Nauja ir pavojinga mada – ištekėti už teroristų

Geriau galvas pjaustančio islamisto žmona nei diskriminuojama bedarbė. Regis, būtent taip mąsto vis daugiau jaunų moterų, kurios pastaruoju metu išvyksta į Siriją ir Iraką. Nors jos ir nesupranta, ką daro.

Susigundžiusios pažadais apie geresnį gyvenimą „Islamo valstybės“ teritorijose jaunos europietės ne tik pačios tampa fanatikėmis, bet ir taip pat auklėja savo vaikus (nuotr. dešinėje).
Susigundžiusios pažadais apie geresnį gyvenimą „Islamo valstybės“ teritorijose jaunos europietės ne tik pačios tampa fanatikėmis, bet ir taip pat auklėja savo vaikus (nuotr. dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 22, 2015, 7:14 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:10 PM

Per pastaruosius kelerius metus apie 550 jaunų musulmonių paliko Europą ir įsitraukė į islamistų grupuotes Sirijoje ir Irake, kai kurios tapo kovotojų fanatikų žmonomis.

Tokių nuotakų pastaruoju metu ypač padaugėjo, rašo „Reuters“.

Štai Jungtinę Karalystę neseniai sukrėtė trijų 15-os ir 16-os metų merginų pabėgimas į Siriją. Iki šiol savo elgesiu niekuo nuo bendraamžių nesiskyrusios ir niekada islamistinių pažiūrų viešai nereiškusios paauglės prisidėjo prie „Islamo valstybės“ kovotojų ir, kaip manoma, rengiasi tapti jų žmonomis. Ir tai – tik viena iš daugelio istorijų.

Apgaulingas įvaizdis

Dauguma prie islamistų prisijungiančių merginų – ne kokios nors suklaidintos, naivios lengvatikės, o gerai išsilavinusios, kilusios iš vidurinės klasės šeimų, gimusios ir augusios Europoje.

Jos nėra atstumtos kitų visuomenės narių ir iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad galėtų būti lengvai radikalizuojamos.

Tad kaip atsitinka, kad 15–19 metų merginos iš Glazgo, Londono ar Vienos prisideda prie grupių, kurios visai nepaiso moterų teisių? Kodėl jos ryžtasi sudėtingai kelionei, kad pasiektų vietas, kur bus ribojama jų laisvė?

Jaučiasi diskriminuojamos

Pasak analitikų, šios moterys prisijungia prie islamistų dėl tokių pat priežasčių kaip ir vyrai.

Kai kurios jaučiasi svetimos Europoje, kai kurios piktinasi nelygybe, kurią mato ir patiria šalyse, kuriose gyvena.

Iš tiesų atrodo keista, kad moterys, kurios jaučiasi atstumtos ar yra neturtingos, važiuoja į regioną, kur moterų padėtis nepavydėtina, ir prisijungia prie islamistų, kurie varžo visas jų laisves.

Dar sunkiau suprasti, kodėl tai daro paauglės.

Tačiau sociologai teigia, kad tokių merginų grupės – pažeidžiamiausios.

Tokio amžiaus jos ima planuoti, kur nori dirbti, ir rengiasi stoti į universitetus, tačiau susiduria su kliūtimis, trukdančiomis joms pasiekti savo tikslus.

2000–2010 metais rengta išsami religinės diskriminacijos Jungtinėje Karalystėje studija parodė, kad musulmonai šalyje patiria „didesnę diskriminaciją nei kitos religinės grupės“. Paauglės mažai ką gali padaryti, kad tokia nelygybė išnyktų.

Nori finansinio saugumo

Paauglės ir į trečiąją dešimtį įžengusios merginos dažnai būna nepatyrusios ir lengvai patiki internete jas atakuojančių verbuotojų pažadais. Kai joms pasakojama, kad Irake ir Sirijoje padėtis daug geresnė, dalis merginų tuo tiki.

Islamistai ypač paveikia merginas, kurios yra nusivylusios Europos darbo rinka. Jaunos musulmonės išvyksta į Vidurinius Rytus, nes verbuotojai islamistai sugeba jas įtikinti, kad ten jos ras finansinį saugumą. Kuo moterys labiau abejoja dėl savo materialinės gerovės ateityje, tuo didesnė tikimybė, kad jos parems religinius fundamentalistus.

Tačiau jaunos Europos musulmonės dėl ateities baiminasi turėdamos tam pagrindą. Statistika rodo, kad Jungtinėje Karalystėje egzistuoja 65 proc. tikimybė, jog į darbą bus priimta baltaodė krikščionė, o ne musulmonė. Net jei pastaroji yra labai gabi ir pažangi mokinė, jai dažnai gresia nedarbas, diskriminacija ir mažas darbo užmokestis.

Tikisi susirasti vyrą

Geresnių perspektyvų Europoje nežada ir vedybos su musulmonu. Remiantis minėta apklausa, Jungtinėje Karalystėje egzistuoja 76 proc. tikimybė, kad į tą patį darbą bus priimtas baltasis krikščionis, o ne tokios pat kvalifikacijos musulmonas.

Todėl nusivylusioms jaunoms musulmonėms dažnai patraukli pasirodo Irako ir Sirijos vedybų rinka. Verbuotojai užtikrina, kad merginos galės išsirinkti savo vyrus, o šie savo ruožtu galės jas išlaikyti finansiškai, jomis rūpinsis ir gerai elgsis.

Pačios islamistų žmonos socialiniuose tinkluose skelbia, neva „Islamo valstybės“ grupuotė tokioms jaunavedžių poroms suteikia būstą, maistą ir net kas mėnesį moka stipendiją. Patys verbuotojai tikina, kad iš Europos atvykstančios moterys yra daug paklausesnės nuotakos Sirijos ir Irako rinkose nei vietinės musulmonės. Ypač geidžiamos blondinės.

Nesupranta, ką daro

Užverbuotos merginos mano, kad išvažiuoja pasitikti šviesesnės ateities, gero vyro ir turtingo gyvenimo, tačiau dauguma jų gerai nesupranta, kas jų iš tiesų laukia. Realybė yra kitokia. Merginos nesuvokia, kokie pavojai jų tyko įsitraukus į grupuotę, nes verbuotojai atbaidančias detales nutyli.

Tiesa, kai kurias merginas išvažiuoti skatina ir ideologija, pyktis, nuotykių troškimas arba romantiškos idėjos padėti broliams musulmonams.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.