UNICEF skubiai prašo 3,1 mlrd. dolerių aukų

Jungtinių Tautų Specialusis pagalbos vaikams fondas (UNICEF) paskelbė iki šiol didžiausią aukų rinkimo kampaniją. Organizacijai reikia 3,1 mlrd. dolerių (2,7 mlrd. eurų), kad galėtų padėti 62 mln. bėdoje esančių vaikų. Tai pareiškė UNICEF skubios pagalbos programos vadovė Afshan Khan. Anot jos, milijonai vaikų tapo „naujos humanitarinių krizių kartos“ aukoms. Jie kenčia dėl ginkluotų konfliktų, sunkių gamtos katastrofų ir epidemijų, praneš agentūra AFP.

UNICEF duomenimis, kas dešimtas vaikas arba iš viso 230 mln. gyvena šalyse ar regionuose, kur vyksta ginkluoti konfliktai.<br>EPA-ELTA nuotr.
UNICEF duomenimis, kas dešimtas vaikas arba iš viso 230 mln. gyvena šalyse ar regionuose, kur vyksta ginkluoti konfliktai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2015, 3:58 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:38 PM

„Krizių mastas, jų trukmė ir padariniai yra beprecedenčiai“, – kalbėjo A.Khan. Prašoma paaukoti suma yra milijardu didesnė už pernykštę.

UNICEF duomenimis, kas dešimtas vaikas arba iš viso 230 mln. gyvena šalyse ar regionuose, kur vyksta ginkluoti konfliktai. Didžiausia dalis aukų – 903 mln. – yra numatyta Sirijai. Anot A.Khan, kuri ką tik viešėjo Sirijoje ir Libane, pusė sirų vaikų šiuo metų negali lankyti mokyklos, maždaug trečdalis mokyklų pilietinio karo siaubiamoje šalyje sugriautos.

500 mln. dolerių numatyti Ebolos aukoms epidemijos apimtose Vakarų Afrikos šalyse. Dalis lėšų teks Somaliui, kur, JT ekspertų vertinimu, dešimtims tūkstančių vaikų gresia badas. „Didelė rizika“, kad 38 000 vaikų nuo bado mirs.

Dar vienas krizės židinys Afrikoje, UNICEF nuomone, yra Nigerija, kurios šiaurės rytuose nuo 2009-ųjų siautėja ekstremistų grupuotė „Boko Haram“. Čia savo namus palikę daugiau kaip milijonas gyventojų. „Ypač keliančiu nerimą“ A.Khan pavadino „Boko Haram“ vykdomus vaikų grobimus. Kadangi konfliktas, kurio pabaigos „artimoje ateityje“ nematyti, persimeta ir į kaimynines šalis, ten gresia didelė humanitarinė krizė.

32,5 mln. dolerių turėtų būti skirti Ukrainai. Čia kovų teritorijose gyvena 5,2 mln. žmonių, daugiau kaip 600 000 yra vidaus pabėgėliai. Dėl konflikto kenčia 1,7 mln. vaikų. Konfliktų teritorijomis, kurios pamažu gresia išnykti iš akiračio, A.Khan įvardijo Afganistaną ir palestiniečių žemes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.