Skaudžiausias nepriteklius – Rusijos provincijoje

Medžiai ties greitkeliu iš Maskvos į Riazanę padengti šerkšnu – tarsi apibarstyti cukrumi rusiškoje pasakoje. Bet tuomet smogia niūri realybė – ekonomikos nuosmukis. Kainos kyla, rublio vertė smunka, užsienio investicijų srautas išdžiūvęs. Sostinė, žinoma, toliau blizga, bet BBC pasidomėjo, kas vyksta toliau nuo Maskvos.

Toliau nuo Maskvos gyvenantiems rusams akivaizdu, kad ekonominė situacija šalyje blogėja.<br>„Ria Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Toliau nuo Maskvos gyvenantiems rusams akivaizdu, kad ekonominė situacija šalyje blogėja.<br>„Ria Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 11:12 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 10:51 PM

Nuo sostinės iki Riazanės – 200 kilometrų. Pirmiausia pravažiuojamas Gazoprovodo kaimas, tada Luchovicai – Rusijos agurkų sostinė.

Galiausiai – Riazanė. Per tūkstantį metų šis miestas buvo ne kartą užimtas, degintas, kamuotas karo, revoliucijų ir ekonominio chaoso – kaip ir visa Rusija. Bet Riazanė išsilaikė ir laukia naujų iššūkių – o pastarasis išties didelis.

Toliau pasitiki V.Putinu

Vienoje Riazanės parduotuvių atsargiai dairosi jauna mokytoja Jana Kindejeva. Į didesnį prekybos centrą ji eina kas savaitę ir dabar, kai Rusija atsidūrusi ant recesijos slenksčio, skaičiuoja kiekvieną kapeiką.

„Dabar viskas kainuoja daugiau, – skundėsi Jana. – Ne tik maisto produktai, bet ir baldai, automobiliai. Naujuosius metus sutiksime čia, namuose, o ne kur nors Europoje – pakilo ir atostogų kainos.“

Žurnalistus ji pakvietė į namus, kur svečių laukė Janos motina Irina ir senelė Larisa. Visos trys moterys susirūpinusios, bet ekonominiai sunkumai jas spaudė ir anksčiau, todėl panikos jų veiduose nematyti.

„Rusai visada laikosi įsikibę vilties, kad viskas bus gerai. Tai įaugę mums į kraują, – BBC pareiškė Irina. – Rusijoje mes sakome, kad viltis miršta paskutinė.“

Bet ką Kindejevos kaltina dėl dabartinio ekonominio chaoso Rusijoje? Tikrai ne prezidentą Vladimirą Putiną.

„Manome, kad daugiausia kalti vietos pareigūnai. Juk prezidentui tikriausiai sunku viską kontroliuoti. Mums reikėtų iš pradžių susitvarkyti savo kieme. Žmonės tiki prezidentu, net jei gyvenimas sunkus“, – tvirtino Jana.

Jauna mokytoja žurnalistams taip pat paaiškino, kodėl Vakarų sankcijos Rusijai nesusijusios su konfliktu Rytų Ukrainoje.

„Manau, kad kitos valstybės pajuto Rusijos galią ir, žinoma, panoro ją užgniaužti – kad mes pernelyg nesustiprėtume. Dėl to ir paskelbė sankcijas, su Krymu jos neturi nieko bendra. Mes tik susigrąžinome tai, kas visada buvo mūsų“, – dėstė Jana.

Kindejevų šeimos pasitikėjimas V.Putinu nestebina. Rusai pasitikėjo carais, sovietų revoliucionieriumi Vladimiru Leninu, tada Stalinu. Šiandien daugiau nei 70 proc. rusų pritaria V.Putino vykdomai politikai.

Smarkiai mažėja atlyginimai

Per 15 metų valdžioje V.Putinas sukonstravo tokią politinę sistemą, kuri jam suteikia visas įmanomas galias be jokios atsakomybės. Kai kas nors atsitinka, kalti vietos pareigūnai. Arba Vakarai. Tik ne jis. Tiesa, Rusijos istorija rodo, kad tai gali pasikeisti.

Antai vienas Razianės verslininkas Ženia irgi susirūpinęs dėl Vakarų sankcijų ir krintančių naftos kainų, bet, skirtingai nei Jana, praranda pasitikėjimą šalies valdžia.

„Nesu tikras dėl ateities. Niekas nežino, kas nutiks per kelis artimiausius mėnesius“, – teigė Ženia.

Žurnalistai Ženiai perdavė žinias, kad Rusijos vyriausybė ragina visuomenę neišgyventi, net jei naftos kaina nukris iki 60 dolerių už barelį.

„Jie (valdžia. – Red.) gal ir gali nesirūpinti. Tačiau paprastiems žmonėms sunku nesijaudinti. Juk jų algos smarkiai sumažės“, – įsitikinęs Ženia.

Riazanėje neseniai atidarytos kavinės savininkas Maksimas Gordejevas sako suprantantis, kad dabar ne pats geriausias laikas pradėti naują verslą Rusijoje.

„Dabar sunku, – teigė Maksimas. – Mus neabejotinai veikia valiutos svyravimai, nes perkame produktus užsienyje, Kolumbijoje. O kadangi rublio vertė krinta, klientai turi mažiau pinigų. Tad greičiausiai mano verslas augs lėčiau. Bet tikiu, kad augs.“

Ar gerasis caras suklydo?

Riazanės blusų turguje šalta. Spaudžia 10 laipsnių šaltis. Bet žmonės vis tiek parduoda viską, ką gali, – senas šlepetes, staltieses, nagų laką, senus virdulius.

Prekeiviams nelengva. Kalbėdamiesi su žurnalistais kai kurie kaltina Vakarus, vienas pažėrė tiradą apie „žydų sąmokslą“. Bet Jevgenija jaučia, kad problema – kur kas arčiau namų.

„Įvykiai čiulpia visus mūsų išteklius. Puiku, kad mūsų vyriausybė ten siunčia humanitarinę pagalbą. Bet mums irgi reikia tų miltų ir cukraus. Juk nestovėtume ir nešaltume lauke, jei gerai gyventume“, – skundėsi Jevgenija.

„Pradedu galvoti: ar gyvenimui blogėjant ir daugiau rusų supras, kad įvykiai Ukrainoje susiję su įvykiais namuose? Ar jie susies Krymo aneksiją ir blogesnį gyvenimą? Jei taip, kitas klausimas bus dar neparankesnis – ar gerasis caras V.Putinas suklydo?“ – konstatavo BBC žurnalistas Steve'as Rosenbergas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.