ES šalis, kuri svarsto galimybę įsileisti Rusijos karines bazes

Kipras pasiūlė savo teritorijoje įkurdinti Rusijos oro ir jūrų karines bazes. Penktadienį prezidentas Nicos Anastasiades pareiškė, kad šalis yra pasiruošusi su Rusija pasirašyti karinio bendradarbiavimo sutartį vasario 25 dieną vizito į Maskvą metu, cituodamas Kipro žiniasklaidą praneša naujienų agentūra „Xinhua“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:08 PM

„Mūsų senas gynybos susitarimas turi būti atnaujintas. Tuo pačiu metu Kipre bus suteikta galimybė įkurti papildomą karinę infrastruktūrą – tokią pat, kaip, pavyzdžiui, yra įkurta Prancūzijos ar Vokietijos“, – interviu vietinei spaudai sakė N.Anastasiades.

Netoli Pafoso šiuo metu veikia Prancūzijos oro pajėgų bazė, kur jų lėktuvai gali pasipildyti degalų ir atlikti techninę apžiūrą. Vokietijos laivai, dalyvaujantys Jungtinių Tautų taikos operacijose, taip pat turi leidimą naudotis uostu.

Karinė bazė, kuria naudosis rusų lėktuvai, yra maždaug 40 kilometrų nuo Jungtinei Karalystei priklausančios Akrotirio karinės oro bazės, palaikančios NATO operacijas Artimuosiuose Rytuose.

Rusija, su kuria Kipras tradiciškai palaiko šiltus santykius, visada buvo viena iš didžiausių jo rėmėjų konflikte su Turkija, aprūpinanti Kiprą ir politine, ir karine pagalba ginklais.

N.Anastasiades interviu sakė, kad Kipras priešinasi papildomoms ES sankcijoms dėl konflikto Ukrainoje.

„Norime išvengti papildomo santykių atšalimo tarp Europos ir Rusijos. Kipras ir Rusija palaiko gerus santykius ir jie artimiausiu metu nesikeis“, – užtikrino Kipro prezidentas.

Anot jo, dabartinė Rusijos ekonominė krizė paveiks ir Kipro ekonomiką, kuri sunkiai atsigauna po krizės, pareikalavusios 10 mlrd. eurų finansinės paramos iš Tarptautinio valiutos fondo ir ES 2013 metų pradžioje.

Vizito į Kiprą metu praėjusią savaitę naujasis Graikijos premjeras Alexis Tsipras taip pat sakė, kad šios dvi Viduržemio jūros valstybės galėtų tapti tiltu santykiuose tarp Europos ir Rusijos.

Rusijos Federacijos tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Viktoras Ozerovas pirmadienį jau pūtėsi, kad Rusija tiesiog privalo svarstyti karinių bazių įkurdinimo Kipre klausimą. Tai esą būtų dvišalio susitarimo dalis ir Vakarai neturėtų teisės prieštarauti.

Tačiau Rusijos geopolitinių problemų akademijos profesorius Leonidas Ivašovas įsitikinęs, kad Kipro prezidento pareiškimas reikia vertinti atsargiai. „Toks Kipro prezidento pareiškimas greičiausiai yra susijęs su ekonominiais interesais – N. Anastasiades siekia sugrąžinti į Kiprą rusų turistus ir kapitalą, – teigė L.Ivašovas. Tiesa, jo nuomone, pats Kipras tokių sprendimų lengvai nepriims, mat Kipre ik ši9ol įkurdintos britų karinės bazės, o ir ES greičiausiai neleis savo teritorijoje steigti rusiškų karinių pajėgumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.