Medikai ištraukė vaiką iš mirties nagų ir nustebino pasaulį

„Turiu teisę kalbėti apie pasaulinį stebuklą“, – taip gruodį pareiškė Krokuvos universitetinės vaikų ligoninės Kardiologijos skyriaus vadovas profesorius Januszas Skalskis. Jis kalbėjo apie įvykį, kuris vienai šeimai reikš tikrą Kalėdų stebuklą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2014-12-24 10:23, atnaujinta 2018-01-18 09:20

Nusistebėjimą profesorius reiškė po to, kai jam su kolegomis pavyko iš mirties nagų ištraukti dvejų su puse metų Adamą, kurio kūnas lauke buvo atšalęs iki 12 laipsnių.

Iki tol to nebuvo pavykę padaryti jokios šalies medikams, tad Adamo sveikimo istoriją įdėmiai stebi viso pasaulio žiniasklaida.

Mirtis žmogų paprastai ištinka kūno temperatūrai nukritus iki 24 laipsnių, todėl Adamo atvejis unikalus.

Iki tol medicinos istorijoje buvo žinomas atvejis, kai gydytojams buvo pavykę išgelbėti merginą, kurios kūno temperatūra siekė tik 13,7 laipsnio.

Ši slidininkė įkrito į properšą ir buvo ištraukta po 40 minučių, o Adamas lauke išbuvo mažiausiai kelias valandas.

Vaikas pradingo naktį

Adamo buvo pasigesta vieną sekmadienio rytą, kai Raclavicėse gyvenantys seneliai atėjo į vaikų kambarį žadinti savaitgaliui pasisvečiuoti paliktų anūkų.

Mažiausiojo neradę lovoje seneliai ėmė jo ieškoti po visus kambarius, bet sunerimo tik supratę, kad nakčiai nebuvo užrakinę namo durų.

Berniukas į lauką, kur tuo metu buvo 7 laipsniai šalčio, išėjo basas, be kelnaičių, vien su trumpais marškinėliais. Kieme vaiko neradę seneliai pirmiausia paskambino Adamo gimdytojams, o į policininkus kreipėsi tik po valandos. Berniuko ieškoti ėmėsi ir kaimiečiai – juos per pamaldas vietos bažnyčioje paragino kunigas.

Mažylį, įsiraususį į lapų krūvą upės pakrantėje, puskilometris nuo sodybos, aptiko policininkas. Čiupęs pamėlusį vaiką į glėbį policininkas pasileido bėgti į artimiausią sodybą, o ten suskubo daryti dirbtinio kvėpavimo ir širdies masažo.

Netrukus atskubėję medikai neįstengė išmatuoti berniukui temperatūros, nes įprasti termometrai nerodo žemiau 20 laipsnių.

Medikai spėjo, kad vaiko kūnas beviltiškai atšalęs, bet nusprendė mažylį gelbėti, nes jo širdelė vis dar plakė, nors ir labai retai.

Kiek vėliau į sodybą atskubėjo dar vienas greitosios pagalbos automobilis, mat širdies priepuolis ištiko Adamo senelę, supratusią, kad anūko greičiausiai nepavyks išgelbėti.

Pasiteisino centro įkūrimas

Adamo išgijimo istorija greičiausiai bus aprašyta daugybėje medicinos vadovėlių, o mokslininkai kurs įvairias teorijas, kodėl būtent jo organizmas buvo toks atsparus šalčiui.

Vietos ekspertai neabejoja, kad jei šis atvejis būtų nutikęs nors metus anksčiau, mažylio nebūtų pavykę išgelbėti.

Mat būtent prieš metus keli vietos medikai alpinizmo mėgėjai nusprendė Šveicarijos pavyzdžiu Krokuvoje įkurti pirmą šalyje Stipraus nušalimo gydymo centrą (SNGC).

Tokia mintis šiems entuziastams kilo, kai Zakopanės kalnų kurorte išgirdo gelbėtojų nusiskundimus, kad dėl nekoordinuotų su medikais veiksmų pastangos išgelbėti į sniego griūtį patekusį ar kalnuose pasiklydusį asmenį dažnai nueina perniek.

Apie SNGC įkūrimą buvo informuotos visos Mažosios Lenkijos ligoninės bei gelbėjimo tarnybos, ir nuo to laiko pas stipriai nušalusius žmones yra siunčiami specialūs greitosios pagalbos ekipažai. Jie pacientus iš karto gabena į Krokuvos universitetinės ligoninės vaikų arba suaugusiųjų kardiologijos skyrių.

Mat atliekant sudėtingas širdies operacijas ligonių kūnas yra atšaldomas iki 12–13 laipsnių, tad šio skyriaus medikai yra labiausiai įgudę gydyti tokius pacientus.

Blogiausia buvo tai, kad niekas nežinojo, kiek laiko Adamas gulėjo be sąmonės ir sušalęs.

Išgelbėjo lunatikavimo būsena?

Adamo gyvybę galbūt išgelbėjo tai, kad berniukas į lauką išėjo lunatikuodamas. Berniukas prieš tai keletą kartų miegodamas vaikščiojo po namus, tačiau į lauką tokios būsenos pateko pirmą sykį.

Medikų teigimu, kai žmogus lunatikuoja, sulėtėja širdies plakimas, sumažėja kraujospūdis, o organizmas tampa ne toks reiklus deguoniui ir jautrus šalčiui.

Be to, vaikas buvo labai stiprus ir pasižymėjo ypač gera sveikata – iki tol nė karto nebuvo sirgęs.

Adamui pasisekė ir dėl to, kad jį išgelbėjęs policininkas buvo baigęs pirmosios pagalbos kursus ir žinojo, jog nušalusio žmogaus negalima skubiai sušildyti.

Beje, greitosios pagalbos sraigtasparniui atskristi į nelaimės vietą trukdė tirštas rūkas, bet atvykę medikai buvo susipažinę su SNGC instrukcijomis ir visą 50 km kelią iki Krokuvos darė viską, kas tokiu atveju būtina.

Krokuvoje mažylio jau laukė vaikų kardiochirurgai, laikomi geriausiais Lenkijoje, – jie atlieka pačias sudėtingiausias operacijas. Berniukui skubiai buvo atverta krūtinės ląsta – gyvybinę veiklą perėmė aparatas, atliekantis širdies ir plaučių darbą.

Vaiko kraujas buvo prisotintas deguonies ir vėl greitai varinėjamas kraujagyslėmis, tačiau medikai galėjo tik spėlioti, ar deguonies trūkumas nepadarė nepataisomos žalos smegenų veiklai.

Dėl sumažėjusio kraujospūdžio į smegenis patenka per mažai deguonies, o jo trūkumas gali turėti negrįžtamų pasekmių. Dėl tokio pavojaus ir per širdies operacijas paciento kūnas yra atšaldomas tik ribotą laiką ir tik iki tam tikros temperatūros.

Profesorius – genijus?

63 metų profesorius J.Skalskis Lenkijoje laikomas savo srities genijumi ir atsidavimo darbui simboliu.

Kai prieš 7 metus per operaciją pritrūko kraujo vienai mergytei, profesorius nedvejodamas davė savo ir taip išgelbėjo vaiko gyvybę.

Prieš trejus metus operuojantį profesorių ištiko širdies smūgis, bet net tokią kritinę akimirką jis sugebėjo pavaldiniams duoti tinkamus nurodymus ir operacija baigėsi sėkmingai.

Išgijęs profesorius grįžo į darbą ir vėl ėmėsi sudėtingiausių širdies operacijų.

Šią vasarą J.Skalskis išgarsėjo medicinos pasaulyje, kai nuo širdies nepakankamumo kenčiančiai mergaitei įstatė suaugusiesiems skirtą kateterį.

Unikalus sprendimas išgelbėjo mergytės gyvybę, tačiau visuotinę šlovę profesoriui pelnė Adamo prikėlimas kone iš mirusiųjų.

Profesorius pripažįsta, kad berniuką stebuklingai pavyko grąžinti iš ano pasaulio.

Berniukas gyja sparčiai

J.Skalskį nustebino toks greitas Adamo pagijimas.

Vaikas keturias paras buvo laikomas komos būsenos, o po dviejų dienų nutraukus dirbtinį kvėpavimą ir išbudinus pradėjo valgyti, kalbėti, žaisti.

Į panašią bėdą patekusios slidininkės gijimas užsitęsė kelis mėnesius.

Vis dėlto yra ir neigiamų pasekmių – vaikas susirgo plaučių uždegimu. Medikai neabejoja, kad berniukas netrukus pasveiks.

Beje, to jam linki daugybė lenkų, siunčiančių vaikui į ligoninę kalnus žaislų.

Berniuko tėvai Paulina ir Mariuszas teigia, kad nuo šiol jų sūnus turės du gimtadienius – tradicinį ir tą dieną, kai pabudo iš komos. Adamo tėvų džiaugsmą didina ir tai, kad gerėja širdies smūgį patyrusios senelės sveikata, tad šv.Kalėdas švęsti tikisi visi kartu – nesvarbu, ar namuose, ar ligoninėje.

Religingi berniuko tėvai spėja, jog jų sūnų ištraukti iš mirties nagų padėjo ir tai, kad daugybė tėvynainių, net prezidentas Bronislawas Komorowskis, meldėsi už mažylio sveikatą.

JAV mokslininkas žada gydymo perversmą

Žmogaus kūnas nevalingai ima drebėti, kai temperatūra nukrinta žemiau 36 laipsnių. Temperatūrai nukritus dar laipsniu, prasideda haliucinacijos, apima apatija, sutrinka loginis mąstymas, o kūnui atšalus iki 32 laipsnių ima strigti organų veikla.

Mirtis žmogų paprastai ištinka kūno temperatūrai nukritus iki 24 laipsnių, todėl Adamo atvejis yra unikalus.

JAV koncerno „BioTime“ viceprezidentas Halas Sternbergas nustebino mokslo pasaulį pareiškęs, kad jų bendrovė išrado metodą, kaip be žalingų pasekmių žmogaus organizmą galima atšaldyti iki 1,5 laipsnio. H.Sternbergas teigia, kad, norint tai padaryti, būtina kraują laikinai pakeisti specialiu skysčiu, kurio formulę jie esą ir išrado.

Ne veltui „BioTime“ išradimu jau susidomėjo JAV aeronautikos ir kosminės erdvės tyrimo valdyba NASA.

Jeigu eksperimentas pasitvirtins, tai gali sukelti didelę revoliuciją medicinoje. Gerokai ilgiau bus galima reanimuoti ligonius, pailgės donorų organų pritaikymo laikas. Be to, širdies operacijas bus galima daryti ilgiau ir jų metu nebereikės dirbtinio aparato, atstojančio širdies ir plaučių veiklą.

Galų gale mokslinės fantastikos kūriniuose matytas krionikos (gyvų organizmų užšaldymas skystuoju azotu) procesas, kai žmonės užšaldomi tolimų kosminių skrydžių metu, esą gali virsti realybe.

Mokslininkai seniai siekia atskleisti, kokiu būdu į žiemos miegą pasineria šikšnosparniai, meškos, kad galėtų tokius gebėjimus pritaikyti medicinoje. Labiausiai mokslininkus domina Arktikos vandenyse besiveisiančios plekšnės, sugebančios išlikti net esant vos 1,9 laipsnio šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.