Pilietybės netenkantis lietuvis: „Ukrainai manęs reikia labiau“

Lietuvis verslininkas Aivaras Abromavičius tapo vienu labiausiai žurnalistų medžiojamų žmonių Ukrainoje. Vis dėlto „Lietuvos rytui“ pavyko sugauti naująjį šios šalies ekonomikos ministrą.

A. Abromavičius pirmiausia pradėjo formuoti komandą.<br>AP nuotr.
A. Abromavičius pirmiausia pradėjo formuoti komandą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2014, 6:07 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:40 AM

Naujojoje Europos istorijoje, ko gero, dar nebūta atvejo, kad valstybė į vyriausybę pasikviestų užsienietį. Ir ne vieną, o iškart tris, kaip atsitiko Ukrainoje. Negana to, jiems akimirksniu suteiktų pilietybę.

Išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ 38 metų A.Abromavičius apgailestavo, kad tapęs Ukrainos piliečiu jis netrukus gali prarasti lietuvišką pasą, nors Lietuvos piliečiai yra trys jo vaikai, gimę Kijeve: „Lietuva klysta neleisdama turėti dvigubos pilietybės.“

– Kodėl ryžotės dirbti ekonomikos ministru šalyje, kurioje beveik sugriauta ekonomika? – paklausėme A.Abromavičiaus.

– Ukrainai dabar tikrai labai nelengva tiek ekonomikoje, tiek kitose srityse. Bet ši šalis man nesvetima, todėl nutariau padėti tuo, kuo galiu ir ką moku.

Prezidentas Petro Porošenka pažadėjo, kad bus sukurtos visos sąlygos įgyvendinti savo idėjas, tikslus, kad niekas man ir kitiems ministrams nekliudys dirbti. Bandysime kartu pritaikyti savo patirtį, įgytą Vakaruose.

Dar niekada Ukrainos vyriausybėje nedirbo tiek daug žmonių, išsilavinimą įgijusių Vakaruose, ir tiek daug kalbančių angliškai.

Taigi būsime nesisteminis ministrų kabinetas ir tikimės šį bei tą gero nuveikti Ukrainai.

Tikiuosi, kad niekas mums netrukdys, nors situacija, kaip sakiau, nelengva.

– Nuo ko ketinate pradėti darbus, kokius sau uždavinius keliate šiame poste? Juk neturite politinės patirties.

– Iškart sunku pasakyti, kokie bus mano pirmieji žingsniai. Esu ką tik prisaikdintas, net savo darbo kabinete dar nebuvau. Reikia formuoti komandą. Ukrainoje yra daug išsilavinusių žmonių, tad tai padaryti nebus problema.

Dėl pagrindinių tikslų neabejoju – Ukrainai būtinos užsienio investicijos, bet tam reikia sukurti geresnes sąlygas.

Taip pat teks daug dirbti su paramos programomis. Juk Lietuva ir kitos Baltijos šalys irgi ne iškart išmoko, kaip geriausiai panaudoti Europos Sąjungos paramą, struktūrinių fondų lėšas. Bandysiu pritaikyti patirtį, kokios jau turi Lietuva.

Dirbsiu ministerijoje, kuri yra labai svarbi. Lietuvoje, regis, mažai kas žino, kuo čia užsiima Ūkio ministerija ir kam ji išvis reikalinga.

Ukrainoje – kitas mastas, čia Ekonomikos ministerija ypač įtakinga reguliuojant verslą. Taigi jai vadovaudamas norėčiau daug ką pakeisti, padaryti, kad sistema veiktų kaip Vakaruose.

– Tapdamas ministru priėmėte Ukrainos pilietybę. Tikriausiai žinote, kad kartu neteksite lietuviško paso?

– Esu Lietuvos patriotas, nes ten gimiau ir augau. Tik sulaukęs septyniolikos išvažiavau studijuoti į Estiją. Po to daugiausia keliavau ar gyvenau užsienyje, bet į Lietuvą grįžtu dažnai. Pagaliau čia juk yra dalis mano verslo.

Labai gaila, kad tapęs Ukrainos piliečiu galiu netekti Lietuvos pilietybės. Tačiau žinau, kokia sunki Ukrainos padėtis ir kad jai labai reikia padėti, todėl teko priimti tokį sprendimą.

Visi trys mano vaikai, nors ir gimę Kijeve, turi Lietuvos pasus. Mano žmona Jekaterina – ukrainietė iš Rytų Ukrainos miesto Donecko. Taigi man abi šalys labai svarbios.

Bet, kaip jau sakiau, Ukrainai dabar labiausiai reikia pagalbos. Ir aš didžiuojuosi gavęs jos pilietybę.

Manau, jog neteisinga, kad Lietuvoje vis dar galioja įstatymai, draudžiantys dvigubą pilietybę.

Tačiau jei net neteksiu lietuviško paso, Lietuva man visada bus prioritetas, čia mes esame daug investavę su „East Capital“.

Nekilnojamojo turto verslas Lietuvoje labai įdomus, mano kolegos Lietuvoje yra patyrę, manau, kad čia verslas bus sėkmingai plėtojamas ir toliau.

– Ar dabar jaučiate tėvynės paramą? Juk į šį postą jus delegavo ne Lietuva, o prezidentas P.Porošenka.

– Ukrainos ekonomikos ministerijai bandysiu pritaikyti ir Lietuvos patirtį.

Man teko nemažai bendrauti su Lietuvos atstovais, ambasadoriumi Petru Vaitiekūnu. Visi čia žino, kad Lietuva nori padėti Ukrainai visose srityse, ir tas palaikymas labai juntamas.

Vyriausybėje – ne vienintelis užsienietis

* A.Abromavičius bus ne vienintelis užsienietis naujojoje Ukrainos vyriausybėje. Gruzinas A.Kvitašvilis (nuotr.) tapo sveikatos apsaugos ministru. Jis yra buvęs Gruzijos sveikatos apsaugos, darbo ir socialinių reikalų ministras.

* JAV gimusi, šios šalies pilietybę turinti ukrainiečių kilmės N.Jaresko (nuotr.) užėmė finansų ministro postą. Ji yra kompanijos „Horizon Capital“ steigėja.

* Ukrainos prezidentas P.Porošenka, aiškindamas, kodėl suteikė pilietybę šiems užsieniečiams, sakė, kad šaliai reikia reformų, tarptautinio valstybinio valdymo, kovos su korupcija, finansinio planavimo ir kitokios patirties turinčių specialistų.

Sėkmingos karjeros šuoliai – nuo jaunystės

* Vilniuje gimęs A.Abromavičius, būdamas 17 metų, išvyko studijuoti į Estiją, kur duris atvėrė pirmoji buvusioje Sovietų Sąjungoje privati verslo mokykla. Lietuvio studijas finansavo G.Soroso fondas.

* Būdamas 20-ies A.Abromavičius buvo pirmasis neestas darbuotojas tuo metu didžiausiame Baltijos šalyse banke „Hansabank“. Sulaukęs 22 metų jis jau vadovavo banko Vertybinių popierių departamentui.

* Vėliau dirbo su investiciniais projektais Švedijoje, Rusijoje, kitose šalyse. Pastaruoju metu jis buvo Švedijos investicijų bendrovės „East Capital“ partneris ir bendraturtis.

* „East Capital“ yra viena didžiausių kompanijų, investuojančių Rytų Europoje.

* Viename interviu A.Abromavičius yra sakęs, kad bendrovė vien Rusijoje yra investavusi daugiau nei 5 milijardus JAV dolerių. Į Ukrainos įmones investuota 200 milijonų JAV dolerių.

* Pastaruoju metu lietuvis buvo atsakingas už investicinius projektus Ukrainoje, ten ir gyveno.

* Su žmona Jekaterina, kilusia iš Donecko, augina tris vaikus. Domisi šiuolaikiniu menu, kolekcionuoja paveikslus, taip pat ir Lietuvos dailininkų.

* Kaip ir dažnas lietuvis, A.Abromavičius mėgsta krepšinį. 1988 metais su komanda jis yra laimėjęs tuometės SSRS vaikų čempionatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.