Kas sieja V. Putiną ir Rusijos mafijos legendą?

Prieš pat savo mirtį buvęs KGB agentas Aleksandras Litvinenka paliko įrašą, kuriame teigia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaikė artimus ryšius su vienu žiauriausių mafijos atstovų – ukrainiečiu Semionu Mogilevičiumi, rašo businessinsider.com.

S.Mogilevičius (kairėje) ir V.Nekrasovas (dešinėje) Šabtajaus Kalmanovičiaus laidotuvėse.<br>„RIA novosti“ nuotr.
S.Mogilevičius (kairėje) ir V.Nekrasovas (dešinėje) Šabtajaus Kalmanovičiaus laidotuvėse.<br>„RIA novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2015, 6:38 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:11 PM

Federalinio tyrimų biuro dešimties ieškomiausiųjų sąraše esantis S.Mogilevičius jau kelis dešimtmečius užsiima nešvariais darbeliais. Jo gyvenimo aprašyme – ir prekyba narkotikais, branduoliniam ginklui gaminti reikalingomis medžiagomis, ir žmogžudysčių užsakymas, ir tarptautinis prostitucijos tinklas.

2003 metais FTB daugybe nusikaltimų apkaltintas S.Mogilevičius šiuo metu gyvena Maskvoje. Tai jam leidžia palaikyti ryšius su Rusijos mafijos elitu – „Brolija“ („Bratva“).

Aferų meistras

1 metro 68 centimetrų ūgio, kresnas, nuolat rūkantis S.Mogilevičius yra laikomas bosų bosu šalyje, kurios mafija laikoma viena galingiausių pasaulyje. 1946 metais Ukrainoje, Kijeve, gimusi mafijos įžymybė savo karjerą pradėjo nuo pinigų plovimo su Solncevo gauja.

Manoma, kad iki šiol S.Mogilevičiui tiesiogiai ar per tarpininkus priklauso daugiau nei 100 kompanijų 27-iose valstybėse. Jos užtikrina nuolatinę pinigų cirkuliaciją. 1998 metų FTB ataskaitoje jis įvardinamas kaip 250 žmonių turinčios gaujos lyderis.

FTB agentų dėmesį S.Mogilevičius patraukė dėl įspūdingos aferos, kurios metu nuo 1993 iki 1998 metų iš tūkstančių investuotojų buvo išviliota apie 150 milijonų dolerių (132 milijonai eurų). Tai buvo padaryta naudojantis Kanados kompanija „YBM Magnex“, kuri turėjo gaminti magnetus.

Nemenkas ekonomikos žinias ir puikų įtikinėjimo meną įvaldęs S.Mogilevičius suklastojo dokumentus ir kompanijos vertę akcijų rinkoje pakėlė 2 tūkstančiais procentų. Kai 2007 metais, jau po kompanijos nuosmukio ir dingusių milijonų, S.Mogilevičiaus BBC žurnalistai pasiteiravo apie FTB tyrimą, jis nieko neslėpė.

„Nagi, jei jie suras ką nors įtartina, tegul tai įrodo. Deja, aš pats neturiu galimybės peržiūrėti FTB bylas“, – rėžė jis.

Veikia visame pasaulyje

„Ypač pavojingą jį daro tai, kad jis veikia be jokių sienų. Šitas vyrukas sugebėjo apsukti aplink pirštą tūkstančius investuotojų net neįkėlęs kojos į Filadelfiją“, – pasakojo specialusis agentas Peteris Kowenhovenas.

1998 metais paviešinti JAV ir Izraelio žvalgybų dokumentai atskleidė, kad mafijos pasaulyje S.Mogilevičius yra žinomas Gudriojo Dono vardu. Jis yra Raudonosios mafijos, išgarsėjusios savo žiaurumu, vadovas. Budapešte susibūrusi gauja savo operacijas dažnai perkelia į Niujorką, Pensilvaniją, Pietų Kaliforniją ar net Naująją Zelandiją.

Viena įspūdingiausių S.Mogilevičiaus karjeros mafijoje detalių – jo įtaka Europos energetikos sektoriuje. Oficialiai investavęs tik 100 tūkstančių dolerių (88 600 eurų), tikrovėje jis valdo ištisus dujų vamzdynus Rusijoje ir Rytų Europoje. Rusija šiuo metu užtikrina 30 procentų Europai reikalingų dujų tiekimą.

Kišo nagus ir prie energetikos

Savo planą S.Mogilevičius kurpė ir įgyvendino kruopščiai ir nepriekaištingai. 1991 metais jis įžengė į energetikos sektorių su kompanija „Arbat International“. Penkerius metus ši kompanija jam buvo kaip naftos importo ir eksporto priedanga.

2002 metais Izraelio pilietis, 20 metų S.Mogilevičiaus teisininku dirbęs Zeevas Gordonas įkūrė kompaniją „Eural Trans Gas“, kuri užsiėmė dujų perdavimu nuo Turkmėnijos iki Ukrainos. Tiesa, Z.Gordonas kompaniją įregistravo ne savo, o … Ukrainos oligarcho Dmitrijaus Firtašo vardu.

Po to Rusijos „Gazprom“ ir Ukrainos „Centragas Holding AG“ susijungė tam, kad sukurtų Šveicarijoje registruotą „RosUkrEnergo“, kuri pakeitė D.Firtašo kompaniją. Kalbama, kad „Gazprom“ ir D.Firtašas dalinosi turtą konfliktuodami.

2010 metais tuometinė Ukrainos premjerė Julija Tymošenko teigė, kad turi duomenų, jog „už „RusUkrEnergo“ kompanijos stovi galingos kriminalinės struktūros“. Tai įvyko dar prieš paskelbiant apie S.Mogilevičiaus šešėlį už šios kompanijos veiklos.

Nors D.Firtašas kaip įmanydamas neigė bet kokius ryšius su S.Mogilevičiumi, viename interviu pripažino, kad dar 1986 metais prašė jau tuomet žymaus mafijos lyderio leidimo pradėti verslą Ukrainoje. FTB reikalavimu D.Firtašas buvo suimtas Austrijoje, įtariant kyšių davimu ir kriminalinės organizacijos kūrimu.

Artimas V.Putino aplinkos žmogus

Paviešinti buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos pokalbiai su Ukrainos žvalgybos vadu Leonidu Derkaču rodo, kad S.Mogilevičius yra gerai žinomas ir V.Putino aplinkoje. „Mogilevičius gerai sutaria su Putinu. Jie pradėjo bendrauti dar tada, kai Putinas buvo Leningrade“, – pasakojo L.Derkačas.

2007 metais duodamas interviu BBC televizijai S.Mogilevičius pasakojo esąs absoliučiai sąžiningas verslininkas, užsiimantis kviečių ir javų prekyba – tik tiek. Vis dėlto 2008 metais Rusijos pareigūnams pavyko pričiupti S.Mogilevičių, kuris naudodamasis savo slapyvardžiu – Sergejus Šneideris – slėpė kosmetikos kompanijos „Arbat Prestige“ mokesčius.

Pasirodė, kad S.Mogilevičius kompaniją valdė kartu su partneriu Vladimiru Nekrasovu. Tiesa, po ilgo bylinėjimosi periodo, trejų metų posėdžių, mafijos legenda kaltinimus nusimetė. JAV ir Rusijai nesusitariant dėl įtariamų asmenų išdavimo sutarties, S.Mogilevičius gali būti ramus.

Kol jis sėdės Rusijoje ir bus artimas V.Putino aplinkos žmogus, jam niekas negresia. Be to, net ir pričiuptas Rusijos teisėsaugos jis turi daugybę galimybių slėptis. S.Mogilevičiaus rankose dar ir Izraelio, Ukrainos bei Graikijos pilietybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.