Kas ta gražuolė, kuri „susisprogdino“ po ukrainiečių tanku?

Polinos Turčinos iš Krasnodaro nuotrauka internete išplito kaip ugnis sausame miške. Lapkričio pabaigoje jos atvaizdą socialiniuose tinkluose išvydo šimtai tūkstančiai rusų. Ja žavėjosi karo didvyre, liejo ašaras dėl jos mirties.

Daugiau nuotraukų (1)

Ginta Gaivenytė

Dec 16, 2014, 9:28 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:51 AM

Gyvos ir sveikos merginos atvaizdu iliustruota istorija apie neegzistuojančią šešiolikmetę Valeriją Liakhovą, kuri Lysychanske esą šoko po tanku su trimis F-1 granatomis. Pranešta, kad graži narsuolė šitaip išgelbėjo draugus rusus nuo ukrainiečių žiaurumo.

Iš piršto laužtastopfake.org/en/a-girl-from-krasnodar-who-was-said-to-perish-under-a-tank-in-lysychansk-is-alive/"="">stopfake.org/en/a-girl-from-krasnodar-who-was-said-to-perish-under-a-tank-in-lysychansk-is-alive/"" target="_blank"> istorija – vienas naujausių interneto projekto „Stopfake“ atradimų. Ukrainiečių komanda jau nuo pavasario ieško Rusijos žiniasklaidos pranešimų, kuriuose klastojama informacija apie jų šalį. Neseniai net jie nustebo sužinoję, kad Ukrainoje uždrausta švęsti Naujuosius metus – neva dėl to, kad Ded Moroz (Senelis Šaltis) yra rusas.

Portalo lrytas.lt pokalbis - su viena iš projekto „Stopfake“ kūrėjų, ukrainiete žurnaliste Tetiana Matychak.

– Istorija apie merginą, kuri neva žuvo po ukrainiečių tankais, bet yra sveika gyva, skamba absurdiškai. Galima suprasti, kad rusų propagandistai taip norėjo sukurti karo heroję. Tačiau kam naudoti gyvos merginos nuotrauką?

– Ši istorija yra apie 16 metų mergaitę, kuri neva prapuolė Lysychanske. Ji neva gelbėjo kitus rusus ir dėl to puolė po tanku su trimis F1 granatomis. Tai yra sovietinė, Antrojo Pasaulinio karo laikų propagandos istorija. Propagandistai tiesiog ją perkūrė, kad tiktų situacijai Donbase.

Pasirodo, buvo panaudota Krasnodare gyvenančios merginos nuotrauka, kuri su įvykiais išvis neturi nieko bendro. Ji pasipiktusi reikalavo nebenaudoti šios nuotraukos, tačiau jos atvaizdu daugybę kartų pasidalinta socialiniuose tinkluose.

Taip meluoti atrodo kvaila – juk per interneto paieškos sistemas galima lengvai įsitikinti, kad nuotrauka suklastota. Tačiau propagandos kūrėjai žino, jog dauguma žmonių informacijos netikrina.

– Kraupi neva Ukrainoje žuvusios mergaitės nuotrauka iš tikrųjų yra Sirijoje žuvusio vaiko nuotrauka. Ar tokios klastotės tikslas – įbauginti žmones, kad ukrainiečiai žudo net vaikus?

– Šia įspūdinga nuotrauka buvo šimtus tūkstančių kartų pasidalinta socialiniuose tinkluose. Ši klastotė atsirado birželį, kai Rusijos armijos dar nebuvo Donbase. Tačiau Rusijos valdžia jau ketino siųsti į Donbasą būrius kareivių ir tankus, todėl turėjo sukelti įspūdį, kad kariuomenės įsikišimas būtinas. Taip pat jie skatino ir Donbaso vyrus kovoti prieš Ukrainos armiją.

Kas gali labiau sugraudinti širdį negu mirusio vaiko nuotrauka? Kai moterys išgirdo, kad mergaitę taip žiauriai nužudė ukrainiečiai, jos netgi savo vyrus ragino išeiti iš darbo ir kariauti prieš Ukrainos armiją.

Tačiau Donbase nežuvo joks vaikas. Rusų propagandistai panaudojo Sirijoje žuvusios mergaitės nuotrauką, nes niekas nebūtų patikėjęs melu be įrodymų. Nuotrauka tapo „įrodymu“, nors „Google“ paieškoje galima lengvai surasti, kad tai yra Sirijoje nužudytos mergaitės atvaizdas.

– Tai daroma norint sukompromituoti Ukrainos armiją?

– Taip, pasakojama daugybė istorijų apie ukrainiečius kareivius, kurie sunaikina taikius kaimus, muša savo motinas, duoda narkotikų vaikams. Kai 2014 kovą Rusijos būriai įžengė į Krymą, Ukrainos žmonės prašė Europos ir Amerikos pagalbos. Žinoma, Rusijos valdžia nenorėjo, kad pasaulis padėtų Ukrainai.

Dėl to Ukraina ir vaizduojama kaip tamsi, barbariška šalis. Rusija nori, kad ir kitos šalys patikėtų, kad Ukraina turi būti sunaikinta. Lenkijai ir Vengrijai jie siūlė pasidalinti Ukrainą. Rusija motyvuoja šį pasiūlymą tuo, kad Ukraina jau nebėra civilizuota šalis, taigi, kitų šalių valdymas galėtų padaryti ją civilizuotesnę.

– Šį savaitgalį skaičiau, kaip įvykius Ukrainoje aiškina Rusijos federalinės narkotikų kontrolės tarnybos vadovas V.Ivanovas. Neva karą Ukrainoje sukėlė narkomanai. Ar tai yra dar vienas būdas įrodyti, kad Ukrainoje - pavojinga?

– Jūs tik dabar apie tai išgirdote? Mes, ukrainiečiai, jau seniai iš to juokiamės. Pasirodo, per Maidano įvykius visi žmonės vartojo narkotikus. Kadangi Maidane dalyvavo milijonai žmonių, Rusija priėjo prie išvados, kad daugybė ukrainiečių yra narkomanai ir greitai mirs. Tai tikrai juokinga, nes nėra absoliučiai jokių faktų, kurie tai įrodytų.

– Teorija pagrindžiama tuo, kad Ukraina dalyvauja metadono programoje ir neramumus esą kelia tie, kurie priklausomybę uždraustiems narkotikams pakeitė priklausomybe metadonui.

– Jūs teisi. Ukrainoje gydytojai gali naudoti metadoną, tačiau tik kaip vaistą ir tik ligoninėse. Tiesiog vaistinėje metadono nusipirkti neįmanoma.

Matote, ukrainiečiai išėjo į Maidaną reikalauti teisybės. Rusijos valdžia bijo, kad tas pats gali nutikti ir Rusijoje – nepatenkinti žmonės išeis į gatves ir reikalaus prezidento elgtis teisingai. Todėl dedamos pastangos, kad žmonės būtų įtikinti – neįmanoma maištauti prieš savo prezidentą, nebent esi narkomanas.

– Arba gėjus. Jūsų interneto puslapyje radau reportažą apie ukrainietį  berniuką, kuris iš tėvų gavo dovanų plakatą su nuogais vyrais. Žiūrint kyla vienintelis klausimas – negi gali atsirasti žmonių, kurie tiki, kad tėvai gali padovanoti vaikui tokią dovaną?

– Spėju, kad daugybė rusų (žinoma, tikrai ne visi) dabar tiki viskuo, ką pamato televizijos ekrane. Iš pradžių jie veikiausiai dar abejojo, kad viskas, kas rodoma, yra tiesa. Tačiau melo yra tiesiog per daug. Rusijos žiniasklaida peržengė ribą, kuri skiria realybę ir fantaziją.

Klastočių apie homoseksualius žmones Ukrainoje yra daug. Stengiamasi sudaryti įspūdį, kad daug gėjų yra mūsų valdžioje ir todėl šalies politika yra propaguoti homoseksualumą. Tiesa, šituos dalykus rusai šneka ne tik apie Ukrainą, bet ir apie kitas Europos šalis. Jie net sukūrė terminą „Geiropa“.

Žinoma, Ukrainoje yra homoseksualų – kaip ir bet kurioje kitoje šalyje. Tačiau vienintelės eitynės – ne paradas – vyko Kijeve, 2013 gegužės 25 dieną. Šiemet nebuvo jokių renginių, tačiau pavasarį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Lvove vyks gėjų paradas. Joks paradas neįvyko.

– Kaip paaiškintumėte, kodėl V. Putinas homoseksualams skiria tiek dėmesio? Ar tai – mėginimas įtikti tiems, kurie bjaurisi kitokios lytinės orientacijos žmonėmis?

– Galiu tik spėti, kad tai yra Rusijos Ortodoksų bažnyčios Patriarcho Kirilo patarimas. V.Putinas yra šio dvasininko draugas ir paprastai klausosi jo patarimų. Žinoma, Kirilui rūpi kuo labiau akcentuoti, kad homoseksualumas yra blogai, nes tokia yra bažnyčios pozicija. Manyčiau, iš bažnyčios pozicijos tai yra suprantamas noras. Tačiau ne taip normalu, kad šiuolaikinėje valstybėje valdžia yra tiek susijusi su bažnyčia.

Be to, Rusijos valdžia nenori, kad rusai emigruotų į Europą ar kaltintų valdančiuosius, kad tenka gyventi blogesnėmis sąlygomis. Štai todėl Rusijos žiniasklaida pabrėžia, kad bent rusų šeimos tikrai laimingesnės negu europiečių.

– Ar teko rasti suklastotų žiniasklaidos pranešimų apie šeimynines problemas Ukrainoje?

– Taip, teko. Rusijos žiniasklaida skleidė informaciją, kad Ukrainoje pradėta taikyti „juvenalinė justicija“. Buvo tvirtinama, kad dabar ukrainiečiai vaikų, kurių tėvai prarado į juos teises, bus įvaikinti užsieniečių tos pačios lyties asmenų. Tai melas.

– Lietuvoje taip pat teko girdėti, kad žmonės bijo „juvenalinės justicijos“? Kas tai yra? Gal pati „juvenalinė justicija“ yra rusų propagandos sukurtas terminas?

– Iš tiesų nėra tokio dalyko kaip „juvenalinė justicija“. Tai tėra paprasčiausias juridinis terminas, kuris nurodo į vaikų teises apsaugančius įstatymus. Nieko bendro su leidimu įsivaikinti tos pačios lyties asmenims.

– Rusų žiniasklaida pranešė, kad Kijeve ketinama legalizuoti prostituciją. Ar čia yra tiesos?

– Nė kiek. Tokios žinios buvo rodytos rusiškame NTV kanale. Nei Ukrainos parlamentas, nei Kijevo savivaldybė neturi net tokio įstatymo juodraščio. Be to, reportaže teigiama, kad  Ukrainoje tampa populiarios patriotinės sekso paslaugos. Neva, internete aukcionuose merginos siūlo savo kūną šalies gynėjams.

Tačiau interneto aukcionas, į kurį nurodoma žiniasklaidos pranešime, neturi nieko bendro su sekso paslaugomis. Tie žmonės tiesiog rengia labdaringus vakarėlius, kuriuose surinkti pinigai skiriami Ukrainos armijai.

– Rusai demonstruoja esantys prieš palaidą gyvenimą. Todėl šiek tiek keista, kad V.Putinas kuria savo įvaizdį kaip seksualaus, „macho“ stiliaus vyro. Kai kuriose nuotraukose jis yra pusiau apsinuoginęs. Kodėl taip daroma?

– Tiesa, kad V.Putinas yra fiziškai stiprus vyras. Jis demonstruoja savo kūną, kad žmonės manytų, jog yra lyderis, kuris gali nugalėti visus priešus. Rusai jaučiasi apsaugoti, turėdami tokį prezidentą.

– Rusai įsitikinę, kad Ukraina išdavė Rusiją. Kodėl jie tiki, kad Ukraina turėjo būti ištikima Didžiajai Tėvynei?

– Daugybė rusų nori grįžti atgal į Sovietų Sąjungos laikus ir gyventi didžiulėje imperijoje. Dėl to jie nori, kad Ukraina, Baltarusija, taip pat ir Lietuva, darytų viską, ko jie pageidauja. Kai nutinka, jog mes padarome kažką, kas gerai mums, bet blogai jiems (pavyzdžiui, nusprendžiame stoti į Europos Sąjungą), jie vadina mus išdavikais. Tai yra ne kas kita, bet manipuliacija. Mes neprivalome elgtis taip, kaip jiems norisi.

– Kada pirmąsyk pamatėte, kad Rusijos žiniasklaida iškraipo naujienas apie jūsų šalį?

– Tai jau ilga istorija. Aš netgi manau, kad po Sovietų Sąjungos griūties Rusija nesustabdė propagandos mechanizmo. Jie melavo apie Ukrainą jau per 2004-ųjų Oranžinę revoliuciją. Tačiau šiemet melo apimtys tapo milžiniškos. Galėčiau teigti, kad dabartinė propagandos kampanija prasidėjo nuo Maidano ir ypač suaktyvėjo, kai Rusijos kareiviai įžengė į Krymą.

– Kokia žinia jus labiausiai šokiravo per visą šį laiką?

– Buvo tiek neįtikėtinų klastočių, kad net sunku išsirinkti. Gal vis dėlto išskirčiau atvejį, kai pagrindiniai Rusijos televizijos kanalai ir kitos žiniasklaidos priemonės skleidė melą apie prekybą organais, išimtais iš sunkiai sužeistų karių kūnų. Buvo teigiama, kad tai vyksta žinant Ukrainos politikams ir kariuomenės vadams.

– Projekto pavadinimas - „Stopfake“, galima suprasti, kad aiškindami apie propagandą, jūs stengiatės užkirsti jai kelią. Tačiau ar rusų propagandos mašiną įmanoma sustabdyti?

– Rusijos propaganda yra šalies politikos dalis. Žinoma, mūsų projektas Rusijos propagandai neužkirs kelio. Tačiau mes galime įspėti žmones, kad jie drįstų suabejoti žiniasklaidos pranešimais.

Tik viso pasaulio bendruomenė gali sustabdyti tai, kas vyskta Rusijoje. Jei pasaulio lyderiai spaus V. Putiną ir taikys Rusijai sankcijas, prezidento elgesys gali pasikeisti. Vos tik Rusijos vadovas palieps Rusijos televizijos kanalams pakeisti kalbėseną, jie iškart taip padaryti. Rusijoje žiniasklaida daro viską, ko iš jų nori valdžia.

– Kaip atskirti propagandą tiems žmonėms, kurie nėra profesionalūs žurnalistai ar komunikacijos specialistai? Ar yra tam tikrų bruožų, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį?

– Taip, yra. Pirmiausia – netikėkite antraštėmis. Pasitaiko, kad antraštė išvis prieštarauja straipsnio turiniui. Taigi, patikrinkite antraštę ir pirmąjį paragrafą, nes būtent čia talpinama esminė informacija.

Tada atkreipkite dėmesį į šaltinius, kurie pateikia naujienas. Jei šaltinis apskritai nenurodytas, tai jau rimta priežastis suabejoti informacijos tikrumu. Taip pat gali būti, kad visi žurnalistų pašnekovai kalbinami bendromis temomis, o apie pagrindinę naujieną nieko nepasako. Tada galima įtarti, kad žurnalistai pateikia gandus.

Jei nurodytos ekspertų pavardės, paieškokite, kas jie tokie. Gali būti, jog „ekspertai“ neturi nieko bendro su problemomis, apie kurias kalbama straipsnyje.

Gali būti, kad propaganda jus paveiks emociškai – ypač sunku nereaguoti į žinias apie skriaudžiamus vaikus. Čia svarbu prisiminti, kad propaganda ir nutaikyta į mūsų emocijas. Todėl būtina analizuoti žinias, pasitelkiant logiką.

– Ar tada turėtume mąstyti, kad visas pranešimas yra melas, ar vis dėlto jame gali būti dalis tiesos?

– Propagandiniuose pranešimuose dažnai pateikiama teisingos informacijos, tada – neteisingos informacijos, kuria mes linkę tikėti, ir visiškai iškreiptos informacijos.

Pavyzdžiui, tiesa, kad dauguma Donbaso gyventojų kalba rusiškai. Tačiau netiesa, kad dauguma Donbaso gyventojų yra rusai – ten gyvena daugiau kaip šimto tautybių žmonių, nors mums norisi tikėti, kad rusakalbiai yra rusai. Galiausiai visiškas melas yra tai, kad Ukrainos valdžia persekioja rusakalbius.

– Ar rusų tautybės žmonės remia jūsų projektą?

– Taip, trečdalis mūsų skaitytojų yra iš Rusijos. 35 procentai finansinės paramos taip pat gauname iš rusų. Paaukoti pinigai mums yra labai svarbūs, nes esame nepriklausomi, mūsų neremia nei valdžia, nei nevyriausybinės organizacijos. Jei nebūtų skaitytojų paramos, „Stopfake“ interneto puslapis neegzistuotų.

– Paskutinis – šventinis klausimas. Ar ukrainiečiai švęs Naujuosius metus? Gal ši šventė tikrai uždrausta?

– Ne, tai netiesa! Čia tik melagingas rusų propagandos pranešimas, kad ukrainiečiai yra naciai, nekenčia rusų ir uždraudė švęsti Naujuosius metus, nes Ded Moroz (Senelis Šaltis) yra rusas.

Iš tiesų mes švęsime Naujuosius metus kaip ir visada. Ir nėra taip, kad mes nekenčiame rusų ar kitų tautybių žmonių. Mes nesame naciai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.