Ukrainos parlamentaras M. Nayyemas nedangsto politikos ydų

Jis vienas pirmųjų paragino ukrainiečius rinktis Kijevo Nepriklausomybės aikštėje. Dabar buvęs ukrainiečių žurnalistas ir Aukščiausiosios Rados narys Mustafa Nayyemas siekia pakeisti karo ir korupcijos kankinamos Ukrainos politiką iš vidaus.

Jaunųjų Aukščiausiosios Rados parlamentarų darbotvarkę, nukreiptą prieš oligarchus, korupciją, senas politikos tradicijas, susiformavusias per 23 metus, apsunkino prasidėjęs karas.<br>„RIA Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Jaunųjų Aukščiausiosios Rados parlamentarų darbotvarkę, nukreiptą prieš oligarchus, korupciją, senas politikos tradicijas, susiformavusias per 23 metus, apsunkino prasidėjęs karas.<br>„RIA Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė

2015-04-13 19:02, atnaujinta 2018-01-06 22:08

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute skaitydamas paskaitą „Karas ir tarptautinė parama Ukrainai“, M. Nayyemas teigė, jog Ukrainoje kariaujama dviem frontais – Rytuose su Rusijos remiamais separatistais, o visose šalies dalyse – su įsišaknijusia korupcija.

„Rytinėje šalies dalyje turime karą, kuriame priešas akivaizdus – Rusija. Kitoje fronto linijoje kovojame su korupcija, senąja sistema, didelių pinigų įtaka politikai. Abiejose linijose turime kovoti vienu metu. Jos abi pavojingos ir netgi sunku pasakyti, kuri iš jų pavojingesnė“, – kalbėjo M.Nayyemas.

Iš žurnalisto į politikus

Paklaustas apie tai, kaip jo gyvenimas pasikeitė nuo to, kai iš žurnalisto jis tapo Aukščiausiosios Rados nariu, M.Nayyemas pripažino, kad dabar nebegali kritikuoti politikos nieko nepasiūlydamas mainais.

„Visiškai nepasikeitė mano principai ar vertybės, turiu tą patį požiūrį į savo šalį ir jos problemas. Prieš tai mano didžiausias ginklas ir privalumas buvo tas, kad galėjau kritikuoti. Naujoje sistemoje neįmanoma kritikuoti nieko nepasiūlant, reikia kurti koalicijas ir darbo grupes“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo politikas.

Tačiau jis įžvelgia ir gerųjų pusių – tapęs aktyviu politikos nariu jis gali įgyvendinti savo idėjas ir daryti įtaką sistemai.

„Tai nėra taip lengva ir greita, kaip galvojau būsiant prieš tai, bet pokyčiai vis tiek įmanomi. Galiu įtikinti kitus ką nors keisti. Tiesa, tai sukelia daugiau streso negu būti žurnalistu, nes visą laiką esi kaltas vien dėl to, kad esi politikas“, – sakė M.Nayyemas.

Nors nuo rinkimų praėjo vos keturi mėnesiai, be to, kad pasiūlė pataisas, reguliuojančias įmonių akcijų veiklą ir žiniasklaidos laisvę, jaunieji Aukščiausiosios Rados nariai, anot jo, jau rodo kitokį požiūrį į politiką.

Anksčiau valdę senosios kartos politikai, vos tapę Rados nariais, pradėdavo pirkti namus ir mašinas, nusisukdavo nuo rinkėjų.

„Kai pradėjome kampaniją, daug mūsų priešų ir draugų sakė, kad mes būsime tokie patys, kaip jie. Tačiau mes pakeitėme parlamento veidą Ukrainoje. Nesame korumpuoti. Einame tomis pačiomis gatvėmis, gyvename ten pat, bendraujame su tais pačiais draugais. Bandome būti nuoširdūs su žmonėmis, paaiškinti, ką darome, ir suprasti, ko nori jie“, – sakė M.Nayyemas.

Anot jo, didžiausia visų politikų klaida yra vos atėjus į sistemą pradėti ją dangstyti.

„Kai jie ateina į sistemą, jie bando saugoti viską – ir nuodėmes, ir korupciją. Tačiau mes viešai apie tai rašome, diskutuojame ir skundžiamės. Man akivaizdu, kad esame kitokie, ir tai turbūt yra didžiausias skirtumas, kurį pastebėjau per šiuos keturis mėnesius“, – pasakojo jis.

Laukia Rusijos susilpnėjimo

Parlamentaras nevengė pripažinti ir valdžios klaidų, kurios prisidėjo prie situacijos Rytų Ukrainoje destabilizavimo.

„Turime pripažinti klaidas, kurios buvo padarytos pastaruoju metu. Tie valstybės vadovai, kurie stovėjo Maidano scenoje – prezidentas, premjeras, parlamento pirmininkas – neskyrė pakankamai dėmesio Rytų Ukrainai. Tada Donbase prasidėjo protestai“, – paskaitoje sakė jis.

Anot jo, iš pradžių daug žmonių Donbaso regione palaikė Maidaną, nes jiems taip pat nepatiko senoji sistema, buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius ir tai, kas Ukrainoje dėjosi pastaruosius 23 metus.

Tačiau be pagalbos iš išorės Donecko ir Luhansko žmonės nebuvo pasiruošę kovoti tikrais ginklais. M.Nayyemui abejonių nekyla – Rusija sąmoningai ginkluoja žmones kovoje prieš Kijevą.

„Aš pats ten buvau pirmosiomis karo dienomis, atsimenu, ką jie tada turėjo. Dabar šalyje vyksta tankų mūšiai, nes jie iš kažkur jų gavo. Parodykite, kuriame prekybos centre jų galima įsigyti“, – juokėsi politikas.

Politikas išskyrė du kelius, kaip gali būti sprendžiamas šis konfliktas, ir pridėjo, kad nė vieno iš jų negalima taikyti atskirai.

„Politiniu keliu šio konflikto nesustabdysime. Akivaizdu, kad negalime laimėti ir karinėmis priemonėmis, nes Ukraina yra maža šalis. Net jeigu mus remia Vakarai, viskas galiausiai baigiasi tuo, kad Rusija turi branduolinių ginklų, o mes – ne, todėl kariniu keliu pergalės negalime pasiekti“, – pripažino M.Nayyemas.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, kokią ateitį numato Rytų Ukrainos regionams, jis teigė manantis, kad šis karas truks ilgiau nei metus.

„Turime palaukti, kol V.Putinas sustabdys šį procesą. Taip pat turime padaryti kitas šalies dalis patrauklesnes Donbaso regiono žmonėms. Šie du procesai turėtų vykti vienu metu, nes neturime jokių galimybių sustabdyti šio proceso“, – sakė jis.

Parlamentaras teigė, kad karas Donbase jam atrodo kaip nuolatinė problema, su kuria Ukraina susidurs kelerius artimiausius metus, kol Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sustabdys šį procesą arba Rusijoje kas nors pasikeis.

„Nemanau, kad jis mus paliks ramybėje, jis yra apsėstas minties kontroliuoti šią teritoriją, turime tai įsisąmoninti. Tačiau vis tiek turime ginti savo šalį įvairiausiomis priemonėmis – karo veiksmais, derybomis, užsienio parama, reformomis.

Korupcija neturi stabdyti paramos

Kai prasidėjo kova dėl Krymo, Vakarai Kijevo prašė nekurstyti karinių veiksmų, o tada Maskva aneksavo Ukrainos teritorijos dalį. M.Nayyemo manymu, Ukraina nebegali pakartoti šios klaidos.

Dėl to Vakarų paramos mirtinais ginklais klausimas jam atrodo juokinga diskusija.

„Kai 1994 metais Ukraina sutiko sunaikinti 2 tūkstančius branduolinių ginklų galvučių, Rusija, JAV ir Jungtinė Karalystė garantavo mums teritorinį vientisumą ir suverenumą. Dabar nebegalime paprašyti nė šautuvo – tam, kad apgintume, o ne atakuotume – ir tai mums labai daug kainuoja“, – sakė jis.

Atsiliepdamas į nuogąstavimus, kad korumpuotas Ukrainos karinės valdžios aparatas negali skaidriai priimti užsienio paramos, jis prašė Vakarų paremti kasdien dėl europietiškų vertybių mirštančius ukrainiečius, o ne gilintis į problemas.

„Kariuomenė nesiskiria nuo mūsų – ji kyla iš visuomenės, kurioje yra ši problema. Tai – ne argumentas nepadėti Ukrainai. Galite neremti mūsų, jeigu esame korumpuoti, tačiau jeigu esame jūsų draugai, paremsite mus ir ginklais, ir ekspertais“, – į Vakarus kreipėsi jis.

Reikia stiprios rankos

Apžvelgdamas praėjusių metų įvykius, M.Nayyemas teigė, kad dabartinę šalies situaciją labiausiai pakeitė karas, o ne prieš pusantrų metų prasidėjusi revoliucija.

Jauni Maidano revoliucionieriai, kurie po lapkričio mėnesį vykusių Aukščiausiosios Rados rinkimų gavo mandatus, dabar negali visiškai įgyvendinti savo idėjų, nes šalyje vyksta karas.

Dėl to Ukrainą dabar valdo žmonės, kurie yra senosios sistemos dalis, nes po Maidano nebuvo galimybės išrinkti naujokų.

Nors, jo manymu, Petro Porošenka nebuvo pats geriausias kandidatas į prezidentus, jis yra geriausias vadovas, kurio reikėjo per karą, nes jaunoji revoliucionierių karta dar nebuvo pasiruošusi.

„Dabartinė situacija nėra Maidano revoliucijos rezultatas, tačiau tai tam tikra prasme yra jos pasekmė. Ta darbotvarkė, kurią mes turėjome revoliucijos metu – nukreipta prieš oligarchus, korupciją, senas politikos tradicijas, susiformavusias per 23 metus, – visą ją ištrynė prasidėjęs karas“, – kalbėjo jis.

Anot jo, dabar vienintelė tikra opozicija šalyje, galinti inicijuoti pokyčius, yra pilietinė visuomenė, kuri yra pasirengusi perimti atsakomybę už savo šalį.

„Pavydžiu Rytų Europos šalims, kurios įvairiais periodais turėjo stiprią valdžią, kuri galėjo atlikti staigius radikalius pokyčius. Deja, dabar mes neturime tokios politinės valios, bet galėtume ją sukurti iš to, ką turime – tai gali būti pilietinė visuomenė, ekspertai ir jaunimas.

M.Nayyemas prisipažino bijantis tik vieno – to, kad žmonės negali laukti, kol įvyks reformos.

„Nepopuliarios reformos, dujų ir elektros kainos žmones pykdo. Tačiau V.Putinui galima padėkoti, kad jis konsolidavo ir suvienijo šalį – dabar žmonės nekeltų revoliucijos prieš vyriausybę“, – sakė Aukščiausiosios Rados narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.