Suomiai rado Kremliui palankių interneto trolių lizdą

Suomijos žurnalistai Sankt Peterburge atskleidė naują Kremliui palankių samdytų komentatorių, vadinamųjų trolių, tinklą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 8:05 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:51 PM

Remiantis portalo „Yle Kioski“ žurnalistų gauta informacija, užsakomų komentarų rašinėtojams algas moka Interneto tyrimų agentūra, įsikūrusi Savuškino gatvės 55-ame name.

Suomiams mėgino prašnekinti buvusius šios įstaigos darbuotojus, kurie dažniausiai apsimėtė nieko nežinantys. Anot žurnalistų, kurie anksčiau slapta buvo įsidarbinę šiame komentatorių „fabrike“, jame kasdien dirba apie 250 žmonių.

Jų darbas paprastas – internete kurstyti beprasmius ginčus, dergti opozicijos atstovus ir girti prezidentą Vladimirą Putiną.

Samdyti komentatoriai propagandinę informaciją skleidžia tinklaraščiuose, forumuose, socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Vkontakte“ ar „Twitter“ ir komentuoja įvairius naujienų portalų straipsnius. Vienas trolis per dieną gali išplatinti 50–100 žinučių per kelias skirtingas socialinių tinklų paskyras.

Kartais jie įsivelia į ginčus patys su savimi – komentuoja tai, ką patys parašė.

Darbuotojų ieško per skelbimus

Mįslingoji Interneto tyrimų agentūra savo darbuotojų ieško per darbo skelbimus rusiškuose tinklalapiuose. Vasario 2 dieną tokių skelbimų buvo galima rasti apie dešimt.

Žinoma, tikrasis darbo pobūdis tokiuose skelbimuose nėra atskleidžiamas – agentūra ieško „socialinių tinklų specialistų“, „interneto operatorių“, „turinio valdytojų“ ar „tekstų kūrėjų“ dirbti dieninėmis ir naktinėmis pamainomis.

Darbo aprašymas skelbimuose taip pat labai abstraktus. Juose ieškoma žmonių, kurie „gali dirbti internete, kurti tinklalapių turinį įvairioms auditorijoms ir perrašyti tekstus“.

Mėnesinis atlyginimas už nuolatinį darbą – nuo maždaug 400 eurų įprastiems darbuotojams iki 660 eurų vadovams.

Suomių žurnalistams dėl skelbimų paskambinus nurodytu telefonu atsiliepusi moteris nenoriai pasakojo, kad tekstų kūrėjo ir turinio valdytojo pareigas einantys žmonės daugiausia turėtų anglų kalba rašyti politinėmis temomis.

Keičiasi pamainomis

Apsilankiusius prie pastato, kuriame turėtų būti įsikūręs vadinamasis trolių fabrikas, žurnalistus pasitiko apsaugininkas. Jis pranešė, kad tai – valstybinis pastatas, todėl jį fotografuoti draudžiama.

Nors nepanašu, kad jame būtų įsikūrusi kokia nors valstybinė institucija, apsaugininkai pagrasino iškviesiantys policiją ir liepė žurnalistams dingti.

Darbo skelbimuose nurodoma, kad dauguma pamainų agentūroje prasideda 9 valandą ryto ir baigiasi 21 valandą vakaro.

Sugrįžę prie pastato šeštadienio rytą „Yle Kioski“ žurnalistai sutiko į darbą besirenkančius žmones. Kelios dešimtys atvykstančių darbuotojų – merginos ir vaikinai iki trisdešimties.

Jie pakeičia naktinės pamainos darbuotojus, kurie tuo pačiu metu išeina iš pastato. Tačiau nei vieni, nei kiti nesiruošė kalbėtis su žurnalistais.

Jaunuoliai gynėsi, kad neprivalo atsakinėti į klausimus arba jiems tai neleidžiama. Vienas jų teigė dirbantis naujienų agentūroje, tačiau daugiau apie tai kalbėti neturi teisės.

Įtaria naujienų agentūrą

„Yle Kioski“ žurnalistai ieškojo informacijos apie Savuškino gatvės name įsikūrusias įmones, galėjusias verstis neteisingos informacijos skleidimu.

Name patalpas nuomoja naujienų agentūra prisistatanti įmonė FAN. Šaltinių teigimu, Interneto tyrimų agentūros samdyti žmonės būdavo įdarbinami kaip tik šioje naujienų agentūroje.

Du naujus interneto portalus administruojanti FAN daugiausia atstovauja Rusijos valdžiai palankiai įvykių pusei.

Tačiau FAN vadovas Jevgenijus Zubarevas žurnalistams griežtai neigė, kad samdytų komentatorių armija yra pavaldi jam.

Įprasta praktika

Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai žurnalistai atskleidžia V.Putino režimui prielankių komentatorių darbovietes.

2013 metais laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistė Aleksandra Garmažapova su kolege slapta įsidarbino kitoje Sankt Peterburgo vietoje veikusiame vadinamajame trolių fabrike.

Joms kasdien tekdavo rašyti komentarus įvairiomis temomis, tačiau dažniausiai – nukreiptus prieš Rusijos opozicionierius, ypač Aleksejų Navalną.

„Komentatorių departamentas“, „Socialinių tinklų departamentas“ – tokie A.Garmažapovos užfiksuoti užrašai kabodavo ant įstaigos kabinetų durų.

Kiekvienam komentatoriui kasdien buvo būtina parašyti ne mažiau kaip 100 komentarų.

Samdytų komentatorių rankos jau seniai yra pasiekusios ir Lietuvą.

Antai pirmadienį Valstybės saugumo departamentas (VSD) jau ne pirmą kartą pranešė stebintis vis akivaizdesnes Rusijos pastangas kurstyti informacinį karą ir skleisti savo propagandą Lietuvos žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose.

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.