Kas jie – pagrindiniai A.Litvinenkos bylos veikėjai?

Nuo antradienio tęsiasi buvusio rusų šnipo Aleksandro Litvinenkos nužudymo bylos tyrimas. Viso tyrimo metu bus ne kartą minimos kelių svarbiausių asmenų pavardės. Kas yra svarbiausi su šnipo nunuodijimo byla susiję asmenys?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2015, 6:14 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:10 PM

2006 metais buvęs Rusijos šnipas ir aršus prezidento Vladimiro putino kritikas A.Litvinenka buvo nunuodytas radioaktyviu poloniu.

Gimęs gydytojo šeimoje, A.Litvinenka po mokyklos buvo pašauktas į Sovietų armiją tarnauti eiliniu. Jis vieną po kito skynė aukštesnius karinius rangus ir tapo papulkininkiu. 1988 m. jis prisijungė prie KGB – Valstybės saugumo komiteto – ir pradėjo dirbti skyriuje, kovojusiame su organizuotu nusikalstamumu.

Kai KGB tapo FSB (Federalinė Rusijos Federacijos saugumo tarnyba), A.Litvinenka buvo paskirtas septintojo skyriaus, tiriančio korupciją pačioje tarnyboje, vadovo pavaduotoju.

Anot A.Litvinenko, tarnybos viršininkai užsakė milijardieriaus oligarcho Boriso Berezovskio nužudymą – jis tuo metu buvo Saugumo tarybos sekretorius ir geras A.Litvinenkos draugas. 1998 m. A.Litvinenka šį savo kaltinimą iškėlė į viešumą ir buvo atleistas iš tarnybos FSB.

Vėliau jis buvo devyniems mėnesiams uždarytas į kalėjimą, jam buvo iškelta byla dėl tarnybinių įgaliojimų viršijimo, tačiau teismas jį išteisino.

2000m. A.Litvinenka pabėgo iš Rusijos ir nukeliavo į Turkiją, kur susitiko su savo žmona Marina ir jų sūnumi Anatolijumi. Visi kartu jie išvyko į Jungtinę Karalystę, kur gavo politinį prieglobstį.

2002 m. išleistoje knygoje „FSB sprogdina Rusiją“ A.Litvinenka tvirtino, kad saugumo tarnybos agentai surengė 1999m. Daugiabučių sprogdinimus Maskvoje, kurie pražudė daugiau nei 300 žmonių. Rusijos pareigūnai kaltę tąsyk vertė čečėnų separatistams ir pasinaudojo tuo kaip pagrindu užpulti Čečėnijos sostinę Grozną.

A.Litvinenka mėgino tirti Žurnalistės Annos Politkovskajos nužudymą, tačiau netrukus gerdamas arbatą viename Londono viešbutyje buvo apnuodytas poloniu ir po kelių savaičių mirė.

Andrejus Lugovojus

A.Lugovojus yra buvęs KGB agentas ir Dūmos, žemesniųjų Rusijos parlamento rūmų, narys.

Gimęs 1966m. Azerbaidžane, jis tarnavo Maskvos karo akademijoje, vėliau 1987m. jis prisijungė prie KGB kartu su draugu Dmitrijumi Kovtunu.

1991 m. jis pradėjo dirbti KGB priklausančioje Federalinės apsaugos tarnyboje, kuri saugojo Borisą Jelciną, Jegorą Gaidarą ir kitus žymius to meto politikus.

2007 m. A.Lugovojus buvo išrinktas į Rusijos parlamentą. Sėdėdamas parlamentaro kėdėje šiuo metu jis turi imunitetą nuo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

2007 m. Jungtinės Karalystės Karališkoji prokuratūra pareiškė turinti pakankamai įrodymų apkaltinti A.Lugovojų žmogžudyste. Jis pats tokius kaltinimus visuomet neigė.

A.Lugovojus tvirtino, kad ir jį patį kažkas apnuodijo radioaktyviomis medžiagomis, tačiau medikams pavyko jį išgydyti.

„2006 m. gruodį mane buvo daryti tyrimai ir pritaikytas gydymas specialioje klinikoje, – tvirtino A.Lugovojus. – Jei gydytojai nebūtų laiku įsikišę, niekas nežino, kaip viskas būtų pasibaigę“.

Dmitrijus Kovtunas

A.Lugovojaus vaikystės kaimynas ir bičiulis, D.Kovtunas kartu su juo tarnavo karo akademijoje ir įstojo į KGB, kur buvo atsakingi už politikų apsaugą.

D.Kovtunas dabar yra verslininkas, jis įkūrė konsultacijų įmonę. D.Kovtunas teigia, kad įmonę įkūrė grupės buvusių karininkų vardu, o jis buvo parinktas generaliniu direktoriumi, nes „turi tam tikrą reputaciją“.

Antraip nei A.Lugovojus, D.Kovtunas nuo pat A.Litvinenkos mirties vengia viešumos ir pokalbių su žiniasklaida.

Verslininkas, kuris gyveno Hamburge, buvo įtariamas polonio įvežimu į Vokietiją prieš pat A.Litvinenkos mirtį. Tačiau tyrimas atšauktas 2009 m.

D.Kovtunas iš pradžių nebuvo įtrauktas į kaltinimą žmogžudyste, kurie 2007 m. buvo pateikti jo bičiuliui A.Lugovojui. Vis dėlto 2012 m. Rusijos prokurorai gavo Karališkosios prokuratūros prašymą išduoti D.Kovtuną, kad šis dalyvautų teismo procese Jungtinėje Karalystėje.

„Tai, kad jie pateikė tai tik dabar, praėjus penkeriems metams, daug ką pasako. Tai įtartina. Kokie nauji įrodymai galėjo išlįsti?“, – tuomet kalbėjo D.Kovtunas atkakliai neigiantis bet kokį savo įsitraukimą į A.Litvinenkos nužudymą.

Mario Scaramella

Italas saugumo konsultantas Mario Scaramella tapo vienu paskutinių žmonių, kuris spėjo susitikti su A.Litvinenka prieš jam mirštant nuo apsinuodijimo radioaktyviomis medžiagomis.

Abu vyrai artimai bendradarbiavo dirbdami buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi įsteigtoje „Mithrokin“ komisijoje, kuri tyrė galimus ryšius tarp FSB ir Italijos politikų.

Trejus metus nuo 2003 m. pora dirbo kartu. A.Litvinenka turėjo naudingos informacijos apie KGB ir FSB veiklą ir skrisdavo į Italiją bent kartą per mėnesį.

Jis tyrė daugybės Ukrainos ir Rusijos nusikaltėlių veiklą. Tarp jų ir JAV Federalinio tyrimų biuro ieškomiausio nusikaltėlio Semiono Mogilevičiaus, kuris, anot A.Litvinenkos turėjo artimų ryšių su V.Putinu.

Kai pora susitiko 2006 m. M.Scaramella perdavė A.Litvinenkai daugybę elektroninių laiškų, kuriuose buvo perspėjama apie Rusijos planus nužudyti žmones, dirbančius „Mithrokin“ komisijoje. A.Litvinenko tąsyk nebuvo susirūpinęs, tačiau pažadėjo sutikrinti informaciją su Rusijoje turimais šaltiniais.

Po šio pokalbio, pakeliui į Italiją, M.Scaramella buvo suimtas ir apkaltintas šmeižtu prieš Aleksandrą Taliką. Pastarasis buvo FSB agentas, susijęs su S.Mogilevičiumi . Jis buvo minimas komisijos tyrimuose.

M.Scaramella vėliau buvo apkaltintas ginklų kontrabanda ir praleido 14 mėnesių policijos areštinėje bei atlikinėdamas namų areštą. Jis neigė visus jam pateiktus kaltinimus.

Semionas Mogilevičius

Vienas ieškomiausių FTB nusikaltėlių, S.Mogilevičius biuro laikomas „ginkluotu ir nepaprastai pavojingu“. Šis nusikalstamo pasaulio vadas vis dar slapstosi laisvėje ir, anot A.Litvinenkos, turėjo artimą ryšį su V.Putinu.

Nunuodytas šnipas taip pat tvirtino, kad S.Mogilevičius, laikomas „bosų bosu“, gyveno Maskvoje ir turėjo ryšių Rusijos slaptosiose tarnybose.

Kiek anksčiau buvo atskleistas ir dviejų Ukrainos aukšto rango pareigūnų pokalbio 2000 m. įrašas, kuriame jie kalbėjosi, kad S.Mogilevičius nusipirko namą Maskvoje ir jam buvo išduotas padirbtas pasas.Jie taip pat užsiminė, kad S.Mogilevičių galimai saugo Ukrainos saugumo tarnybos.

S.Mogilevičius FTB įvardijamas kaip nusikalstamos organizacijos, sudarytos iš Rusijos mafijos narių. Jis siejamas su branduolinių ginklų kontrabanda, tačiau oficialiai yra ieškomas dėl dalyvavimo didžiulėje pinigų plovimo schemoje.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.