Švedijos užsienio reikalų ministrė Izraelyje nelaukiama

Palestiniečius remiančiais pasisakymais pagarsėjusi Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström viešai skelbė, kad jos kelionė į Izraelį buvo atšaukta dėl netinkamai pasirinkto kelionės laiko, tačiau Izraelio pareigūnai atskleidė tikrąją priežastį, rašo thelocal.se.

Palestiniečius remiančiais pasisakymais pagarsėjusi Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Palestiniečius remiančiais pasisakymais pagarsėjusi Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-16 15:28, atnaujinta 2018-01-15 21:17

Kalbėdamas su Švedijos radiju Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nachshonas teigė: „Švedijos užsienio reikalų ministrė neturėtų su kuo susitikti, net jei ir atvyktų į Izraelį.“.

„Jokia paslaptis, kad Izraelis į Švedijos paramą Palestinos valstybės kūrimui žiūri kaip į nedraugišką veiksmą“, - pridūrė E.Nachshonas, pabrėždamas, kad nei užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas, nei premjeras Benjaminas Netanyahu nesusitiktų su Švedijos atstove.

Izraelio pyktį Švedija sukėlė dar spalio mėnesį, paskelbdama, jog palaiko Palestinos valstybingumą. Tada Izraelis mėnesiui atšaukė savo ambasadorių iš Stokholmo. Skelbiama, kas M.Wallström planuoja vykti į Tel Avivą po pavasarį vyksiančių rinkimai, kai manoma pasikeis Izraelio valdžios sudėtis.

Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Matsas Samuelssonas tikino, kad planuota ministrės kelionė atšaukta dėl kelių priežasčių, tačiau neužsiminė apie jokius dvišalius nesutarimus. „Nebuvo tinkamas laikas, nes tiek prezidentas Abbasas, tiek užsienio reikalų ministras al-Maliki bus užimti.

Jie šią savaitę išvykę, tad sunku suorganizuoti susitikimus. Be to, Izraelyje šiuo metu vyksta rinkimų kampanija ir tai ne visada yra tinkamas laikas vykti į bet kokią valstybę. Tos šalies politikai turi kitokių idėjų ir visiškai kitaip kalba nei įprasta“, - aiškino M.Samuelssonas.

Pasklidus naujienoms apie tai, kad Švedijos užsienio reikalų ministrė tiesiog nepageidaujama Izraelyje, tai sulaukė aršių opozicijos priekaištų. Centro dešinės jėgų atstovė Karin Enström pareiškė, kad šios vyriausybės Vidurio Rytų politika tiesiog skandalinga.

„Aš matau tai kaip nemokšiškos politikos rezultatą“, - teigė ji. Tokiai nuomonei pritarė ir Švedijos liberalų partijos vadovas Janas Björklundas, pridurdamas, kad Švedijos valdžios Palestinos valstybės pripažinimas buvo skubotas ir „nei išmintingas, nei konstruktyvus“.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.