Sūnaus pelenai per metus pasklido po pasaulį

Hallie Twomey iš JAV prieš 4 metus neteko sūnaus CJ Twomey – dėl neaiškių priežasčių jaunuolis nusprendė pasitraukti iš gyvenimo. Su jo palaikais motina nusprendė atsisveikinti itin originaliu būdu.

Sūnaus netekusi H.Twomey leido tūkstančiams nepažįstamų žmonių visame pasaulyje įspūdingiausiose vietovėse išbarstyti nusižudžiusio vaikino pelenus. Norinčiųjų netrūksta.
Sūnaus netekusi H.Twomey leido tūkstančiams nepažįstamų žmonių visame pasaulyje įspūdingiausiose vietovėse išbarstyti nusižudžiusio vaikino pelenus. Norinčiųjų netrūksta.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-07 15:25, atnaujinta 2018-01-19 18:20

Vaikinas, priklausęs JAV karinėms oro pajėgoms, mėgo keliauti ir buvo tikras nuotykių ieškotojas. Tačiau dėl sūnaus mirties save kaltinanti H.Twomey nusprendė, kad urnoje jo pelenai neturėtų likti.

Tad ji sukūrė puslapį socialiniame tinkle „Facebook“ ir pasiūlė visiems norintiems išbarstyti CJ Twomey pelenus po visą pasaulį. Nepažįstami žmonės prisidėjo prie jaudinančio projekto ir barstė CJ Twomey pelenus ten, kur jis, būdamas gyvas, niekada gal ir nebūtų apsilankęs.

Pabuvo net kosmose

Pelenų kelionė prasidėjo 2013-aisiais, praėjus trejiems metams po vaikino mirties. CJ Twomey motina iš pradžių pasitarė su vaikino tėvu ir ėmėsi idėjos įgyvendinimo.

Per „Facebook“ puslapyje „Scattering CJ“ („CJ barstymas“) buvo pranešta apie pelenų išbarstymą daugiau kaip šimte pasaulio šalių ir net kosmose.

„Suvokiau, kad jo pelenai urnoje išliks amžinai. Jis neturėjo pakankamai laiko, kad pamatytų pasaulį – taigi norėjome jam suteikti progą tai padaryti“, – pasakojo H.Twomey.

„Facebook“ puslapyje moteris paklausė, ar atsirastų žmonių, norinčių išbarstyti nedidelį kiekį jos sūnaus pelenų norimoje vietoje.

Iš pradžių pasiūlymai plaukė lėtai, o gedinti šeima vylėsi sulaukti bent kelių šimtų savanorių iš viso pasaulio.

Tačiau moters lūkesčiai išsipildė su kaupu – per metus buvo sulaukta daugiau nei 9 tūkst. pasiūlymų.

Dabar H.Twomey jau nebegali suteikti progos kiekvienam norinčiajam – ji turi rinktis atsargiai, nes pelenų liko nedaug. Ji stengiasi išsirinkti žmones, keliaujančius į unikaliausias vietas, kuriose pelenų nebuvo išbarstyta.

Kažkas pavogė pelenus

Kaskart, kai pasiekia susitarimą su norimu žmogumi, H.Twomey į plastikinę pakuotę įdeda šiek tiek savo sūnaus pelenų ir juos kartu su CJ Twomey nuotrauka ir laišku išsiunčia paštu. Nuotraukoje matomas dvidešimtmetis jos sūnus.

Jis šypsosi žiūrėdamas tiesiai į fotoaparato objektyvą ir vilki raudonus komandos „Boston Red Sox“ marškinėlius.

Kiekvienas savanoris turi nufotografuoti, kaip išbarstomi pelenai, ir nuotrauką kartu su trumpu komentaru apie savo pasirinktą vietą nusiųsti CJ Twomey motinai.

Paskyra „Scattering CJ“ yra nuolat pildoma nuotraukomis iš viso pasaulio. Jose galima pamatyti lankytinas vietas, apsnigtus kalnus, atogrąžų salas.

Daugelyje nuotraukų matoma nedidelė pakuotė su pelenais ir vaikino nuotrauka. Kitose pelenai – ant fotografo delno.

Nors pakuotės su pelenais dažniausiai sėkmingai pasiekia savanorius, H.Twomey teko susidurti ir su įvairiais draudimais, mat žmogaus liekanas paštu siųsti leidžia ne visos šalys. Negana to, keletas pakuočių nukentėjo keliaudamos pas savanorius – jose trūko pelenų.

„Sunku su tuo susitaikyti, bet nusprendžiau, jog pelenai atsidūrė ten, kur buvo lemta“, – pasakojo H.Twomey.

Atkalba nuo savižudybės

Kai kurie paketėliai su pelenais sugrįžo atgal – žmonėms buvo leista juos grąžinti, jeigu pasikeitė jų kelionės planai arba jie nebegalėjo ištesėti savo pažado. H.Twomey pripažino, kad radusi sūnaus pelenus pašto dėžutėje labai nuliūsta.

Savanoriai, barstantys CJ Twomey pelenus, – labai skirtingi žmonės, pretendentams netaikomi jokie amžiaus, tautybės, gyvenamosios aplinkos apribojimai. Kai kurie žmonės norėjo prisidėti prie H.Twomey projekto, nes susidūrė su savižudybe arba net bandė žudytis patys.

„Įkvėpti CJ ir jo kelionės, nemažai žmonių mums papasakojo, kad nebenori žudytis. Niekada negalėjome pamanyti, kad mūsų sūnaus istorija išgelbės kitus žmones“, – džiaugėsi H.Twomey.

Nors CJ Twomey pelenų jau išbarstyta visuose žemynuose – netgi Antarktidoje, dar yra keletas vietų, kurias vaikino šeimos noru jie turėtų pasiekti. Tarp jų – Kristaus skulptūra Rio de Žaneire, Galapagų salos, Egipto piramidės, senas ąžuolas Pietų Karolinos valstijoje.

Sau pasiliks kruopelę

Vaikino šeima neplanuoja išsiųsti visų pelenų – šiek tiek jų liks šeimos namuose. Maža dalis pelenų buvo įdėta į specialiai tam pagamintus papuošalus, kuriuos nešios vaikino motina. Tikslus pelenų kiekis urnoje niekada nebuvo matuojamas, tačiau du trečdaliai pelenų, kuriuos buvo planuojama išdalinti, jau išsiųsti ir išbarstyti.

CJ Twomey šeima tikisi visus norimus pelenus išdalinti iki kitų metų pradžios, tačiau tiksli data nėra nustatyta. Vaikino motina pasakojo nežinanti, kaip jausis tuomet, kai pelenų dalijimo projektas baigsis. Matyt, verks.

„Taip neteisinga, kad siuntinėju savo sūnaus pelenus po visą pasaulį. Tačiau neteisinga ir tai, kad jo nebėra. Bijau, kad jis bus pamirštas“, – sakė H.Twomey.

„Scattering CJ“ paskyrą seka jau per 18 tūkst. žmonių, o naujų pasiūlymų išbarstyti pelenus šeima sulaukia kasdien.

Nusižudžiusio vaikino motina sakė tikinti, kad tokia pelenų kelionė išsaugos jos sūnaus atminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.