Kremliaus ideologas – geras Graikijos draugas

Europoje niekas pernelyg neabejojo, kad į valdžią Graikijoje atėjusi „Syriza“ gali pabandyti suardyti Bendrijos vienybę reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje. Pasirodo, kad šios radikalios kairiųjų partijos ryšiai su Maskva netgi daugiau nei draugiški.

Rusijos radikalas A.Duginas pažįsta daugelį į valdžią Graikijoje atėjusios kraštutinių kairiųjų partijos „Syriza“ lyderių.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Rusijos radikalas A.Duginas pažįsta daugelį į valdžią Graikijoje atėjusios kraštutinių kairiųjų partijos „Syriza“ lyderių.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-01-31 13:30, atnaujinta 2018-01-14 12:26

Vakar vėlai vakare paaiškėjo, ar Graikijos atstovai ryžosi blokuoti ES užsienio reikalų ministrų siūlymą išplėsti asmenų, kuriems taikomos atskiros sankcijos dėl konflikto Ukrainoje, sąrašą.

Bet Atėnai jau anksčiau siuntė signalus, jog graikams nepriimtinas esą negarbingas, pasipūtėliškas Bendrijos bendravimas su Rusija.

Nieko nuostabaus. Neseniai paviešinti elektroniniai laiškai įrodo, kad „Syriza“ lyderiai itin aktyviai bendrauja su pagrindiniais Kremliaus radikalais – svarbiausiu eurazianizmo ideologu Aleksandru Duginu ir oligarchu Konstantinu Malofejevu.

A.Duginas ir pats neslepia fašistinių pažiūrų, o milijardierius K.Malofejevas, beveik neabejojama, finansuoja Rytų Ukrainoje siautėjančius prorusiškus separatistus.

Klausė ideologo patarimų

Radikalų partijų Europoje veiklą stebintis tyrėjas Antonas Šechovcovas teigia, kad „Syriza“ ir jos partnerių „Nepriklausomų graikų“ simpatijos Rusijai peržengia Graikijoje įprastas ribas.

„Apskritai graikai mėgsta rusus. Bet šios dvi partijos ir jų užsienio politika yra atvirai, agresyviai prorusiška. Tai, kad naujasis premjeras Alexis Tsipras pirmiausia susitiko būtent su Rusijos ambasadoriumi, reiškia, jog bendradarbiavimas tik stiprės“, – sako A.Šechovcovas.

Dar pernai Rusijos programišių judėjimas „Shaltay Boltay“ paviešino šūsnį elektroninių laiškų, nugvelbtų iš Georgijaus Gavrišo, artimo A.Dugino draugo ir kolegos jo Eurazijos judėjime, paskyros.

Iš laiškų turinio nesunku padaryti išvadą, kad A.Duginas ir K.Malofejevas energingai stengiasi suburti Rusijai palankius Europos politikus ir intelektualus.

O kaip teigia įtakingas tinklaraštininkas Christo Grozevas, G.Gavrišas, iki 2013-ųjų dirbęs Rusijos ambasadoje Atėnuose, maskviečius mielai supažindino su „Syriza“ atstovais.

„Laiškai rodo, kad abi pusės itin aktyviai derindavo strategiją, viešuosius ryšius. „Syriza“ konsultantai siųsdavo pastabas dėl partijos strategijos ir prašydavo A.Dugino jas pakomentuoti.

Per tuos penkerius metus Atėnuose G.Gavrišas, panašu, buvo A.Dugino įgaliotinis ieškant lengvai paveikiamų sąjungininkų Graikijos politikoje – tokių, kurie su A.Dugino Eurazijos entuziastais stotų į kovą prieš Vakarus“, – aiškino Ch.Grozevas.

Santykiai – kuo puikiausi

Vieno laiškų A.Duginui autorius – Nicolas Laosas, „Syriza“ narys, turintis verslo ryšių su Rusija. Jis rašo: „Aš puikiai žinau, kaip veikia priešas. Galiu smogti jam skaudžiai ir efektyviai.“

Kitoje žinutėje minimas „Nepriklausomų graikų“ lyderis Panos Kammenos, šią savaitę paskirtas gynybos ministru. Įtakingas ir vėlgi su „Syriza“ siejamas tinklaraštininkas Dimitris Konstantakopoulos aptaria P.Kammeno Atėnuose įkurtą Geopolitinių studijų institutą.

„Panos pasirodė prieš mėnesį kupinas entuziazmo, – pernai spalį rašė D.Konstantakopoulos. – Ir tada dėl asmeninių priežasčių išvyko į Maskvą ir įspūdingai dingo nuo Žemės paviršiaus.“

Po mėnesio, 2014-ųjų lapkritį, P.Kammeno institutas pasirašė Supratimo memorandumą su maskvietišku Rusijos strateginių studijų institutu. Ši įstaiga anksčiau priklausė Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai, o dabar yra tiesiogiai pavaldi V.Putinui.

Su A.Duginu pažįstamas ir naujasis Graikijos užsienio reikalų ministras Nikos Kotzias. 2013 metų balandį tuometis Pirėjo universiteto profesorius pasikvietė garsųjį eurazianistą į Graikiją.

Skaitydamas paskaitą apie savąją pasaulio viziją A.Duginas sakė, kad Graikijai reikia ne stoti į Eurazijos sąjungą, o perkurti Europos geopolitinę architektūrą – su serbais suformuoti „rytinį europietiškos tapatybės polį“.

Radikali priešprieša Vakarams

Anot vokiečio politologo Andreo Umlando, dirbančio Kijevo Mohylos akademijoje, A.Duginas jau daug metų verbuoja bendražygius visoje Europoje.

„Jau daugiau nei du dešimtmečius jis artimai bendrauja su radikaliais dešiniaisiais Prancūzijoje, Italijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje. A.Duginas skaito juos, o jie skaito A.Duginą“, – tvirtina A.Umlandas.

Tiesa, ilgą laiką tokio radikalų fronto kūrimasis buvo beveik nepastebimas. Bet tada į pagalbą atskubėjo konservatyvių, nacionalistinių pažiūrų milijardierius K.Malofejevas.

A.Duginas pernai vasarį, per revoliucijos Maidane įkarštį, oligarchui siuntė sąrašą su potencialiais partneriais Vakarų Europoje. Rezultatas – slapta bendraminčių konferencija Vienoje gegužę.

„A.Duginas ir K.Malofejevas Vienoje susitiko su bulgarų ultranacionalistų partijos „Ataka“ atstovais, su prancūzais iš „Nacionalinio fronto“, – teigia A.Šechovcovas.

Vienoje gyvenantį tinklaraštininką Ch.Grozevą labiausiai stebina paviešinto graikų ir A.Dugino patikėtinių susirašinėjimo turinys. Esą N.Laosas ir G.Gavrišas nuolat keičiasi nuomonėmis „apie Graikijos politikoje veikiančius laisvuosius masonus“.

„A.Dugino vizija – radikali priešprieša Vakarams, iš esmės – fašizmas. A.Duginas yra fašistas.

Pagal jo ideologiją Rusijos tauta turi atgimti kaip naujo Eurazijos judėjimo lyderė.

Jis anksčiau yra garbinęs nacių SS būrius ir žarstęs dviprasmiškų pareiškimų apie Trečiąjį reichą, fašizmą Italijoje, nacizmą Vokietijoje.

Jis save laiko tos fašistinės tradicijos dalimi“, – įsitikinęs A.Umlandas. („Radio Free Europe“, AP, „Slon.ru“, LR)

Įsiutusi Rusija traukiasi iš ETPA

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) trečiadienio vakarą pratęsė Rusijos balsavimo teisių suspendavimą iki balandžio mėnesio.

Kol Ukrainos atstovai ETPA ir šios šalies žurnalistai plojo ir juokėsi, Rusijos delegacija pareiškė, kad iki metų pabaigos pasitraukia iš šio parlamentinio forumo.

Teisių suspendavimas buvo pratęstas remiantis išvadomis, kad Rusija neįvykdė 2014 metų balandžio mėnesį ETPA priimtos rezoliucijos įpareigojimų, o situacija Rytų Ukrainoje nuo to laiko tik smarkiai pablogėjo.

„ETPA milžiniška balsų dauguma, išskyrus kraštutinę kairę, atmetė visas pastangas iškreipti rezoliucijos esmę ir paslėpti Rusijos dalyvavimą Rytų Ukrainoje“, – BNS teigė Seimo delegacijos ETPA pirmininko pavaduotojas Emanuelis Zingeris.

Jis taip pat patvirtino, kad Rusijos delegacija, nepaisant ankstesnių perspėjimų, jog ETPA posėdžiuose nedalyvaus, sesijoje Strasbūre aktyviai siūlė šios rezoliucijos pakeitimus.

Rusijos delegacijos balsavimo teisės 2014-ųjų balandį buvo suspenduotos dėl Krymo aneksijos ir karinės įtampos eskalavimo Rytų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.