10 faktų apie Boriso Nemcovo nužudymo tyrimą

Kaip ir tiriant bet kurį kitą rezonansinį nusikaltimą, bylos nagrinėjimą sekančių žmonių bandymai susigaudyti Boriso Nemcovo nužudymo tyrime skęsta kurtinančiame informaciniame triukšme, kurio sudedamosios dalys: trupučiukas patikrintų faktų, ištisi megabaitai neaišku iš kur „išdygusių“ gandų (ir būtinai su nuoroda, kad jie „iš patikimų šaltinių“) ir įvairiausios versijos apie nusikaltimo motyvus ir galimus užsakovus, rašo „Novaja Gazeta“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:19 PM

Visos tos versijos – seniai išbandyta priemonė politinėms sąskaitoms suvesti, niekaip tiesiogiai nesusijusioms su byla, arba instrumentas pūsti miglai į akis visuomenei tuo metu, kai šalies vadovui tenka priiminėti nelengvus sprendimus.

Versijos (to negalima pamiršti) – dar ir priemonė pačiam užsakovui, jeigu jis, aišku, turi pinigų ir priėjimą prie žiniasklaidos, teisingai suderinti viešą gynybos liniją, pamėtėjus kokį nors įvykusios tragedijos „politiškai tikslingą“ paaiškinimą – o gal išplieks spaudoje.

Dėl to, kaip atrodo, pastarąją savaitę žiniasklaidoje vienas po kito ir pasirodydavo įvairiausi „kruvini gėbistiniai“, „Kremliaus“, „amerikietiški“ ir „ukrainietiški“ pėdsakai, o taip pat užuominos apie tai, kad prie politinio susidorojimo nagus bus prikišęs „Džocharo Dudajevo batalionas“, susidedantis iš nepriklausomos Ičkerijos šalininkų, kurie dabar kovoja antiteroristinę operaciją vykdančių Ukrainos karinių pajėgų pusėje.

Norėdami padėti savo skaitytojams susiorientuoti šiame prišnerkštos informacijos uragane, mes nusprendėme išskirti keletą svarbiausių faktų, kurie šiuo metu yra arba oficialiai argumentuotai patvirtinti, arba „Novaja Gazeta“ žurnalistų patikrinti, rašoma leidinyje.

1. Dėl įtarimų dalyvavus Boriso Nemcovo nužudyme sulaikyti penki žmonės. Tai Zauras Dadajevas ir Anzoras Gubaševas (jiems pareikštas kaltinimas), taip pat Šagidas Gubaševas, Ramzatas Bachajevas ir Tamerlanas Eskerchanovas (bent jau šeštadienio rytą jie dar buvo įtariamieji). Teismo nutarimu visi jie suimti.

2. Nužudymu tiesiogiai kaltinamas Zauras Dadajevas, buvęs Čečėnijos VRM elitinio specialiosios paskirties dalinio – bataliono „Siever“ („Šiaurė“), esančio RF vidaus kariuomenės atskiros 46-osios operatyviosios brigados sudėtyje – vado pavaduotojas.

3. Zauras Dadajevas buvo paleistas iš bataliono „Siever“ 2015 metų vasario 28 dieną. Borisą Nemcovą nužudė vasario 27-osios vėlų vakarą. Oficialiais duomenimis Z.Dadajevas nuo sausio 27 dienos iki vasario 28 dienos atostogavo ir „kai parvyko iš atostogų jis buvo nustatyta tvarka paleistas ir išbrauktas iš karinės dalies sąrašų“ (citata iš agentūros TASS pranešimo, kuris paremtas RF VRM vidaus kariuomenės Šiaurės Kaukazo regioninės vadovybės kariuomenės dalinio vado pavaduotojo Igorio Grūdnovo komentaru). Žiniai: 2015 metų vasario 28 diena – šeštadienis.

4. Dar vienas įtariamasis Boriso Nemcovo nužudymu – Beslanas Šavanovas, 10 metų ištarnavęs batalione „Siever“, kvotos nesulaukė: Grozne prieš prasidedant specialiajai sulaikymo operacijai, kada namą jau buvo apsupę „specnazo“ kariai, Šavanovas žuvo sprogus granatai iki šiol neišaiškintomis aplinkybėmis. (Tai vienintelis įtariamasis, kurį bandė suimti Čečėnijoje – visi kiti sėkmingai sulaikyti kaimyninėje Ingušijoje). B.Šavanovas taip pat savo prašymu buvo paleistas iš tarnybos nedaug laiko prieš Boriso Nemcovo nužudymą, kaip teigia jo giminaičiai, dėl pablogėjusios sveikatos, ir išvyko į Maskvą.

5. Zauras Dadajevas buvo spontaniškai sulaikytas Ingušijos teritorijoje, kur jis gyveno. Jį sulaikė Ingušijos federalinės narkotikų kontrolės tarnybos pajėgos, kadangi jo tarnybos draugas, važiavęs su juo vienoje mašinoje, paskambino narkotikų platintojui, kuris buvo sekamas. Nazranės rajono vidaus reikalų skyriui (lietuviško policijos komisariato ar nuovados atitikmuo – Red.) spaudimą pamėgino daryti kaimynai – Čečėnijos teisėsaugininkai.

Situaciją ištaisė Federalinės saugumo tarnybos (FST) centrinio aparato specialios paskirties centro kariai, iš anksto atvykę į regioną. FST „specnazas“, baimindamasis, kad Dadajevas gali būti išvežtas, atliko priverstinį reidą į rajono vidaus reikalų skyrių „maski-show“ stiliumi ir pristatė jį į Maskvą.

6. Zauras Dadajevas – vienintelis iš suimtųjų, kuris davė išsamius parodymus, darant kvotos vaizo įrašą, ir tarp kitų nužudymo motyvų įvardijo ne tik religinį, bet ir piniginį. Paskui, po įvairiausių publikacijų ir pasisakymų škvalo (tarp kurių buvo ir Čečėnijos vadovo pasisakymas) Z.Dadajevas savo parodymų išsižadėjo ir prašneko apie neva prieš jį naudotus neteisėtus kvotos metodus.

7. Zauro Dadajevo giminaičiai tikina, kad į Maskvą jis išskrido kartu su savo vadu, kartu su vadu jis ir grįžo (vasario 28 dieną). Bataliono „Siever“ vadas yra Alibekas Delimchanovas – Čečėnijos vadovo patarėjo ir Valstybės Dūmos deputato, Rusijos didvyrio Adamo Delimchanovo tikras brolis.

8. Dar vienas suimtasis – T.Eskerchanovas – anksčiau tarnavo „Šolkovsko“ rajono vidaus reikalų skyriuje, kuriam vadovauja Vacha Geremiejevas – deputato Delimchanovo pusbrolis (Dubajaus policija įtarė Delimchanovą, kad jis buvo Sulimo Jamadajevo žmogžudystės užsakovas, ir dėl to jo paiešką buvo paskelbęs Interpolas), o taip pat senatoriaus nuo Čečėnijos Suleimano Geremiejevo tikras brolis. S.Geremiejevas savo laiku buvo liudytojas visoje eilėje plačiai nuskambėjusių bylų.

9. Pranešime Rusijos prezidentui apie Boriso Nemcovo nužudymo tyrimo eigą kaip vienas iš tikėtinų organizatorių minimas kažkoks Ruslanas. Paskelbus šią informaciją laikraštyje „Novaja Gazeta“ kai kurie tinklaraštininkai ir žiniasklaidos priemonės iškėlė versiją, kad Ruslano pavardė – Geremiejevas, kad jis – Adamo Delimchanovo ir Suleimano Geremiejevo sūnėnas ir taip pat tarnavo batalione „Siever“. Dabar, „Novaja gazeta“ žiniomis, majoras Ruslanas Geremiejevas yra Grozne, jį gerai saugo Čečėnijos saugumo pajėgos.

10. Nei RF tyrimų komitetas, nei RF FST, nei RF VRM nepadarė nė vieno pareiškimo nei apie motyvus, kuriais galėjo vadovautis įtariamieji, nei apie versijas, vedančias prie vieno ar kito užsakovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.