Kokios grėsmės laukia pasaulio per artimiausius 10 metų?

Prieš kasmetinį Šveicarijoje, Davoso mieste vyksiantį Pasaulio Ekonomikos Forumo (PEF) organizuojamą susirinkimą, kuris vyks ateinančią savaitę, PEF paskelbė metinę ataskaitą, kurioje nurodomos didžiausios grėsmės, kurios manoma sukrės pasaulį per ateinantį dešimtmetį, rašo „The Telegraph“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2015, 9:21 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:56 PM

Ankstesnių metų kasmetinėse PEF pasaulinių rizikų ataskaitose buvo susitelkiama į tokius klausimus kaip padidėjęs valstybių įsiskolinimas ir fiskalinės krizės, kurios buvo įvardijamos kaip vienos didžiausių grėsmių pasaulio ekonomikai.

Šiais metais 28 didžiausių rizikų sąraše, kurį sudarė 900 PEF ekspertų, aukščiausias pozicijas užima tarptautiniai konfliktai ir aplinkosaugos klausimai.

Žemiau pateikiamas sąrašas, nurodantis didžiausias grėsmes, kurios sudrebins pasaulį per ateinantį dešimtmetį.

1. Valstybių konfliktai

Tikėtina, jog didžiausia grėsmė pasaulio stabilumui per ateinančius 10 metų bus susijusi su geopolitine įtampa.

Kaip teigiama ataskaitoje, krizė Ukrainoje, Rusijos įtempti santykiai su Europos valstybėmis ir trintis tarp Kinijos ir Japonijos tik dar kartą įrodo, kad didžiausios pasaulio valstybės vis dar nepaliaujamai įsitraukia į strateginę galią demonstruojančias kovas.

Nepaisant to, kad ne visi šie konfliktai vienas kitam prilygsta savo žiaurumu, mintis, kad jie gali išplisti į kitus regionus išgąsdino daugelį pasaulio politikų. Reaguodami į tai, šie susirūpino apie galimas pasaulio mastu vykstančių konfliktų pasekmes.

Tai pirmas toks kartas, kai su geopolitika susijusios grėsmės šoktelėjo aukščiau rizikos indekso ir netgi pralenkė prieš septynerius metus prasidėjusią finansinę krizę.

„Praėjus dvidešimt penkeriems metams po Berlyno sienos griūties, pasaulio valstybės dar kartą susiduria su didžiulę riziką keliančiais konfliktais tarp valstybių“, - praneša PEF vyriausioji ekonomistė Margareta Drzeniek-Hanouz.

2. Vanduo - naujoji nafta

Aplinkosaugos problemos šiame sąraše taip pat užima aukštas pozicijas. Pagrindinė to priežastis, kaip teigiama ataskaitoje - pasaulio politikos lyderių nepasiruošimas spręsti tokias problemas, kaip klimato kaita ir ekstremalūs oro sąlygų pokyčiai.

Kaip daugiausia sunkumų žmonijai kelianti problema buvo įvardinama krizė, susijusi su pasauliniu vandens tiekimu. Apytikriai 4-5 mlrd. pasaulio žmonių kenčia, negalėdami gauti švaraus vandens. Ši problema ypač aktuali gyventojams Artimuosiuose Rytuose.

„Vandens tiekimo problema prilygsta pasaulinei įtampai, kurią sukelia naftos gavyba“, - kalbėjo Espen Elde, PEF generalinis direktorius. Žemdirbystėje vis dar suvartojama apie 70 proc. viso vandens, o remiantis Pasaulio banko duomenimis, iki 2030 metų maisto produktų gamyba turėtų būti plečiama iki 50 proc., kad būtų visiškai užtikrinti pasaulio gyventojų poreikiai.

Lygiai taip pat, kaip didžiosios pasaulio valstybės įžiebė karus dėl žemių ir naftos, ta pati kova vyksta dėl švaraus vandens tiekimo, praneša vienas ataskaitos autorių.

3. Valstybių žlugimas

2014 metais iškilo daugybė asmenų, kurie grasino ir neretai netgi kėsinosi į valstybių suverenitetą. Didžiausią grėsmę sukėlė „Islamo valstybė“ (IS) ir jos agresyvus veržimasis į Sirijos ir Irako valstybes. Šios grėsmės yra įvardinamos kaip labiausiai susijusios su didelio masto geopolitiniais konfliktais pasaulyje.

„Islamo valstybė“, sutelkusi 20-30 tūkst. karių, skelbia užimanti vis naujas teritorijas“, - rašoma kasmetinėje ataskaitoje.

Ataskaitoje pranešama, kad grupuotės vykdomi žiaurumai gali privesti prie ginkluotų susirėmimų, kurie sukeltų masinį naikinimą ir padidintų tikimybę per ateinantį dešimtmetį sulaukti didžiulio masto teroristinių atakų.

4. Nedarbo problema

Pirmą kartą per 10 metų, ekonominės problemos užima žemesnes pozicijas nei anksčiau. Lėtas ir vangus pasaulio ekonomikos augimas sumažino tikimybę sulaukti kitos finansinės krizės, tačiau iš visų ekonominių krizių, kurios vis dar drebina pasaulį, tikėtina, kad nedarbo problema sukurs ilgalaikę grėsmę socialiniam stabilumui.

Ilgalaikė nedarbo problema tarp valstybių sukelia nelygybę ir socialinę įtampą, pranešama ataskaitoje. „Mažesnis ekonomikos augimas ir technologiniai pokyčiai, tikėtina, ateityje išlaikys aukštą nedarbo lygį“, - rašo ekspertai.

Žemiau - pilnas galimų ir darančių didžiausią poveikį valstybėms grėsmių sąrašas, kurį pateikia PEF.

10 ateities grėsmių:

1. Tarpvalstybiniai konfliktai 2. Ekstremalūs oro sąlygų pokyčiai 3. Valstybinių institucijų nesėkmingi sprendimai 4. Valstybių krizės 5. Nedarbo lygis 6. Gamtos katastrofos 7. Nesėkmės prisitaikant prie klimato kaitos 8. Krizės dėl švarių vandens telkinių 9. Duomenų padirbinėjimai ir vagystės 10. Kibernetinės atakos

10 grėsmių, darančių didžiausią poveikį pasauliui:

1. Krizės dėl švarių vandens telkinių 2. Infekcinių ligų plitimas 3. Ginkluoti ir masiniai konfliktai 4. Tarpvalstybiniai konfliktai 5. Nesėkmės prisitaikant prie klimato kaitos 6. Energijos kainų šokas 7. Ypatingai svarbios infrastruktūros žlugimas 8. Fiskalinės krizės 9. Nedarbo lygis 10. Biologinės įvairovės praradimas ir ekosistemų irimas

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.