Į Siriją pabėgusių merginų artimieji ragina jas grįžti namo

Veikiausiai į Siriją pabėgusių trijų ieškomų mokinių artimieji kreipėsi į merginas, ragindami jas grįžti namo, pareigūnams pirmadienį jų vis dar ieškant Turkijoje. Manoma, kad paauglės prisijungė prie „Islamo valstybės“ kovotojų, skelbia „Sapa“.

Moksleivės pabėgo veikiausiai į Siriją.<br>EPA-ELTA nuotr.
Moksleivės pabėgo veikiausiai į Siriją.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-23 21:39, atnaujinta 2018-01-12 12:37

Puikiai besimokančios ir iš tos pačios mokyklos Londone esančios merginos pradingo iš namų praėjusį antradienį, nepalikdamos jokių žinučių. Pareigūnai tvirtina, kad jos išskrido į Stambulą.

Dviejų 15-mečių Shamima Begum ir Amira Abase bei 16-metės Kadiza Sultana artimieji puolė į ašaras, duodami interviu Britanijos žiniasklaidai.

„Mes tavęs ilgimės. Negalime nustoti verkę“, – kalbėjo Amiros tėtis, rankose laikydamas meškiuką, kurį 15-metė įteikė mamai Motinos dienos proga. „Pagalvok dukart. Nevyk į Siriją“, – pridūrė jis.

Šis atvejis sulaukė didelio dėmesio Britanijoje, kur vyriausybė įspėjo dėl vis dažniau į Siriją iškeliaujančių britų. Pareigūnų teigimu, mažiausiai 500 britų išvyko papildyti IS džihadistų gretas.

Britanijos institucijas imta kritikuoti po to, kai paaiškėjo, kad prieš merginoms išvykstant, Šamima internetu bendravo su ketvirtąja brite Aqsa Mahmood. Ši išvyko į Siriją 2013 m., kur tapo „džihado nuotaka“. Mahmud šeimos advokatas Aamer Anwar tvirtino, kad pareigūnai nesugebėjo bendradarbiauti su šeimomis ir bendruomenėmis.

„Negaliu suprasti, kodėl tai nėra laikoma vaikų apsaugos klausimu. Šios jaunos merginos internetu buvo rengiamos santuokai. Jos buvo parduotos“, – kalbėjo advokatas.

Merginų šeimos teigė nematę jokių ženklų, jog paauglės galėjusios būti susidomėjusios ekstremizmu ar planais išvykti į užsienį. Pareigūnai pranešė, kad mokinės 2014 m. davė interviu, kurio metu buvo kalbama apie jų draugės dingimą. Tačiau tąkart nepasirodė, kad joms būtų grėsęs panašus likimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.