Separatistų radinys oro uoste – naujas rusų propagandos triukas?

Apie ukrainiečių pusėje kariaujančius samdinius iš NATO šalių plyšaujanti Rusijos propaganda triumfuodama paskelbė šių teiginių „įrodymus“ - Donecko oro uoste pademonstravo vakarietišką ginkluotę, kurią neva metė nuo separatistų sprukę samdiniai. Tačiau tokia versija greitai susilaukė pašaipų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 19, 2015, 6:17 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

Vienu separatistų ruporu vadinamo ir šaltinių Rusijos valdžios bei saugumo struktūrose turintis kanalas „LifeNews“ parodė, regis, eilinį-išskirtinį reportažą iš mūšių nuniokoto Donecko oro uosto.

Dėl šio kontrolės jau ne vieną mėnesį vyksta įnirtingos kovos ir abi pusės – tiek ukrainiečiai, tiek separatistai skelbia kontroliuojančios jei ne visą, tai bent jau didžiąją dalį oro uosto teritorijos.

Viename reportaže „LifeNews“ žurnalistas džiugiai pasakoja apie tai, kaip separatistams pavyko atmušti eilinę ukrainiečių ataką. O oro uosto naujajame terminale separatistai esą aptiko įrodymų, kad ukrainiečių pusėje kovėsi ir kitų šalių atstovai.

„Manau, kad čia kovėsi ne tik Ukrainos armija, kuri mus užmušinėja, bet ir samdiniai iš Europos, iš NATO“, - rodydamas į apdulkėjusius bei apdegusius vakarietiškus ginklus teigė vienas separatistų vadeivų.

Tačiau, kaip lrytas.lt sakė apžvalgininkas Audrius Bačiulis, rusų propagandistams sukurpti istorijos nepavyko. Jie parodė amerikietiškus, izraelietiškus ir bulgariškus ginklus. A. Bačiulis įtaria, kad visus šiuos ginklus rusų kariškių paėmė dar 2008 metų rugpjūtį, karo su Gruzija metu.

Tuomet įsiveržę į Gruzijos teritoriją Rusijos kariai išplėšė gruzinų sandėlius ir išsivežė trofėjinės ginkluotės, kurios nespėjo pasiimti arba sunaikinti besitraukiantys gruzinai.

Anuomet buvo galima stebėtis, kam rusams reikalingi amerikietiški automatai „Bushmaster XM15“, izraelietiškas kulkosvaidis „Negev“.

Juk savo, kaip analogų pasaulyje neturinčią ginkluotę liaupsinantys rusai jau tada konstatavo, kad amerikietiški ginklai – niekam tikę, o dalį jų esą patys sunaikino. Tačiau dalį egzempliorių kaip trofėjinius pasilikę rusai saugojo juos. Pavyzdžiui tokius ginklus A.Bačiulio duomenimis pas save turi Rusijos 7-oji desantinė ir 106-oji Oro desanto divizijos. Dabar galbūt aiškėja ir tikslas.

„Pripažinkime - Rusijos GRU ( Rusijos Vyriausioji žvalgybos valdyba) dirba rimtai, laikosi principo - "ūkyje viskas pravers" ir 6 metus saugojo sudegintus ginklus, kol rado, kur juos galima panaudoti“, - teigė A.Bačiulis.

Jo teigimu, tai yra svarbus pavyzdys, kaip dirba Rusijos GRU bei kitos žvalgybos tarnybos, rinkdamos kitų valstybių karinius artefaktus, kuriuos paskui panaudoja tų valstybių, ar joms draugiškų valstybių kompromitavimui.

Tiesa, propagandos burbulo nepavyko išpūsti, mat melo įrodymai esą akivaizdūs: šalia ginklų buvo paberta tiesiog žvilgančių, dar nenaudotų šovinių. Būta ir kitų akivaizdžių detalių.

„Niekas šiais laikais neis į mūšį su M4 be kolimatorių, optikos, žibintuvėlio, papildomų rankenų ant apsodo ir pan. O čia - pliki karabinai su pernešimo rankena ten, kur reikia optiką tvirtinti“, - sakė apžvalgininkas.

Be to, ukrainiečiai tokių ginklų nenaudoja. Juos būtų sunku naudoti ir mitiniams samdiniams, mat oro uostą aprūpinti skirtingo kalibro ( šiuo atveju 5,56 mm NATO kalibro) šaudmenimis būtų nepaprastai sunku, jei neįmanoma.

„Mano įtarimai, kad tai gali būti 2008 metais Gruzijoje, 2-os brigados bazėje Senakyje paimti ginklai, virto įsitikinimu, kai „Rossija TV“ reportaže aiškiai pamačiau bulgarišką revolverinį granatsvaidį "Lavina".

Toks ginklų komplektas - M4 tipo karabinas su pernešimo rankena vietoje Pikatinio pavažos, lengvasis kulkosvaidis IMI Negev ir granatsvaidis Lavina pastaruoju metu buvo tik Gruzijos armijos ginkluotėje, kuri buvo užgrobta Rusijos kariškių“, - pareiškė A.Bačiulis, pripažinęs, kad tiems, kam ši Rusijos propaganda buvo taikoma, jokie argumentai greičiausiai nerūpės ir jie matys tai, ką nori matyti: įrodymus, kad už ukrainiečius kaunasi Vakarų samdiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.