris ketina važiuoti į savo gimtąjį Beserėjos miestelį Galicijoje aplankyti motinos.

Daugiau nei mėnesį jai teko išgyventi tikrą košmarą, o per tą laiką iš niekieno nežinomos slaugės T.Romero-Ramos virto žinoma moterimi.

Ji ir net jos šuo išgarsėjo taip, kad buvo rengiami protestai – jie net sudrebino šalies ministrų kabinetą.

Išgelbėjo imuninė sistema?

Trečiadienio popietę ispanai pirmą kartą savo akimis išvydo moterį, dėl kurios sveikatos spalio mėnesį buvo sunerimusi visa šalis. T.Romero-Ramos buvo išleidžiama namo ir prieš tai nusprendė pasirodyti spaudos konferencijoje. Ligos išvarginta, išblyškusi moteris negalėjo sulaikyti ašarų ir sunkiai tramdė susijaudinimą.

T.Romero-Ramos pasiteisino, kad savo pranešimą skaitys nenorėdama pervargti. Ji pabrėžė, kad jos išgijimas – tai stebuklas, įvykęs personalo dėka.

„Jis, nepaisant nevykusių krizės dėl Ebolos viruso politinių vadovų, padėjo man išgyti“, – sakė T.Romero-Ramos. Ji tikisi, kad jos liga padės daugiau sužinoti apie Ebolos virusą, ir tvirtino norėsianti padėti visiems, kuriems tik galėsianti.

Pasak T.Romero-Ramos gydžiusių specialistų, neaišku, kas ją išgelbėjo.

„Turbūt svarbiausias veiksnys buvo jos imuninė sistema. Mes taip pat daug sužinojome apie skysčių terapiją gydant Ebolos karštligę ir išbandėme naują antikūnų serumą. Tačiau turime per mažai patirties, kad galėtume teigti, kad vienas ar kitas gydymo metodas buvo lemiamas“, – sakė Jose Ramonas Arribas, Karolio III ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėjas.

Rizika jau atslūgo?

Spalio 6 dieną Ispanija sužinojo, kad šalyje pirmą sykį užsikrėsta Afrikos valstybes siaubiančiu Ebolos virusu. Auka – medicinos sesuo T.Romero-Ramos, slaugiusi iš Siera Leonės atvežtą misionierių Manuelį Garcią Viejo.

Netrukus paaiškėjo, kad Ispanijos ir Madrido valdžia pridarė daugybę klaidų, dėl kurių T.Romero-Ramos tapo pirmuoju Europoje Ebolos virusu užsikrėtusiu žmogumi.

Iš Afrikos buvo atvežti Ebolos virusu užsikrėtę misionieriai, tačiau protokolai šiems ligoniams gydyti sanitariniam personalui nebuvo aiškūs ir jiems trūko griežtumo.

Dėl šių klaidų visą antrą spalio mėnesio savaitę Ispanijoje tvyrojo dabar jau nuslopusi epidemijos baimė – greitosios medicinos pagalbos personalas, priėmęs T.Romero-Ramos, nesilaikė protokolo ir tai gerokai padidino epidemijos riziką.

Tiesa, kol kas nė vienas su medicinos seserimi rizikos kontaktą turėjęs asmuo Ebolos virusu neužsikrėtė. Jei iki gruodžio 2 dienos neatsiras naujų atvejų, tuomet baigsis epidemijos rizikos Ispanijoje laikotarpis.

Išgyveno baisias dienas

Nuo tada, kai T.Romero-Ramos buvo nuvežta į ligoninę ir visuomenė sužinojo, kad ji susirgo Ebolos karštlige, kvapą sulaikiusi Ispanija laukė žinių apie moters sveikatą.

Kadangi Ebolos virusu užsikrėtusi T.Romero-Ramos prašė medicinos personalo neskleisti žiniasklaidai detalių apie jos sveikatą, žinios buvo negausios – „Teresos būklė labai sunki“, „Teresos būklė kritinė“, „Teresos būklė kritinė, bet stabili“. Tik tiek būdavo pranešama žiniasklaidai kelias spalio savaites.

Praėjus 15 dienų nuo ligos pradžios (pasak ekspertų, jei pavyksta išgyventi šį laikotarpį, organizmas tampa atsparus virusui), žinios pradėjo gerėti: „Teresos būklė stabili“, „Jos būklė gerėja“. Pagaliau Ispanija išgirdo laimingą kraupios istorijos pabaigą – „Teresa išgijo – pirmasis tyrimas parodė, jog moters kraujyje nebėra viruso“. Vėliau T.Romero-Ramos buvo atlikti dar trys tyrimai, kurie patvirtino, kad Ebolos virusas išnyko.

Taip T.Romero-Ramos tapo viena iš nedaugelio virusą nugalėjusių vakariečių.

Kiti, kuriuos ištiko panašus likimas, – daktarė iš Norvegijos Slije Lehne Michalsen, dirbusi organizacijoje „Gydytojai be sienų“, taip pat gydytojas iš JAV Kentas Brantly, medicinos sesuo Nancy Writebol, užsikrėtusi Ebolos virusu Liberijoje, taip pat stebuklingai išgijo.

„Mes išgyvenome labai sunkias dienas“, – sakė Marta Arsuaga, viena iš medicinos personalo narių, slaugiusių Teresą.

Kyla į teisinį mūšį

Medikai nenori atskleisti detalių, kas konkrečiai padėjo T.Romero-Ramos pasveikti. Apsiribota trumpais pareiškimais.

„Jos fizinė ir dvasinė stiprybė buvo labai svarbi“, – sakė medicinos seserį išgydę medikai.

Žinoma, kad ligonė buvo gydoma serumu, pagamintu iš Liberijoje Ebolos virusą nugalėjusių vienuolės Paciencia Melgar ir sesers Catherine kraujo. Žmonių, nugalėjusių Ebolos karštligę, organizme pasigaminę antikūnai gali padėti nugalėti virusą.

Tačiau laiminga istorijos pabaiga neužgožė su T.Romero-Ramos užsikrėtimu susijusių skandalų.

Iš ligoninės po karantino išėjęs medicinos sesers vyras Javieras Limonas-Romero jau ėmėsi teisinių veiksmų.

„Ieškosime atsakingų už tai, kad mano žmona vos nenumirė dėl aplaidžių pareigūnų ir jos vardas buvo šmeižiamas, nepaisant jos kritinės būklės.

Paduosime į teismą ir tuos, kurie visiškai be reikalo numarino mūsų šunį Ekskaliburą“, – žniasklaidai pareiškė iš ligoninės išėjęs J.Limonas-Romero.

Dėl šuns kilo protestai

Madrido valdžios sprendimas numarinti šeimos augintinį, neatlikus jam nė vieno Ebolos viruso tyrimo, sukrėtė Ispanijos augintinių mylėtojus. Dėl šuns numarinimo Ispanijos visuomenė piktinosi ne mažiau nei dėl aplinkybių, kuriomis T.Romero-Ramos užsikrėtė Ebolos virusu.

T.Romero-Ramos ir J.Limonas-Romero neturi vaikų. Todėl, pasak vyro, jų augintinis šuo jiems buvo itin brangus.

„Tie, kurie neturi vaikų, žino, kad šuo jiems atstoja vaiką, kurio jie negalėjo susilaukti“, – iš ligoninės per socialinius tinklus skelbė J.Limonas-Romero.

Sužinojus, kad T.Romero-Ramos serga Ebolos karštlige, Madrido sveikatos departamentas paprašė J.Limono-Romero leidimo numarinti Ekskaliburą.

Tačiau vyras tam priešinosi ir prašė visuomenės paramos – per kelias dienas per socialinius tinklus jam pavyko surinkti tūkstančius parašų.

Šios kovos J.Limonui-Romero laimėti nepavyko – teisėjas įsakė Ekskaliburą numarinti ir atsisakė patenkinti vyro prašymą jį izoliuoti ir atlikti šuniui tyrimus.

Po to vyras iš ligoninės parašė numarintam šuniui laišką, kuriame žadėjo atkeršyti už tokį jo nužudymą. Nuo sergančios medicinos sesers ši žinia buvo slepiama tol, kol jos būklė nepagerėjo.

„Aš jai apie tai pranešiau telefonu. Abu verkėme“, – sakė J.Limonas-Romero.

Beje, visiškai priešingai pasielgė JAV esančio Dalaso valdžia, suteikusi galimybę išlaikyti savo augintinį Ebolos virusą įveikusiai medicinos seseriai Ninai Pham.

Jos augintinis buvo izoliuotas 21 dieną karantine ir, atlikus tris tyrimus ir neradus viruso, neseniai vėl pateko į savo šeimininkės glėbį.

Pasak mokslininkų, nėra įrodyta, kad šunys ir katės gali užkrėsti žmones šiuo virusu. Atrodo, kad jie gali patys virusą nešioti, tačiau šia liga neserga.

Prasidėjo kaltųjų paieška

Kitas skandalas, kilęs dėl Ebolos karštlige sergančios T.Romero-Ramos, – iškart po žinios apie jos užsikrėtimą prasidėjusi kaltųjų paieška.

Iš pradžių buvo visiškai neaišku, kaip medicinos sesuo užsikrėtė virusu nuo Karolio III ligoninėje mirusio misionieriaus M.Garcios Viejo. T.Romero-Ramos karščiuojant, Karolio III ligoninės gydytojas Germanas Ramirezas pranešė, kad moteris bus užsikrėtusi dėl savo kaltės – neva ji prisipažino, jog nusivilkdama kostiumą netyčia palietusi veidą pirštine.

Vėliau atsigavusi T.Romero-Ramos savo vyrui tvirtino niekada tokio dalyko neprisipažinusi.

„Teresa sako, kad ji nė vienu momentu nelietė veido su pirštine ir kruopščiai vykdė visus nurodymus. Mano žmona pamažu atgauna atmintį, nes po šitiek vaistų ji ilgą laiką buvo mieguista.

Tačiau Teresa tvirtina, kad jeigu būtų žinojusi, jog padarė klaidą, būtų man apie tai papasakojusi dar prieš susirgdama“, – sakė J.Limonas-Romero.

Nelaukdamas jokių rimtesnių išvadų, Madrido sveikatos departamento patarėjas Javieras Rodriguezas tuoj pat puolė kaltinti medicinos sesers, vadindamas ją melage.

„Kodėl ji iš pradžių nuslėpė šį faktą?“ – piktinosi patarėjas.

J.Rodriguezas net viešai šaipėsi iš medicinos sesers sakydamas, kad nusivilkti kostiumui nereikia turėti magistro laipsnio.

Vėliau J.Rodriguezas atsiprašė T.Romero-Ramos ir jos vyro raštu, nes asmeniškai J.Limonas-Romero priimti J.Rodriguezą atsisakė.

„Reikalaujame, kad šis žmogus atsistatydintų. Esant tokiai situacijai atsiprašymo neužtenka. Jis ne tiktai prastai vadovavo viruso krizei, bet ir apšmeižė mano žmoną“, – per vieną Ispanijos televizijos laidą kalbėjo J.Limonas-Romero.

Katalonijos mokslininkai reikalauja, kad Madrido Karolio III ligoninė paviešintų dokumentus apie T.Romero-Ramos užsikrėtimą Ebolos virusu. Pasak jų, ši informacija yra būtina norint ateityje išvengti klaidų.

„Madrido sveikatos departamentas jau ir taip padarė daug klaidų krizės dėl Ebolos viruso metu. To betrūko, kad dabar jie slėptų informaciją nuo visuomenės ir mokslininkų. Jei dokumentai nebus paviešinti, reikalausime to teismuose“, – sakė epidemiologas, atsakingas už galimą krizę dėl Ebolos viruso Katalonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.