Broliai iš Amerikos bandys įminti visatos mįsles

Nuo vaikystės puoselėta brolių dvynių svajonė išsipildė – abu vyrai tapo astronautais. Dabar, kai vienas jų leisis į istorinę kosmoso misiją, antrasis ją padės vykdyti Žemėje. O brolių bendravimą atidžiai stebės ekspertai.

Buvęs astronautas M.Kelly (kairėje) iš Žemės stebės savo brolio dvynio Scotto veiksmus kosminėje stotyje.<br>„Twitter“ nuotr.
Buvęs astronautas M.Kelly (kairėje) iš Žemės stebės savo brolio dvynio Scotto veiksmus kosminėje stotyje.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:00 AM

Abu broliai įsitikinę – nei milijonai kilometrų, nei buvimas skirtingose galaktikos vietose negali susilpninti jų ryšio. 50-mečiai broliai Scottas ir Markas Kelly, kaip ir visi dvyniai, gerai pažįsta vienas kitą.

Stiprus jų ryšys bus kaip niekada svarbus jau po mėnesio – kovo 28-ąją Scottas iškeliaus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ir praleis ten metus kartu su kitais astronautais ir kosmonautais vykdydamas tyrimus.

Jo brolis Markas, irgi astronautas, liks Žemėje, tačiau dalyvaus šiuose Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso erdvės tyrimo valdybos (NASA) tyrimuose. Mokslininkai sieks išsiaiškinti, kaip funkcionuoja dviejų beveik identišką genų rinkinį turinčių brolių organizmai skirtingose visatos vietose.

Išpildė vaikystės svajones

Scottas ir Markas nuo mažens žavėjosi kosmosu. Broliai prisimena, kaip tėvams juos paguldžius miegoti abu ilgai šnibždėdavosi ir planuodavo, kaip konstruos kosminį laivą ir taps astronautais.

Broliai buvo neišskiriami: abu vienodai rengdavosi, turėjo tas pačias svajones ir buvo sukūrę savo slaptą kalbą, kurią suprasdavo tik juodu.

„Mes darydavome viską kartu iki pat koledžo laikų ir visuomet būdavome per plauką nuo bėdos“, – prisimena Markas.

9-ajame dešimtmetyje broliai buvo atrinkti į karinio jūrų laivyno pilotus ir buvo paskirti tarnauti lėktuvnešyje. Netrukus jie tapo laivyno pilotais bandytojais.

1995 m. abu broliai nusiuntė paraišką į NASA ir jau kitąmet jie vėl, kaip vaikystėje, buvo apsirengę vienodai, tik šįkart abu dėvėjo astronautų kostiumus.

Niekada neskrido kartu

Nuo to laiko broliai kartu sudėjus įvykdė 7 misijas, tačiau nė karto neskrido į kosmosą kartu. NASA tam nebūtų prieštaravusi – to nenorėjo patys dvyniai.

„Manau, kad mūsų vaikams būtų buvę tikrai sunku, jei jie prarastų ir tėtį, ir dėdę tuo pat metu“, – aiškina Scottas. Broliai teigia, kad tarpusavyje nesivaržo, tačiau mėgsta draugiškai vienas kitą paerzinti.

„Scottas išskrido pirmas, tačiau kol jis išsiruošė į savo antrąją kelionę, aš į kosmosą spėjau nuskristi du kartus, – juokiasi dabar jau astronautu nebedirbantis Markas. – Ir į trečią kelionę aš išskridau anksčiau nei jis.“

Vis dėlto Scottas kosmose praleido daugiau valandų nei Markas. Pastarasis ten praleido apie 54 dienas, o Scottas – 180 ir ketina šį skaičių padidinti savo būsima metus truksiančia kelione.

Lygins kūno pokyčius

Misija, į kurią skris Scottas, turi pralaužti ledus žmonijos kelionėms į Marsą.

Tačiau dabar mokslininkai pasiryžo išsiaiškinti, kaip ilgainiui ima veikti kūnas esant silpnesnei gravitacijos jėgai, kaip Marse, arba iš viso jai neegzistuojant.

S.Kelly kartu su kosmonautu iš Rusijos Michailu Kornijenka keliaus į Tarptautinę kosminę stotį, kur pasikeisdami jiems talkins dar 13 įgulos narių. Ten jie dalyvaus įvairiuose bandymuose, kurių metu bus stebima, kokie pokyčiai per metus vyksta jų organizme, kuris šiaip jau funkcionuoja esant gravitacijai.

„Jau turime šiek tiek duomenų apie žmogaus būklę kosmose praleidus šešis mėnesius, – pasakoja kosminės stoties programų vadovas Mike’as Suffredini. – Tačiau nėra aišku, ar kas nors nepakinta prabėgus metams.“

Tikimasi, kad tyrimai bus naudingi, nes S.Kelly organizmo pokyčius bus galima palyginti su jo brolio dvynio Marko, kuris visą tą laiką praleis gyvendamas įprastą gyvenimą Žemėje.

Dienos virsta rutina

Kad ir kaip nekasdieniškai atrodo astronautų misijos kosmose, jų dienos dėl griežto režimo ilgainiui virsta įprasta rutina. Kiekvieno stotyje esančio astronauto ar kosmonauto diena prasideda ir baigiasi nedidelėje uždaroje telefono būdelės dydžio patalpoje.

Visi jie budinami tuo pačiu laiku ir išlindę iš miegmaišių pradeda dieną: 30 proc. laiko skiriama moksliniams eksperimentams, 40 proc. – fiziniams pratimams ir stoties sistemų priežiūrai, o likę 30 proc. – sistemų gedimams šalinti.

Nuo kovo prasidėsiančioje misijoje Scottui ir jo kolegai iš Rusijos bus nuolatos tikrinamas pulsas, matuojamas deguonies kiekis kraujyje, kaulų tankis, fiksuojami skysčių organizme pokyčiai ir kt.

Tas pat bus atliekama ir Žemėje likusiam Scotto broliui Markui. Ir nors tik vieno iš Kelly – Scotto – pavardė bus įrašyta tarp būsimos kosminės misijos vykdytojų, naujus atradimus gal lems tarp abiejų brolių egzistuojantis ryšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.