Islandijoje ir po 1000 metų skamba vikingų maldos

Senuosius dievus prisiminę islandai džiūgauja – jie greitai vėl turės šventyklą, kurioje galės melstis Torui, Odinui ir Frigai.

Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 8, 2015, 7:14 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:05 PM

Pirmoji didelė senovės skandinavų dievų šventykla nuo vikingų laikų bus pradėta statyti jau šį mėnesį.

Krikščionybė Skandinavijoje pagonišką garbinimą pakeitė maždaug prieš 1000 metų.

Tačiau religinės pagonių organizacijos pavaduojanti šventikė Johanna Hardardottir „Lietuvos rytui" teigė, kad ši moderni skandinavų pagonybė, dar vadinama „Asatru“, pastaraisiais metais šalyje įgauna vis didesnį populiarumą.

„Vis daugiau jaunų žmonių domisi „Asatru“. Tai gamtos filosofija pagrįsta religija, o toks mąstymas islandams nebuvo svetimas per amžius.

„Asatru“ yra pats seniausias religinis judėjimas Islandijoje, turintis stiprius kultūrinius ryšius su jos žmonėmis“, – pasakojo J.Hardardottir.

Būtina nauja erdvė

1972 metais įkurtos „Asatru“ religinės organizacijos narių skaičius per pastarąjį dešimtmetį patrigubėjo. 2014 metais jai priklausė 2,4 tūkst. narių, o tai tikrai nemažas skaičius 330 tūkst. gyventojų turinčioje šalyje. Išpažinėjų grupės tinklalapyje nurodoma, kad tai šešta pagal dydį Islandijos religinė bendruomenė.

Poreikis statyti naują šventyklą buvo juntamas jau nuo devintojo dešimtmečio, tačiau dėl Islandiją ištikusių ekonominių sunkumų ilgą laiką buvo sunku rasti lėšų šventyklos statyboms.

„Iki šiol visos ceremonijos vyko gamtoje ir tai mums patiko, tačiau augant narių skaičiui būtina turėti šventyklą, kurioje ritualus būtų galima atlikti visus metus“, – teigė J.Hardardottir.

Gyvulių aukoti nežada

Naujoji šventykla netoli Reikjaviko bus statoma ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į sostinę. Apvalus šventyklos kupolas patalpą apšvies natūralia šviesa, o jos pagrindas bus įkastas į žemę maždaug 4 metrus.

Šioje šventykloje vyks ir įvairios šventės – vestuvės, krikštynos, taip pat laidotuvės – panašios į tas, kurios minimos ir kitose religijose.

Naujieji Islandijos pagoniai vis dar mini ir senovinį aukojimo ritualą „Blot“, kurį lydi muzika, tekstų skaitymas, valgymas ir gėrimas. Tiesa, bus atsisakyta tradicinio gyvulių skerdimo šio ritualo metu.

Vikingų karingumo neperėmė

Nors daugumai žmonių senovės skandinavų dievų garbinimas siejasi su karingaisiais vikingais, o ir vienas religijos simbolių yra griaustinio dievo Toro kūjis, šventikė pabrėžia, kad „Asatru“ yra taiki religija – jokio militarizmo ar smurto, su kuriuo siejami prieš tūkstantį metų senuosius dievus garbinę vikingai.

„Mūsų ideologija pagrįsta pagarba žmogui, žemei ir visoms būtybėms. Vertiname atsakomybę ir garbingą elgesį su visais žmonėmis. Dauguma mūsų dogmų kyla iš „Havarnal“ – vikingų laikų poemų rinkinio, mokančio suprasti žmogaus prigimtį ir bendrauti su kitais taip, kad gyvenimas būtų lengvesnis“, – teigė religinės bendruomenės atstovė.

Taigi baimintis, kad prisiklausę vikingų maldų taikieji islandai sės į laivus ir plauks plėšikauti prie Anglijos, Škotijos ar Prancūzijos krantų kaip prieš tūkstantį metų, neverta.

Paklausta apie ateities planus J.Hardardottir atsakė, kad šį dešimtmetį plėtros organizacijoje jau pakaks. Šventikai teigia jaučiantys atsakomybę gausėjančiam sekėjų būriui, todėl rūpinimasis jais – pagrindinis organizacijos tikslas.

„Lietaus ir audrų karaliau, stiprybės ir motinos žemės sūnau, prašau suteikti man stiprybės.“ Taip daugiau nei prieš tūkstantį metų Islandijoje Torui meldėsi vikingai. Dabar šias maldas galima išgirsti vėl, o greitai apeigos vyks naujoje šventoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?