Sankcijos veikia: rusai nebeturi kur dėti „Kalašnikov“ automatų

„Kalašnikov“ automatas - turbūt geriausiai žinomas ginklas visame pasaulyje. Jį naudojo ir ilgai medžiotas teroristas Osama Bin Ladenas, ir Kubos komunistas Che Guevara. Tačiau šių ginklų fabrikuose vis dar stovi ne pirmą šimtmetį skaičiuojančios mašinos, o gamintojai neskęsta piniguose. Jau ne vienerius metus nuo Rusijos neatskiriamo „Kalašnikov“ istorijoje – balansavimas ant bankroto ribos ir liūdnos vakarų sankcijų Rusijai pasekmės, skelbia „BBC“.

Nors AK-47 yra vienas labiausiai pasaulyje paplitusių ginklų, tačiau toli gražu ne visi iš jų yra pagaminti Iževske. Pasaulyje pilna padirbinėtojų.<br>AOP nuotr.
Nors AK-47 yra vienas labiausiai pasaulyje paplitusių ginklų, tačiau toli gražu ne visi iš jų yra pagaminti Iževske. Pasaulyje pilna padirbinėtojų.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 11:12 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:19 AM

Tiesa, šiemet „Kalašnikov“ gamintojų situacija buvo daug žadanti – sausį buvo pasirašyta sutartis dėl 200 tūkst. ginklų, kurie per metus turėjo atitekti JAV užsakovams. Tačiau už kišimąsi į Ukrainos konfliktą liepą Rusijai buvo skirtos vakarų sankcijos, kurios susitarimą nutraukė – „Kalašnikov“ automatai atsidūrė draudžiamų įvežti į JAV ginklų sąraše. Be to, JAV pavyzdžiu rugsėjį pasekė ir Europos Sąjunga.

Tačiau „Kalašnikov“ automatų gamintojai nenuleido rankų ir sutelkė visas savo viltis į Aziją. Iževsko gamyklos padėtis Rusijoje išliko tokia pati – joje pagaminti ginklai dominuoja visų šalies ginklų parduotuvių lentynose.

„Be abejo nusivylėme. Nesupratau, kodėl sankcijos buvo nukreiptos į mus“, - stebėjosi „Kalašnikov“ koncerno direktorius Aleksejus Krivoručko. Jo teigimu, kompanija nebėra valstybine, mat jis ir kitas Rusijos investuotojas įsigijo 49proc. jos akcijų. Įmonės vadovas tai pat pabrėžė, kad dauguma ginklų gaminami civilių rinkai.

„JAV buvo mūsų pagrindinė rinka, kurią planavome plėsti. Tai yra didelė netektis“, - apgailestavo A.Krivoručko.

Įranga – beviltiškai sena

Šiuo metu egzistuoja 200 „Kalašnikov“ modifikacijų, kurios gaminami senajame fabrike Iževske. Sovietmečiu fabrike per metus buvo pagaminama 600 tūkst. ginklų kariuomenei. Tačiau praėjusiais metais gamybos apimtys buvo 10 kartų mažesnės, o 80 proc. produkcijos sudarė šaunamieji ginklai civiliams.

Tačiau kontrolę į savo rankas perėmė nauja krizių valdymo komanda, kuri siekia pakelti kompanijos efektyvumą. Šiais metais planuojama pagaminti dvigubai daugiau produkcijos. Dar vienas svarbus uždavinys – atnaujinti pasenusią įrangą. Viena iš gaminimui vis dar naudojamų mašinų fabrike siekia net XIX amžių.

„Prisimenu visokius laikus – devintame dešimtmetyje darbininkams buvo iš dalies arba visai nemokamos algos, deklaravome bankrotą“, - pasakojo Nikolajus Svincovas, surinkinėdamas ginklą ant seno, subraižyto medinio darbastalio. Po bankroto vėl atgijusi įmonė pasivadino „Kalašnikov Concern“ vardu, o sugrįžimo vakarėlyje Maskvoje buvo dalijamos banano formos įžymiojo ginklo kasetės.

Pristatymo filmuke apie „AK“ buvo vadinamas „taikos ginklu“, istoriškai naudotu įvairių išlaisvinimo judėjimų, „ieškančių tiesos“. Neseniai juos naudojo pačios Rusijos specialiosios pajėgos, kovojusios prieš terorizmą. Tačiau faktas, kad „Kalašnikov“ automatai naudojami abiejose barikadų pusėse Rytų Ukrainoje, buvo nutylėtas.

„Stengiamės išgirsti vartotojų poreikius. Turime galimybių konkuruoti, nes „Kalašnikov“ ginklai yra gerai žinomi“ , - paaiškino jaunos vadybininkų komandos narys Dmitrijus Tarasovas.

Tačiau pirmiausia šis ginklas turi nukonkuruoti pats save. Šaltojo karo laikais Maskva davė leidimą savo sąjungininkėms pačioms gaminti „Kalašnikov“ ginklus, bet kai kurios iš jų gamybą tęsė dar ilgai po to, kai nusileido geležinė uždanga. Užsienietiškos „Kalašnikov“ kopijos gerokai apkarpė Iževsko fabriko pelną.

Dabar kompanija ruošiasi pristatyti stipriai patobulintą ginklo versiją ir tikisi, kad „Kalašnikos“ naudotojai panorės atnaujinti savo ginklą. Taip pat planuojama išleisti atskirą versiją civiliams. „AK-12“ yra vienas iš dviejų ginklų, šiuo metu testuojamų Rusijos kariuomenės. Tai – vienas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino kariuomenės modernizavimo programos etapų.

Galutinis sprendimas, kuriai kompanijai paskirti didelį valstybinį užsakymą, bus paskelbtas kitų metų pradžioje. „Kalašnikov“ vadovai tokio sandorio galimybę laiko ypatingai svarbia, tačiau jie taip pat pridūrė, kad kompanija pajėgi susidoroti su sankcijomis. „Kalašnikov“ vadybininkai paskelbė radę klientą pagal susitarimą su JAV pagamintiems, tačiau niekada neeksportuotiems ginklams.

Nors nutrūkęs sandoris su vienu JAV klientu nenuvedė kompanijos į bankrotą, „Kalašnikov“ JAV rinką matė kaip aiškų kelią į atsigavimą ir suklestėjimą.

„Nieko negalime padaryti, tačiau tikimės, kad sankcijos greitai bus nutrauktos“, - vylėsi A.Krivoručko.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.