Terorizmo šaknys – ne religija, o skurdas ir tamsumas

Įvykus tragedijai, visuomet kyla noras suprasti, kodėl. Niekada nesidomiu dalykais, kurių negaliu pakeisti. Retai su dideliu užsidegimu kažką kaltinu, siekdamas šventos teisybės. Visi tokie dalykai man atrodo kaip pigus laiko švaistymas, kuris padeda nebent pasirodyti. Man visuomet įdomu vienintelis dalykas- ką ir kaip daryti, kad tai nepasikartotų.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Marčiulaitis

Jan 12, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:55 AM

Todėl nekalbėsiu apie religijas ir jų tapatumą indoktrinuotoms ideologijoms, bei iš to plaukiančius dalykus. Paliksiu ir pasvarstymus apie žodžio laisvę ir jos pagarbą kažkam, kas potencialiai gali būti labai svarbu kitiems. Palikim šiuos klausimus atvirai diskusijai apie nieką.

Kaip visad po tokių įvykių pirmiausia ateina masinis noras pigiai pasirodyti užjaučiančiu ir gauti socialinių pliusų. Kuomet begalė vaikų pradeda platinti kažkieno išgalvotas fantazijas, kurias kažkur išgirdo, bandydami parodyti, kad jiems rūpi ir jie supranta. Nors ir jų atkartojamos pseudo informacijos autoriai, ir jie patys taip elgiasi tik dėl to, kad įvykį A lėmė įvykis B.

Tai yra ne dėl to, kad atsitiko įvykis A. Bet būtent todėl, kad jį lėmė tam tikras kitas įvykis ir dabar galima tuo naudojantis lengvai paspaudinėti jautrius mygtukus. Jei įvykis A būtų atsitikęs dėl įvykio C (o ne B), tai nei vienas iš jų net nebūtų apie tai girdėjęs. Kaip nėra girdėję apie milijoną kitų įvykių, kurie yra baisesni už A, bet nutiko ne dėl B.

Bet tragedijos kaltininkai buvo islamo ekstremistai. Todėl galima atsisėsti ir daužyti klaviatūrą, kaip islamas yra blogai ir kokie jie visi ten žudikai. Iš karto pasakysiu, kuo mane pykina nuo tokių apgailėtinų banalybių.

Nesuvokiami serijinės koreliacijos efektai ir daromos tiesinės išvados, kylančios iš neteisingų prielaidų, visiškai ne tiesinėje situacijoje.

Tikrai nepalaikau islamo. Kaip ir nepalaikau jokios kitos religijos. Bet kai kalbam apie realybę ir racionalų situacijos vertinimą, mano įsitikinimai nėra svarbūs.

Charlie Hebdo“ tragedijos metu, tam tikru momentu, musulmonai nužudė savo tikėjimo brolį, kuris gynė prieš jo tikėjimą kuriančius žmones. Tiek šaudantys, tiek ginantis buvo musulmonai. Tai buvo juos vienijanti savybė, kurią daugelis mėgsta ištraukti iš konteksto ir priskirti prie visų, kurie turi tam tikras kitas savybes.

Bet paimti šią savybę ir pagal ją apibendrinti visus šių žmonių praeities ar ateities veiksmus ir nuspręsti, kad jie yra visiškai vienodi, visai žmonijai pavojingi ekstremistai, būtų daugiau nei kvaila.

Islamas nėra esminė įvykio priežastis. Tai yra dalinė priežastis ir labai geras pretekstas. Bet kai keliems narkomanams su visiškai išėjusia psichika (patikrinkite jų profilius) kažkas įteikia, kad reikia žudyti, tai kaltinti reikia ne žudymo pretekstą, o priežastis, kurios privertė nuspręsti, kad pretekstas skamba gerai.

O priežastis, ištraukus galvą iš smėlio, surasti labai lengva. Elementarūs socialiniai bei ekonominiai dalykai. Daugelis šalių, siejamų su teroristais, gyvena žymiai blogiau, nei šalys, į kurias terorizmas nutaikytas.

Iš pragyvenimo skirtumo ir neteisybės jausmo kyla įtampa, kuri išnaudojama teroristiniams išpuoliams rengti. Kuomet šalyje žmonės gyvena labai blogai, trūksta švietimo, nėra socialinės visuomenės ir užtikrintumo ateitimi, priversti jaunus žmones tikėti pasakomis, dėl kurių jie turi žudyti, nėra sunku. Ypač jei indoktrinacija pradedama nuo labai jauno amžiaus.

Tam pavyzdžių pilna ne tik visose islamo valstybėse. Tam pavyzdžių pilna visame pasaulyje, net ir šalių viduje. Turime gerą pavyzdį ir Europoje. Šiaurės Airija. Priežastys? Socialinės ir ekonominės.

Imant bendrai, didžioji dalis teroristinių išpuolių susiję net ne su religija. Nes religija yra tik vienas iš galimų pretekstų. Priklausomai nuo tikslų ir užsakovų. Teroristinius išpuolius įgyvendinantys asmenys dažniausiai yra neturtingi, be jokių realių socialinių sąsajų ir ne retai turintys priklausomybę narkotikams.

Todėl jie yra lengvai paveikiami. Ir daugelis jų eitų žudyti ne tik dėl religijos. Jie eitų žudyti dėl bet ko, kas jiems atrodytų priimtina ir atneštų materialinės bei psichologinės naudos. Taip, islamas yra liūdnai pagarsėjęs kaip vienas dažniausiai sutinkamų bruožų teroristų profiliuose. Bet ir automobilis yra dažniausiai sutinkamas girtų vairuotojų statistikoje.

Gal pavyzdys nėra visiškai adekvatus, bet kaltinti įrankį, kuriuo naudojantis atliekami išpuoliai, yra tiesiogiai vaikiškai naivu ir visiškai neproduktyvu. Religija, kokia ji bebūtų, yra tiesiog asmeniškai sudarytų doktrinų, kuriomis tiki, visuma. Kiekvienas renkasi iš to, kas jam prieinama ir siūloma kaip realybės dalis. Kuo daugiau žinai, tuo lengviau išsirinkti teisingai. Kuo daugiau turi, tuo lengviau žinoti daugiau.

Norite, kad nebūtų terorizmo? Kurkit turtingą, išsilavinusią ir visuomenišką valstybę. Padėkit valstybėms, kurios tokios nėra. Finansinis užtikrintumas kartu su rimtu švietimu teroristines problemas sprendžia tiesiog idealiai. Kai šitoje žemėje turi visko pakankamai, tai ir noras ją palikt progresyviai mažėja.

Na, o jei vis tiek nuoširdžiai manote, kad dėl terorizmo kalčiausia yra konkreti religija, kuriai šitas lipdukas užklijuotas dėl serijinės koreliacijos, ir statistika visiškai jums nerūpi, rekomenduoju einant pro Vilniaus Rotušę, laikytis Vokiečių gatvės pusės. Nes kitoje pusėje įsikūrę barzdaskučiai. Ne visi turbūt barzdoti vyrai yra musulmonai ir ne visi musulmonai turbūt teroristai ekstremistai, bet įvairiausių minčių kyla?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.