Maskva sudarinėja ES piliečių „juodąjį sąrašą“?

Šaltinis Rusijos Užsienio reikalų ministerijoje pareiškė, kad Maskva gali pateikti Europos Sąjungai „juodąjį sąrašą“, į kurį bus įtraukti Rusijoje nepageidaujami asmenys, praneša agentūra „RIA Novosti“.

Rusijos prezidentas V.Putinas (dešinėje), užsienio reikalų ministras S.Lavrovas (viduryje) ir gynybos ministras S.Šoigu.<br>Reuters nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas (dešinėje), užsienio reikalų ministras S.Lavrovas (viduryje) ir gynybos ministras S.Šoigu.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 1:36 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:04 PM

Tuo pačiu pažymima: URM mano, kad skelbti asmenų, kuriems bus uždrausta atvykti į Rusiją, sąrašą dar ne laikas.

Pernai spalio mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas pareiškė, kad „ES piliečių juodasis sąrašas“, kurį sudarys Rusija, „bus panašus į tą sąrašą, kurį turi Europos Sąjunga“. Visai neseniai Europos Sąjunga išsklaidė visas prielaidas, kad šalys narės gali svarstyti galimybę atšaukti sankcijas Maskvai artimiausioje ateityje. Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pabrėžė, kad sankcijas gali sušvelninti tik tuomet, jei Rusija laikysis pernai Minske pasiekto susitarimo sąlygų.

„RIA Novosti“ primena, kad kovą ES paskelbė sankcijas atskiriems Rusijos piliečiams, kuriuos ji laiko atsakingais už Ukrainos teritorinio vientisumo ir suverenumo suardymą. Nuo to laiko į šį sąrašą pateko per 100 žmonių, tarp jų Rusijos valdžios atstovai ir verslininkai bei pašauktinių vadai Ukrainos rytuose.

Vakarų šalys nuo kovo mėnesio jau keletą kartų skelbė sankcijas kai kuriems Rusijos politikams, verslininkams ir bendrovėms dėl Rusijos pozicijos Ukrainos klausimu. Paskutinį kartą tokio pobūdžio apribojimai imti taikyti gruodį, kada JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė ekonominę Krymo blokadą, o į „juodąjį sąrašą“ buvo įtraukta visa eilė žinomų veikėjų iš Krymo ir Ukrainos rytų, informuoja agentūra.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai rugpjūčio 6 dieną pasirašė įsaką dėl atskirų specialiųjų ekonominių priemonių taikymo saugumui užtikrinti. Metams buvo apribotas tam tikrų prekių importas iš šalių, kurios paskelbė sankcijas Rusijai. Į šį sąrašą buvo įtraukta jautiena, kiauliena, vaisiai, paukštiena, sūriai bei pieno produktai, riešutai ir kiti maisto produktai, kuriuos uždrausta įvežti į Rusiją, primena „RIA Novosti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.